Κ.Υ.Α. 1135782/4483/1998 Τρόπος και διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 2523/97 (ΦΕΚ 179 Α'/11.9.97) για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων της αφαίρεσης πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, καθώς και των αδειών οδήγησης.

Αριθ. 1135782/4483

ΦΕΚ Β 6/19-1-1998

Τρόπος και διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 2523/97 (ΦΕΚ 179 Α'/11.9.97) για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων της αφαίρεσης πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, καθώς και των αδειών οδήγησης.

Τελευταία κωδικοποίηση με την Κ.Υ.Α. 1049298/3478/ΔΕ-Γ/2001 (ΦΕΚ Β 1068/10-8-2001)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ,

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Έχοντας υπόψη:

α. Τις διατάξεις της παραγράφου 10του άρθρου 13tou Ν. 2523/97.

β. Τις διατάξεις των παραγράφων 2,3,6,8 και 9του άρθρου 13 του Ν. 2523/97, με τις οποίες ορίζονται οι παραβάσεις, ο τρόπος και η διαδικασία επιβολής των διοικητικών κυρώσεων για την αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, καθώς και των αδειών οδήγησης.

γ. Την με αριθ. πρωτ. 1107147/1239/0006Α74.10.96 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών για την ανάθεση «αρμοδιοτήτων του Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών».

δ. Την με αριθ. πρωτ. 830/19.9.97 (Β' 839) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών για την «Ανάθεση αρμοδιοτήτων του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών στον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών», αποφασίζουμε:

1. Η απόφαση του Προϊσταμένου της Δημοσίας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων της αφαίρεσης πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, καθώς και των αδειών οδήγησης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του Ν. 2523/1997, κοινοποιείται στην επιχείρηση ή στον παραβάτη, που αναφέρεται η παραπάνω απόφαση, με αποδεικτικό από επιμελητή της ΔΟΥ.
Στην απόφαση αυτή, αναγράφονται οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, τα πλήρη στοιχεία των παραβατών και ο αριθμός των ημερών προσωρινής αφαίρεσης των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου ή της άδειας οδήγησης κατα περίπτωση.

"2. [1] Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοση της ως άνω απόφασης να την κοινοποιήσει με αποδεικτικό:

α) Στην αρμόδια Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών - η οποία έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου και την άδεια οδήγησης του οδηγού, κατά περίπτωση - για τις δικές της παραπέρα ενέργειες.

β) Στην αρμόδια για την εκτέλεσή της, Αστυνομική Αρχή του τόπου κατοικίας του παραβάτη, στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου ή η άδεια οδήγησης, ή του τόπου που έχει έδρα η επιχείρηση στο όνομα της οποίας έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου, κατά περίπτωση"

3. Η αρμόδια Αστυνομική Αρχή υποχρεούται να εκτελέσει την απόφαση αυτή του Προϊσταμένου της ΔΟΥ μέσα σε ένα (1) μήνα από την παραλαβή της και να αφαιρέσει τις πινακίδες η την άδεια κυκλοφορίας ή οδήγησης, κατά περίπτωση, για όσο χρονικό διάστημά ορίζεται σ’ αυτήν.

- Τα στοιχεία που αφαιρούνται, φυλάσσονται από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή. μέχρι τη λήξη της ποινής.

- Μετά την λήξη της ποινής, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη του μεταφορικού μέσου ή στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της επιχείρησης κατά περίπτωση, και η άδεια οδήγησης στο νόμιμο κάτοχό της.

Ο χρόνος έναρξης και λήξης της αφαίρεσης βεβαιώνεται από την σχετική -έκθεση αφαίρεσης και απόδοσης» αυτών (των πινακίδων και άδειων κυκλοφορίας και οδήγησης) που συντάσσει ο Διοικητής του αρμοδίου Αστυνομικού Τμήματος, σε τρία (3) αντίγραφα, από τα οποία, το πρώτο αποστέλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ της οποίας της απόφαση εξετελεσε. το δεύτερο στην αρμόδια Δ/νση Συγκοινωνιών η οποία έχει εκδόσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή την άδεια οδήγησης κατά περίπτωση και το τρίτο αντίγραφο φυλάσσεται στο αρχείο του οικείου Αστυνομικού Τμήματος.

"Σε περίπτωση υποβολής, εκ μέρους της επιχείρησης ή του παραβάτη, αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ως άνω απόφασης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., μετά της σχετικής προσφυγής κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 200 έως και 205 του Ν. 2717/99, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να ενημερώσει αμέσως με έγγραφό του το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα για την αναστολή εκτέλεσης της ανωτέρω απόφασής του. Μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης αναστολής ή της προσφυγής, κατά περίπτωση και εφόσον δεν έχει ήδη εκτελεστεί η επίδικη απόφαση, η Δ.Ο.Υ. ενημερώνει την αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία προβαίνει στην εκτέλεση, κατά τη διαδικασία που ορίζεται ανωτέρω."[2]

4. Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα 30 Δεκεμβρίου 1997

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΦΥΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΔΡΥΣ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ​

Υποσημειώσεις (2)

Για να δείτε τις υποσημειώσεις θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό σας. Αν δεν έχετε λογαριασμό μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δωρεάν πατώντας εδώ. Εναλλακτικά πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με το λογαριασμό σας