Σταϊκούρας Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Τι θα περιλαμβάνουν τα δύο πρώτα φορολογικά νομοσχέδια

Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τους στόχους και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής περιέγραψε με την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε παρουσίαση των μειώσεων φόρων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση με τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επιτύχει την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Προγραμματική δέσμευσή μας είναι μια νέα φορολογική πολιτική, με αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα κατατεθεί άμεσα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει τρεις προτεραιότητες:

Πρώτη προτεραιότητα είναι η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους - μεσοσταθμικά κατά 22%. Συγκεκριμένα:

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θα είναι και η τελευταία, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας .

Ειδικότερα:

Στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα υλοποιείται η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας, για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα συνιστά εκτεταμένη και συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων:

Ο υπουργός, στο σημείο αυτό ανέφερε ότι προγραμματική δέσμευσή της κυβέρνησης είναι επίσης:

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί εφικτή η μείωση των φόρων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «με την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, με την αξιολόγηση δαπανών, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με την σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και με την υψηλότερη μεγέθυνση της οικονομίας, έχοντας άρει πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω, από το 2020, σταδιακή μείωση των φόρων».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Οι άξονες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Για τις δημόσιες δαπάνες:

Για το τραπεζικό σύστημα

Για τις αποκρατικοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ