Φορολογικά και επενδυτικά ζητήματα στο επίκεντρο συζήτησης στελεχών από την αγορά ακινήτων

Στα θέματα των μεγάλων επενδύσεων, της φορολογίας των ακινήτων και των ζητημάτων που απασχολούν τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), επικεντρώθηκαν ανώτατα στελέχη της Ελληνικής αγοράς ακινήτων σε συζήτηση στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της Prodexpo.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand η επιτυχής υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και απαιτεί μια σειρά προϋποθέσεων όπως διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, επίσημες συμβάσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, σύμπραξη με τις περιφερειακές αρχές ώστε να δρομολογηθούν ταυτόχρονα έργα υποδομών κλπ.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ Γιώργος Χρυσικός έδωσε μεταξύ άλλων έμφαση σε ζητήματα φορολογίας των ΑΕΕΑΠ στην χώρα μας που δεν τους επιτρέπουν να ανταγωνισθούν με ίσους όρους άλλοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ Αρις Καρυτινός μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον είπε μεταξύ άλλων ότι τα εμπορικά κέντρα αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων και με ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη στον τομέα αυτό αναφορικά με την δημιουργία νέων εμπορικών κέντρων κλπ. Γενικότερα, αναφορικά με τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων επισήμανε ότι χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία και άλλες που πριν μερικά χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτες στο επενδυτικό χάρτη σήμερα γνωρίζουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη, μια αντίστοιχη πορεία που δεν έχει γνωρίσει η χώρα μας στον τομέα αυτό.

Τον προβληματισμό τους για την δυνατότητα να βρεθεί μεγάλος αριθμός αξιόπιστων και βιώσιμων οικονομικά χρηστών στο τομέα του retail που θα εκμισθώσει ακίνητα στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην χώρα εξέφρασαν επίσης στελέχη της αγοράς ακινήτων.

Μιλώντας στη συζήτηση ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Real Estate Γεώργιος Κορμάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτοσκοπός των τραπεζών δεν είναι να συγκεντρώνουν ακίνητα από τους πλειστηριασμός αλλά στόχος τους είναι τα ακίνητα να πηγαίνουν απευθείας στους ενδιαφερόμενους και αυτό μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης των πλατφόρμων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κλπ.

Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων στον τουρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ