ΕΛΣΤΑΤ Αύξηση 1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Αύξηση 1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εφέτος, από αύξηση 0,9% τον Μάρτιο 2019 και έναντι καμίας μεταβολής τον Απρίλιο 2018. Οι κυριότερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν σε διατροφή, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και τηλεφωνικές υπηρεσίες. Σε μηνιαία σύγκριση, υπήρξαν ανατιμήσεις σε ένδυση- υπόδηση (12,4%) λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις, και στη βενζίνη.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 1% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

Ο γενικός δείκτης σημείωσε εξάλλου αύξηση 1% τον Απρίλιο 2019 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2019, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 1,1% τον Απρίλιο εφέτος, από αύξηση 1% τον Μάρτιο 2019 και έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε τον Απρίλιο 2018. Σε μηνιαία σύγκριση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 1% τον Μάρτιο εφέτος, έναντι αύξησης επίσης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ