ΕΣΕΕ Η εξομοίωση της φορολογικής μεταχείρισης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, θα συντελέσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του μικρομεσαίου επιχειρείν

Φωτογραφία: EPA/ANA-MPA/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Όταν εντέλει επιτευχθεί στις 24 Μαΐου η πολυπόθητη "Εαρινή Συμφωνία", οι μικρομεσαίοι θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ ακριβό τίμημα για να την παρακολουθήσουμε...» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση ανάλυσης της ΕΣΕΕ για τις επιπτώσεις του νέου φορλογικού.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι «παρά τη σημαντική αναφορά για ελάφρυνση του χρέους, με επιμήκυνση και την αυξημένη 2η δόση των 5,7 δισ. ευρώ για καταβολή μέρους των οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, το μαρτύριο για την οικονομία και τnν κοινωνία συνεχίζεται, καθώς οι εκκρεμότητες παραμένουν σε πολλά μέτωπα. Οι πολύ ενθαρρυντικές προβλέψεις για συμφωνία με τους εταίρους προϋποθέτουν νομοθέτηση του πακέτου των αυξήσεων έμμεσων φόρων κατά 1,8 δισ. ευρώ, πώληση "κόκκινων" και μη δανείων, συμπληρωματικό μνημόνιο αντίληψης, τελική λίστα προαπαιτούμενων, δημιουργία προληπτικού μηχανισμού και δέσμη "παραμετρικών" μέτρων στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018».

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι από την τελευταία εξαμηνιαία τηλεφωνική έρευνα εντοπισμού και καταγραφής των βασικότερων προβλημάτων για τη μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα, σε δείγμα 700 επιχειρηματιών ανά την επικράτεια, προέκυψε ότι η περαιτέρω επιβάρυνση από την αύξηση των συντελεστών και της προκαταβολής φόρου εισοδήματος συνιστά το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε ανάλυση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προέκυψαν οι εξής παρατηρήσεις:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ