ΑΑΔΕ Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Αθήνα, 17 Απριλίου 2018 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Σε συνέχεια της κοινοποίησης του νέου εντύπου Ε3 με την ΠΟΛ.1044/2018 Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., με εγκύκλιο που δημοσιεύεται σήμερα, παρέχονται πρόσθετες και αναλυτικές οδηγίες για τον ομοιόμορφο τρόπο συμπλήρωσης του εντύπου, ανά πίνακα - Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα και της Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2017 – τα οποία συντάχθηκαν ύστερα και από εκτενή διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. 

Πιο συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο, παρέχονται διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση όλων των κωδικών των εντύπων, καθώς και για θέματα όπως τα εξής: 

- για ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, στις περιπτώσεις που τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τα εκάστοτε ισχύοντα όρια ακαθαρίστων εσόδων (100.000 ευρώ για εμπορική ή μικτή επιχείρηση και 50.000 ευρώ για επιχείρηση παροχής υπηρεσιών). 

- για τις ατομικές επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία καθώς και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων (απλογραφικά - διπλογραφικά), η σχετική υποχρέωση υφίσταται ανεξαρτήτως των ορίων ακαθαρίστων εσόδων. Στις ως άνω περιπτώσεις, η υποβολή του εντύπου Ε3 θα γίνεται με τους κωδικούς taxis του εξουσιοδοτημένου λογιστή. Λοιπά έντυπα φορολογίας εισοδήματος μπορούν υποβάλλονται με τους κωδικούς taxis του υποχρέου.