ΙΟΒΕ Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με μικρή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με μικρή επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εντοπίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην "Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας", που δημοσιοποίησε, σήμερα, για τον μήνα Φεβρουάριο, 2018.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται σε υψηλότερα επίπεδα τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον πρώτο μήνα του νέου έτους, στις 104,3 (από 101,9) μονάδες. Ο δείκτης ενισχύεται για τρίτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2014.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές, τη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και αντισταθμίζεται εν μέρει από την επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και το Λιανικό Εμπόριο.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας συμβαδίζει με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται. Σταδιακά, μετά το καλοκαίρι του 2015, υπάρχει σταθεροποίηση της οικονομίας και σχετική βελτίωση των προσδοκιών. Το ευρύτερο πλαίσιο είναι η εμπέδωση συνθηκών σχετικής ομαλότητας, καθώς το πρόγραμμα προσαρμογής, και ιδίως οι πιο πρόσφατες αξιολογήσεις, είναι σε κανονική εξέλιξη και βαίνει προς ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση των προσδοκιών οφείλεται και στο, επί αρκετό καιρό, καλό διεθνές περιβάλλον, το οποίο ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και διαχέεται στους σχετιζόμενους με αυτές κλάδους. Όμως, η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του δείκτη στο Λιανικό εμπόριο είναι εύλογο πως αντανακλούν την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Συνολικά, η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος συναρτάται με την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στο προσεχές χρονικό διάστημα, τόσο για τη δημιουργία συνθηκών διατηρήσιμης ανάπτυξης, όσο και ειδικότερα, γύρω από την επερχόμενη αξιολόγηση και τη διαδικασία εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα, καθώς οι όροι χρηματοδότησης της οικονομίας μετά το καλοκαίρι δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Αναλυτικότερα:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ