ΕΛΣΤΑΤ Αύξηση κατά 0,9% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εφέτος έναντι αύξησης 0,6% τον Φεβρουάριο 2019

Αύξηση 0,9% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εφέτος, από αύξηση 0,6% τον Φεβρουάριο 2019 και έναντι μείωσης 0,2% τον Μάρτιο πέρυσι.

Οι κυριότερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη διατροφή και στα φαρμακευτικά προϊόντα. Ενώ σε μηνιαία σύγκριση (Μάρτιος προς Φεβρουάριο), ανατιμήσεις υπήρξαν σε ένδυση- υπόδηση (28,4%) λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ εκπτώσεων επίπεδα, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,9% προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

Ο γενικός δείκτης σημείωσε αύξηση 1,8% τον Μάρτιο 2019 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2019, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 1% τον Μάρτιο εφέτος, από αύξηση 0,8% τον Φεβρουάριο εφέτος και έναντι αύξησης 0,2% τον Μάρτιο πέρυσι. Μεταξύ Μαρτίου και Φεβρουαρίου εφέτος ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 1,4%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ