KPMG Μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη – Ποιες είναι οι λύσεις;

Φωτογραφία: EPA/MATT CAMPBELL

KPMG

Aθήνα, 22 Μαϊου 2017 

Νέα μελέτη της KPMG: Μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη – Ποιες είναι οι λύσεις;

Πολλές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη πάσχουν από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ιδίως στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τα NPLs σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ ανήλθαν στο 8% του συνόλου των δανείων το 2013 και, έκτοτε, έχουν μειωθεί σταδιακά σε ορισμένες χώρες.

Μετά τη δημοσίευση, στα τέλη του 2016 των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς διαβούλευση, σχετικά με τις προκλήσεις εφαρμογής που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες εντός του χώρου της τραπεζικής ένωσης που επιδιώκουν να μειώσουν τα NPLs τους, η KPMG διεξήγαγε έρευνα απευθυνόμενη σε 18 τράπεζες σε 10 κράτη-μέλη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το θέμα αυτό (“Non-Performing loans in Europe”). 

Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι μια τράπεζα θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 1-2 χρόνια για να εφαρμόσει τις κατευθύνσεις της ΕΚΤ, ενώ αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για τη διαδικασία. 

Οι υποδομές διαχείρισης δεδομένων και πληροφοριών, παραγωγής εσωτερικών αναφορών, και διαχείρισης/παρακολούθησης των εξασφαλίσεων, είναι οι τομείς οι οποίοι θα υποστούν τις σημαντικότερες μεταβολές και θα χρειασθούν τις μεγαλύτερες επενδύσεις. 

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες αυτές αναμένουν ότι θα υπάρξει λιγότερη ανάγκη βελτίωσης των εσωτερικών τους διαδικασιών και των δομών διακυβέρνησης, των δεικτών έγκαιρης προειδοποίησης για την πιθανή αθέτηση χρέους του πιστούχου, των διαδικασιών και δεικτών που βρίσκουν εφαρμογή στη διενέργεια προβλέψεων, των συντελεστών κάλυψης καθώς και των μονάδων διαχείρισης καταγγελμένων δανείων . 

Εντούτοις, οι τράπεζες ενδέχεται να υποτιμούν το βαθμό στον οποίο η ΕΚΤ μπορεί να πιέσει για αλλαγές και σε αυτούς τους τομείς.

Οι τράπεζες αναμένουν επίσης ότι οι οδηγίες της ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs, στις χώρες που ακολουθείται συστηματικά η πρακτική αυτή.

Βασικά ζητήματα για τις τράπεζες

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των NPLs δεν επαφίεται αποκλειστικά στους μηχανισμούς και στις διαδικασίες των τραπεζών. 

Η KPMG μέσα από την πρόσφατη αναλυτική της μελέτη, επισημαίνει μια σειρά διαρθρωτικών εμποδίων που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ορισμένες χώρες για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική διαχείριση των NPLs.

Βασικές περιοχές που απαιτούν δράση σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο Ε.Ε είναι και οι εξής:

Παρόλα αυτά, πολλά μπορούν να επιτευχθούν και σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών. Η καθοδήγηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες σχετικά με τα NPLs αποτελεί ένα χρήσιμο και εποικοδομητικό σημείο εκκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες μπορούν:

Τέλος, οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες θα χρειασθεί να αντικαταστήσουν τα NPLs  με υψηλότερης ποιότητας και πιο κερδοφόρες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να καταστούν μακροπρόθεσμα βιώσιμες, ενώ θα χρειασθεί να επανεξετάσουν από μηδενική βάση τα λειτουργικά τους κόστη.