ΕΛΣΤΑΤ Κατά 0,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Αύξηση 0,6% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο εφέτος, από άνοδο 0,4% τον Ιανουάριο 2019 και έναντι αύξησης 0,1% τον Φεβρουάριο 2018. Σε ετήσια σύγκριση, οι κυριότερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, στα είδη διατροφής και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ενώ μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιανουαρίου εφέτος, σημαντικές ανατιμήσεις υπήρξαν στη βενζίνη και τις τηλεφωνικές υπηρεσίες, ο πληθωρισμός «ελαφρύνθηκε» από τη μείωση των τιμών σε είδη ένδυσης- υπόδησης λόγω των χειμερινών εκπτώσεων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,6% προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,1% τον Φεβρουάριο 2019 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2019, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 0,8% τον Φεβρουάριο εφέτος από αύξηση 0,5% τον Ιανουάριο 2019 και έναντι αύξησης 0,4% τον Φεβρουάριο 2018. Σε μηνιαία σύγκριση (Φεβρουάριος προς Ιανουάριο), ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε εφέτος 0,3%, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ