ΔΔΘΤΟΚ Α 1081512 ΕΞ 2016 Κατάργηση της διαδικασίας θεώρησης των τιμολογίων εισαγωγής για σκοπούς διαμόρφωσης δασμολογητέας αξίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 
ΔΗΜ.ΕΣΟΔΩΝ 
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ. 
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ 
ΟΙΚ. ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Α '
ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ&ΔΑΣΜΟΛ. ΑΞΙΑΣ  
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10  
T.Κ:101 84 Αθήνα 
Τηλέφωνο:210-69.87.480 210-69.87.477
Πληροφορίες: Ε.Μπίρμπιλα, 
Μ.Λύτρα  
FAX:210-69.87.480 
Email:m.lytra02001.syzefxis.gov.gr 
ebirbila02OO1.svzefxis.gov.gr 

ΑΔΑ: 6Α7ΓΗ-9ΗΟ

Αθήνα, 30 Μαΐου 2016 

Αρ. Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Α 1081512 ΕΞ 2016

ΠΡΟΣ: Τελωνειακές Περιφέρειες
(για ενημέρωση των 
Τελωνείων αρμοδιότητάς τους) 

Κοιν: Όπως Π. Δ. 

ΘΕΜΑ: «Άρθρο 128 καν. 2447/2015 της Επιτροπής Διαμόρφωση δασμολογητέας αξίας στις περιπτώσεις διαδοχικών πωλήσεων στα πλαίσια του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα» 

Σχετ: Η αριθ. ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ/7-4-2016 ΔΥΟ (ως προς τη σελ. 17 -Δασμολογητέα Αξία) 

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής, με την οποία κοινοποιήθηκε η νομοθετική δέσμη του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (καν. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, εφεξής: UCC), και ειδικότερα ως προς το σημείο αυτής που αναφέρεται στις διατάξεις περί δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 128 των Διατάξεων Εφαρμογής του UCC (καν. 2447/2015, εφεξής: ΙΑ) σε συνδυασμό με το άρθρο 70 UCC, αναφορικά με τις περιπτώσεις «διαδοχικών» πωλήσεων πριν το εμπόρευμα τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε.: 

1. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 1 UCC, η κύρια βάση της δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων είναι η συναλλακτική αξία, δηλαδή η πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή για τα τελωνιζόμενα εμπορεύματα, όταν αυτά πωλούνται προς εξαγωγή με προορισμό το τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε., ενδεχομένως κατόπιν της προσαρμογής που προβλέπεται στα άρθρα 71 και 72 UCC. 

2. Σύμφωνα, εξάλλου, με το άρθρο 128 παρ. 1 ΙΑ, στην περίπτωση σειράς πωλήσεων προς εξαγωγή του ίδιου εμπορεύματος με προορισμό την Ε.Ε., πριν από τη θέση του σε ελεύθερη κυκλοφορία, η συναλλακτική αξία καθορίζεται με βάση την πώληση που γίνεται αμέσως πριν τα εμπορεύματα εισέλθουν στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε

3. Επιπλέον, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (Guidance) που εκδόθηκαν εκ μέρους της Ε. Επιτροπής αναφορικά με την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων περί δασμολογητέας αξίας στα πλαίσια του U CC, αλλά και με βάση την απάντηση που δόθηκε από την Ε. Επιτροπή σε σχετικά ερωτήματα της Υπηρεσίας μας, καθίσταται σαφές ότι: 

4. Κατόπιν των ανωτέρω, εφιστούμε την προσοχή σας στην ουσιαστική διαφοροποίηση που έχει επέλθει από 1/5/2016 στον τρόπο υπολογισμού της δασμολογητέας αξίας στην περίπτωση διαδοχικών πωλήσεων, με βάση το άρθρο 128 παρ. 1 IA, σε σχέση με τις διατάξεις του άρθρου 147 καν. 2454/93 που εφαρμόζονταν έως τις 30/4/2016. 

Πρόκειται στην ουσία για ανατροπή του τρόπου υπολογισμού της δασμολογητέας αξίας στις περιπτώσεις διαδοχικών πωλήσεων, σε σχέση με τις διατάξεις του άρθρου 147 παρ. 1 καν. 2454/93, καθόσον: 

5. Ειδικότερα, όσον αφορά την εκτίμηση της αξίας στην περίπτωση διαδοχικών πωλήσεων με βάση τις εναλλακτικές μεθόδους του άρθρου 74 UCC, , επισημαίνουμε τα ακόλουθα: 

6. Σύμφωνα με το άρθρο 128 παρ. 2 ΙΑ, προβλέπεται παρέκκλιση από την εφαρμογή των όσων αναφέρθηκαν ανωτέρω αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση του τελευταίου τιμολογίου πώλησης από τρίτη χώρα προς την Ε.Ε., για σκοπούς υπολογισμού της συναλλακτικής αξίας, αποκλειστικά για ορισμένες περιπτώσεις ειδικών καθεστώτων που αναφέρονται ρητά στο άρθρο αυτό, ως ακολούθως: 

7. Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι για τη διασφάλιση της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της καλής πίστης των συναλλασσόμενων, σύμφωνα με το άρθρο 347 ΙΑ ορίζεται ένα μεταβατικό μέτρο με εφαρμογή έως τις 31.12.2017, που επιτρέπει στους εισαγωγείς να τηρούν τις σχετικές συμβάσεις που υπέγραψαν με καλή πίστη, πριν τις 18/1/2016 (ημερομηνία θέσης σε εφαρμογή των διατάξεων ΙΑ) και να τους παρέχει εύλογο χρόνο ώστε να προσαρμόσουν, όπου απαιτείται, τις εμπορικές τους πρακτικές. Ειδικότερα: 

8. Κατόπιν των ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, λόγω της πληθώρας διαφορετικών περιπτώσεων που παρουσιάζονται στην πράξη, της πολυπλοκότητας της διεθνούς εμπορικής και εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και της μη παροχής εύλογου χρονικού διαστήματος εκ μέρους της Ε. Επιτροπής προς τα κράτη μέλη για την ενδελεχή μελέτη των σχετικών διατάξεων πριν από τη δημοσίευσή τους, δεδομένου των σημαντικών αλλαγών που επιφέρουν στον τρόπο υπολογισμού της δασμολογητέας αξίας, δεν είναι εφικτό να προβλεφθούν εκ των προτέρων στην παρούσα όλες οι πρακτικές περιπτώσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσετε κατά τον τελωνισμό εμπορευμάτων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαδοχικών πωλήσεων. Κατά συνέπεια, κατόπιν προσεκτικής μελέτης της παρούσας, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία μας για τυχόν ειδικές περιπτώσεις που θεωρείτε ότι δεν εμπίπτουν σε αυτήν, προκειμένου να εξετάζεται η σκοπιμότητα παροχής περαιτέρω συνδρομής και εξειδικευμένων οδηγιών. 

9. Επισημαίνουμε τέλος ότι, οι εισαγωγείς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν την απόκτηση και προσκόμιση του τιμολογίου που απαιτείται για την εφαρμογή της μεθόδου της συναλλακτικής αξίας με βάση το άρθρο 128 παρ. 1 ΙΑ, δηλαδή το τελευταίο τιμολόγιο από πωλητή τρίτης χώρας προς αγοραστή εντός της Ε.Ε. Μόνο σε περίπτωση που πράγματι δεν είναι εφικτό να προσκομιστεί το εν λόγω τιμολόγιο, π.χ. για λόγους εμπορικού απορρήτου, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι που αναλύονται στο σημείο 5 ανωτέρω. 

10. Η ΕΛ.Υ.Τ. στην οποία κοινοποιείται η παρούσα, καθώς και τα αρμόδια τμήματα ελέγχου και δίωξης των τελωνείων, παρακαλούνται να λαμβάνουν υπόψη τα ανωτέρω κατά τη διενέργεια εκ των υστέρων ελέγχων σε περιπτώσεις διαμόρφωσης της αξίας εμπορευμάτων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαδοχικών πωλήσεων, καθώς και να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαπίστωση της αυθεντικότητας του τιμολογίου που προσκομίζεται καθώς και των εγγράφων και των στοιχείων που παρουσιάζονται για την υποστήριξη αυτού, για την αποφυγή περιπτώσεων υποτιμολόγησης. 

Επιπλέον, τα τελωνεία εισαγωγής, κατά τη διενέργεια εκ των προτέρων ελέγχων κατά τη διαδικασία τελωνισμού με βάση την ανάλυση κινδύνου, παρακαλούνται να ζητούν τη συνδρομή των Τελωνειακών Περιφερειών για τα προαναφερόμενα. 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ