ΕΛΣΤΑΤ Αύξηση 1,1% παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2018, έναντι 1% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο 2017 - Ανατιμήσεις σε καύσιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και τηλεφωνικές υπηρεσίες

Αύξηση 1,1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εφέτος, έναντι αύξησης 1% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο πέρυσι και από αύξηση 1% τον Αύγουστο 2018. Κύρια αιτία ήταν οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η αύξηση αυτή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

Σε μηνιαία σύγκριση (Σεπτέμβριος προς Αύγουστο), ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 2%, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 1,1% τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 1% τον Σεπτέμβριο 2017 και από αύξηση 0,9% τον Αύγουστο εφέτος. Σε μηνιαία σύγκριση, παρουσίασε αύξηση 1,4%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ