ΥΠΟΙΚ: Απόδοση του ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΕΣΟΔΩΝ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ 

Με την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου τίθεται σε  εφαρμογή από την 1 Οκτωβρίου 2014 το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά το χρόνο  είσπραξης της αντιπαροχής. Η εφαρμογή του ειδικού αυτού καθεστώτος εντάσσεται σε σειρά μέτρων  για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις πλαισίου λειτουργίας τους.  

Η επιχείρηση, που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς, αποδίδει στο Δημόσιο το ΦΠΑ στα  τιμολόγια που εκδίδει κατά το χρόνο είσπραξης του τιμολογίου και αντίστοιχα ασκεί το  δικαίωμα έκπτωσης κατά το χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά το χρόνο εξόφλησης των  τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος. 

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο τρόπος εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος απόδοσης του  ΦΠΑ. 

Ειδικότερα:  

Με εγκύκλιο που θα εκδοθεί,, θα δοθούν λεπτομερείς οδηγίες και διευκρινίσεις ως προς τη  λειτουργία του ειδικού καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη. Επισημαίνεται ότι  η ημερομηνία λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet θα ανακοινωθεί τις επόμενες  μέρες.