Παπανάτσιου Εταιρίες «σφραγίδες» το 80% των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Εικονική μεταφορά έδρας που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αφορά το 80% των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες για λόγους ευνοικότερης φορολογίας. Αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε ομιλία της στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όπως όλοι γνωρίζουμε καλά, δεν είναι η πραγματική μεταφορά έδρας και δραστηριότητας λόγω της ευνοϊκότερης φορολογίας αλλά η εικονική μεταφορά της επιχείρησης» ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το 80% των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι καθαρά εικονικές. Είναι εταιρείες-σφραγίδες, εταιρείες που έχουν μόνο ΑΦΜ. Ούτε καν εταιρείες που έχουν μεταφέρει ένα μέρος της δραστηριότητας αλλού και ένα μέρος κράτησαν εδώ. Είναι εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα».

Η Κ. Παπανάτσιου εξήγησε ότι μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αλλά είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού υποκαταστήματος έχει κρατήσει τη δραστηριότητα στην Ελλάδα φορολογείται για αυτή τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. «Πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή του κεντρικού προς τη θυγατρική ή το υποκατάστημα μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές από το έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρηματίες στους οποίους προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες. Και πρέπει να σταματήσουν όχι μόνο για λόγους δημοσιονομικούς αλλά και για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων» σημείωσε η υφυπουργός.

Αναφερόμενη ειδικότερα στη Βουλγαρία είπε ότι υπάρχει παλιότερη διμερής συμφωνία που αφήνει παράθυρο για την κατάχρηση της μεταφοράς έδρας. «Συνεργαζόμαστε στενά με τη γειτονική χώρα, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να κλείσει αυτό το παράθυρο με τρόπο που να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές» είπε ο υφυπουργός.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι σε πρακτικό επίπεδο, οι φυσικοί έλεγχοι έχουν αυξηθεί στα σύνορα και μέσα από αυτά, ενώ το σύστημα ανάλυσης κινδύνου φοροδιαφυγής έχει ενισχυθεί ώστε να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι με αποτελέσματα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ