ΠΟΛ. 1320/30-12-1998 Τρόπος υπολογισμού και απόδοσης ΦΠΑ από τους εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας, μήκους μέχρι 12 μέτρων και τους σπογγαλιείς

ΥΠΟΙΚ 1145339/6602/140/Ε0014/ΠΟΛ.1320/30.12.1998 Τρόπος υπολογισμού και απόδοσης ΦΠΑ από τους εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας, μήκους μέχρι 12 μέτρων και τους σπογγαλιείς

Η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει κατά το μέρος που δεν τροποποιείται με την Α.Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1010/2015. Βλ. την ΠΟΛ. 1010/2015 εδώ.
Εχοντας υπόψη:

1. Τις παρακάτω διατάξεις του Ν.1642/1986, όπως ισχύουν:

α) Της παρ. 2 του άρθρου 54.
β) Της παρ. 3 του άρθρου 58 και
γ) Της παρ. 5 του άρθρου 58α'.

2. Τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 και της υποπερ. γι' της περ. γ' του άρθρου 38 του Π.Δ.186/1992 ΚΒΣ (ΦΕΚ 84/Α').

3. Την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας απόδοσης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις μικρής παράκτιας αλιείας και της επιχειρήσεις σπογγαλιείας.

4. Τη σύμφωνη γνώμη των επαγγελματικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τους ανωτέρω υποκείμενους στο ΦΠΑ, για την αποδοχή του απλοποιημένου τρόπου υπολογισμού και απόδοσης του ΦΠΑ.

5. Την υποβολή αιτήματος διαβούλευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αποδοχή του απλοποιημένου καθεστώτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 της Οδηγίας (ΕΟΚ) αριθ. 77/388.

6. Την υπ' αριθ. 1107147/1239/006Α/4.10.1996 (ΦΕΚ 922/Β'/7.10.1996) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών, με την οποία μεταβιβάζονται αρμοδιότητες του Υπουργού στους Υφυπουργούς Οικονομικών.

7. Οτι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκύπτουν επιπτώσεις για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δεδομένου ότι πρόκειται για λήψη μέτρου απλοποίησης.

Αποφασίζουμε

Άρθρο 1

Προσδιορισμός κατ` αποκοπή ακαθάριστων εσόδων και επιβάρυνσης ΦΠΑ ετησίως

1. Καθιερώνεται ειδικό κατ` αποκοπή καθεστώς επιβολής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις παράκτιας αλιείας, οι οποίες εκμεταλλεύονται σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων και στις επιχειρήσεις σπογγαλιείας.

2. Το ειδικό καθεστώς συνίσταται στον κατ' αποκοπή προσδιορισμό ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, από τη διάθεση δικής τους παραγωγής, καθώς και ετήσιας επιβάρυνσης ΦΠΑ, ανά σκάφος, ανάλογα με το μήκος των σκαφών. Τα κατ` αποκοπή ετήσια ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, όσον αφορά τις ημέρες εργασίας των σκαφών ανά έτος και την ημερήσια παραγωγή αυτών. Το ετήσιο κατ' αποκοπή ποσό ΦΠΑ αντιπροσωπεύει το ΦΠΑ που αναλογεί στις λιανικές πωλήσεις των επιχειρήσεων της παρ. 1, οι οποίες θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου της ετήσιας παραγωγής, προκειμένου για τα σκάφη παράκτιας αλιείας και το 5%, προκειμένου για τα σκάφη σπογγαλιείας. Για την υπόλοιπη παραγωγή, η οποία θεωρείται ότι διακινείται χονδρικώς, δεν οφείλεται ΦΠΑ, δεδομένου ότι ο φόρος αυτός θα εισπραχθεί στο επόμενο στάδιο από τον αγοραστή των προϊόντων αυτών.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία σκάφη χρησιμοποιούνται συγχρόνως στην παράκτια αλιεία και στη σπογγαλιεία, οι εκμεταλλευτές τους υποχρεούνται στην καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στα σκάφη παράκτιας αλιείας.

4. [1] Τα κατ` αποκοπή ποσά της ανωτέρω παρ. 2 έχουν ως εξής:

Μήκος Σκαφών (μ) Ετήσια Ακαθάριστα Εσοδα Ετήσιο Ποσό Φ.Π.A.
  Ευρώ Ευρώ
μέχρι = 5 4.110 98
Μεγαλύτερα των 5 μέχρι = 6 5.280 126
Μεγαλύτερα των 6 μέχρι = 7 8.510 204
Μεγαλύτερα των 7 μέχρι = 8 11.740 281
Μεγαλύτερα των 8 μέχρι = 9 14.670 352
Μεγαλύτερα των 9 μέχρι = 10 16.440 394
Μεγαλύτερα των 10 μέχρι = 11 18.780 450
Μεγαλύτερα των 11 μέχρι = 12 19.660 471
Σπογγαλιεία 22.010 198

5. Τα ανωτέρω ποσά αναπροσαρμόζονται, στην περίπτωση κατά την οποία από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία προκύψουν σημαντικές διαφορές.

Αρθρο 2

Υπόχρεοι και τρόπος καταβολής του φόρου

1. Υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο ιδιοκτήτης ή εκμεταλλευτής του σκάφους. Σε περίπτωση συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας, υπόχρεος είναι η συμπλοιοκτησία ή η κοινωνία, με ευθύνη του καθενός συμπλοιοκτήτη ή κοινωνού ανάλογα με το ποσοστό ιδιοκτησίας του.

2. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης εντός του έτους, υπόχρεος είναι ο παλαιός και ο νέος ιδιοκτήτης ή εκμεταλλευτής, κατά περίπτωση, ανάλογα με τους μήνες ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης του σκάφους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση έναρξης ή παύσης εκμετάλλευσης εντός του έτους.

3. Ο φόρος καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις με την υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στη ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο εκμεταλλευτής του σκάφους. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι 20 Ιουνίου και η δεύτερη μέχρι 20 Δεκεμβρίου και αφορούν το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο, αντίστοιχα, κάθε ημερολογιακού έτους. Σε περίπτωση μεταβίβασης σκάφους, ο πωλητής υποχρεούται στην καταβολή του οφειλόμενου φόρου μέχρι την ημερομηνία της μεταβίβασης, πριν από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Αρθρο 3

Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων

1. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 εκμεταλλεύονται ένα μόνο σκάφος μήκους μέχρι 6 μέτρων, μεταξύ καθέτων, δεν υποχρεούνται στην καταβολή της ετήσιας επιβάρυνσης για ΦΠΑ, δεδομένου ότι εμπίπτουν στο όριο της απαλλαγής που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 32, παρ. 2 του Ν.1642/1986.

2. Στην περίπτωση εκμετάλλευσης περισσότερων του ενός σκαφών, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται στην καταβολή της ετήσιας επιβάρυνσης ΦΠΑ, που οφείλεται για το σύνολο των σκαφών.

Αρθρο 4

Περιορισμοί υπαγωγής στο κατ` αποκοπή καθεστώς

1. Στο ειδικό κατ` αποκοπή καθεστώς δεν μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις:

α) Που εκμεταλλεύονται σκάφη υπό μορφή εταιρίας οποιουδήποτε τύπου, εκτός από τις συμπλοιοκτησίες και τις κοινωνίες αστικού δικαίου.

β) Που πραγματοποιούν εξαγωγές ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών.

γ) Που διαθέτουν την παραγωγή τους από δικό τους κατάστημα.

δ) Που εκμεταλλεύονται συγχρόνως και σκάφος μεγαλύτερο των 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων ή σκάφος μέσης αλιείας ή ανοικτής θαλάσσης.

ε) Που εκμισθώνουν τα σκάφη σε άλλο πρόσωπο για την περαιτέρω εκμετάλλευσή των.

στ) Που, με δήλωσή τους, εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ.

2. Οι επιχειρήσεις της παρ. 1 εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς επιβολής ΦΠΑ για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους.

Αρθρο 5

Υποχρεωτική διακίνηση αλιευμάτων μέσω Συνεταιρισμών

Στην περίπτωση Συνεταιρισμών, των οποίων τα μέλη υποχρεούνται στη διάθεση του συνόλου της παραγωγής τους χονδρικώς μέσω των Συνεταιρισμών, για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, θα πραγματοποιείται επιστροφή του κατ` αποκοπή ΦΠΑ που καταβλήθηκε από τους αλιείς - μέλη, στην περίπτωση κατά την οποία από τις εκκαθαρίσεις των Συνεταιρισμών αποδεικνύεται ότι καταβλήθηκε ποσό ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο της παραγωγής. Ο αναλογών στο σύνολο της παραγωγής ΦΠΑ, εξευρίσκεται με αναγωγή του κατ` αποκοπή προσδιοριζόμενου για κάθε κατηγορία σκάφους ΦΠΑ, ο οποίος αντιστοιχεί στο 30% των πωλήσεων, στο 100% των πωλήσεων των αλιέων.

Το παρόν άρθρο έχει εφαρμογή μόνο στην περίπτωση Συνεταιρισμών, από τους εσωτερικούς Κανονισμούς λειτουργίας των οποίων προκύπτει η υποχρεωτική διακίνηση του συνόλου της παραγωγής των μελών τους μέσω των Συνεταιρισμών, με παράλληλη πρόβλεψη κυρώσεων σε βάρος των μελών τα οποία δεν εκπληρώνουν τον όρο αυτό.

Αρθρο 6

Υποχρεώσεις ΚΒΣ

Τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 4 της ίδιας απόφασης, καθόσον αφορά στην τήρηση βιβλίων, την έκδοση στοιχείων και την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, έχουν τις υποχρεώσεις των προσώπων της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΒΣ, όπως αυτές ειδικότερα προσδιορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 11, παρ. 2, 12, παρ. 6, 16, παρ. 2 και 20, παρ. 5 του ίδιου Κώδικα, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.

Αρθρο 7

Προαιρετική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

1. Οι εκμεταλλευτές σκαφών που εντάσσονται στο ειδικό κατ` αποκοπή καθεστώς της παρούσας απόφασης, μπορούν να επιλέξουν την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ.

2. Η επιλογή αυτή γίνεται με υποβολή δήλωσης μεταβολής, η οποία υποβάλλεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου εκάστου έτους και η οποία δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την παρέλευση πενταετίας. Στην περίπτωση έναρξης εκμετάλλευσης, η επιλογή γίνεται με τη δήλωση έναρξης, η οποία υποβάλλεται πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης.

3. Στην περίπτωση ένταξης στο κανονικό καθεστώς, κατά τ` ανωτέρω, οι επιχειρήσεις έχουν όλες τις υποχρεώσεις του ΚΒΣ και του ΦΠΑ που προβλέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ.186/1993 και του Ν.1642/1986 για τους υποκείμενους που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Αρθρο 8

Αλλες υποχρεώσεις - Κυρώσεις

1. Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο ειδικό κατ` αποκοπή καθεστώς της παρούσας απόφασης δεν υποχρεούνται στην υποβολή περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.1642/1986.

2. Στους υπόχρεους οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 6 της παρούσας, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.2523/1997.

Αρθρο 9

Λοιπές διατάξεις

1. Οι εκμεταλλευτές σκαφών που εντάσσονται στο ειδικό κατ' αποκοπή καθεστώς της παρούσας απόφασης διατηρούν τις απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.1642/1986.

2. Η παράδοση σκάφους, η εκμετάλλευση του οποίου υπάγεται στο ειδικό κατ` αποκοπή καθεστώς της παρούσας, υπάγεται σε ΦΠΑ, εκτός από την περίπτωση που καλύπτονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.1642/1986.

Αρθρο 10

Εναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση, η οποία ισχύει από 1.1.1999, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υποσημειώσεις (1)

Για να δείτε τις υποσημειώσεις θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό σας. Αν δεν έχετε λογαριασμό μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δωρεάν πατώντας εδώ. Εναλλακτικά πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με το λογαριασμό σας