Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Συχνές ερωτήσεις για την ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων (e-ΥΜΣ)

Η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σύστασης Επιχειρήσεων (e-ΥΜΣ) για την εξ' αποστάσεως σύσταση εταιρειών έχει ενεργοποιηθεί και ήδη, εντός του πρώτου 24ώρου λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν συσταθεί τρεις μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το σύνολο της διαδικασίας διαρκεί, κατά μέσο όρο, μία ώρα.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της e-ΥΜΣ (https://eyms.businessportal.gr/auth) και μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα να έχουν έτοιμη την εταιρεία τους. Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων ιδρυτών, είναι, πλέον, διαθέσιμες (https://eyms.businessportal.gr/faq.pdf), αναλυτικές οδηγίες.

Οδηγίες

1. Τι είναι η Ηλεκτρονική Υπηρεσία μίας Στάσης (e-ΥΜΣ);

Ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία ο ενδιαφερόμενος κάνει ο ίδιος τη σύσταση της εταιρείας του, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια Υπηρεσία. (http://eyms.businessportal.gr).

2. Ποιες εταιρείες μπορούν να συσταθούν μέσω e-ΥΜΣ;

Με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας μπορούν να στήνονται μόνο μονοπρόσωπες ΙΚΕ. Σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2019 θα μπορούν να συστήνονται όλες οι νομικές μορφές (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ-ΕΕ).

3. Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για να συστήσει κάποιος εταιρεία μέσω e-ΥΜΣ;

Οι ιδρυτές απαιτείται να έχουν:

4. Τι είναι το πρότυπο καταστατικό;

5. Πώς υπογράφεται το καταστατικό σύστασης της εταιρείας;

Το καταστατικό υπογράφεται ηλεκτρονικά με δύο τρόπους:

Οι δύο τύποι υπογραφών επιφέρουν τις ίδιες έννομες συνέπειες.

6. Ποιο είναι το κόστος σύστασης εταιρείας μέσω e-ΥΜΣ;

7. Ποια είναι η διαδικασία σύστασης:

Ένας εκ των ιδρυτών ή ένα εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο αυθεντικοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e-id) ή εναλλακτικά μέσω του κωδικού πρόσβασης και του κωδικού χρήστη που διαθέτει για την πρόσβαση στο Taxisnet ή σε άλλη διαδικτυακή πύλη του Δημοσίου και εισέρχεται στην ψηφιακή πλατφόρμα. Προαιρετικά, ο ενδιαφερόμενος δύναται να προβεί σε έλεγχο επωνυμίας, έλεγχο ΚΑΔ και υπολογισμό κόστους σύστασης πριν ταυτοποιηθεί από το σύστημα.

Μετά την ταυτοποίηση, ο ενδιαφερόμενος επιλέγει με κλικ είτε τη διαδρομή Συστάσεις→Σύσταση Νέας Εταιρείας, είτε το εικονίδιο «Ξεκινήστε τώρα μία νέα υπόθεση σύσταση εταιρείας». Στη συνέχεια, επιλέγει με κλικ το εικονίδιο «Δημιουργία φακέλου σύστασης»:

(Δεν απαιτείται μεταφόρτωση -upload- κανενός εγγράφου ή αρχείου σε μορφή pdf, word, ή άλλη μορφή).

Οι ενδιαφερόμενοι να συστήσουν εταιρεία (ιδρυτές) λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα για την υποβληθείσα αίτηση σύστασης εταιρείας, αυθεντικοποιούνται με τον ίδιο τρόπο και διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλο, υπογράφουν ηλεκτρονικά το καταστατικό (βλ. ερώτηση 5). Η ηλεκτρονική υπογραφή αποτελεί απόδειξη επικύρωσης και αποδοχής όλων των καταχωρισμένων στοιχείων στο σύστημα.

Μετά την υπογραφή-αποδοχή της αίτησης σύστασης, ακολουθεί ηλεκτρονική πληρωμή του κόστους σύστασης.

Υποβολή αιτήματος σύστασης.

8. Ποιες ενέργειες πραγματοποιούνται αυτόματα από το σύστημα e-ΥΜΣ μετά την υποβολή αίτησης σύστασης:

Το σύστημα της e-YMS:

9. Ποιες είναι οι έννομες συνέπειες σύστασης μέσω ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μίας Στάσης (e-ΥΜΣ);

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ