ΕΣΕΕ Τζίρος και απασχόληση οριακά αλλά σταθερά υψηλότερα στο εμπόριο

Φωτογραφία: Κόσμος κάνει βόλτα στην οδό Ερμού, Αθήνα, την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις για το μήνα Σεπτέμβριο του 2017, τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία εν γένει, συνοψίζονται ως εξής:

Μικτές τάσεις προκύπτουν από την εξέλιξη βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας για το μήνα  Σεπτέμβριο του 2017. Ειδικότερα, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται μηνιαία και ετήσια βελτίωση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του όγκου των πωλήσεων στο Λιανικό Εμπόριο. Εντούτοις, η συνεχιζόμενη από την αρχή του έτους αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας δε συνδυάστηκε, όπως αναμένονταν, με βελτίωση της μισθωτής απασχόλησης, καθώς εν μέσω καλοκαιριού (Αύγουστος 2017) οι αποχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα υπερίσχυσαν των νέων προσλήψεων. Αντίθετη, θετική εξέλιξη συνιστά η για τέταρτο συναπτό μήνα αύξηση των καταθέσεων, η οποία αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τις θετικές επιπτώσεις από την αυξημένη τουριστική κίνηση. Στον αντίποδα και παρά την αύξηση των εξαγωγών σε ετήσια βάση στη διάρκεια του πρώτου επταμήνου του έτους, η ανοδική τάση των εισαγωγών, εξαιτίας της σταδιακής χαλάρωσης των Capital Controls, επιδείνωσε το ισοζύγιο αγαθών. Ως προς την τελευταία παράμετρο, ανασταλτικό ρόλο διαδραματίζει και η ανατίμηση του ευρώ, ιδίως έναντι του δολαρίου, καθιστώντας τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα σε αγορές εκτός Ευρωζώνης ακριβότερα και ως εκ τούτου λιγότερο ανταγωνιστικά.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

 «Παρά τις μικτές τάσεις που προκύπτουν από την εξέλιξη βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας το μήνα Σεπτέμβριο, το εμπόριο φαίνεται να κινήθηκε οριακά, αλλά σταθερά υψηλότερα σε τζίρο και απασχόληση φέτος το καλοκαίρι. Βεβαίως το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, αφού ακολουθεί ένα καθοριστικό τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θα διαμορφώσει τους τελικούς οικονομικούς δείκτες για το 2017, καθώς και τα επίπεδα τζίρου και όγκου πωλήσεων στο εμπόριο.»

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες