Η ενίσχυση και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου

H ενίσχυση και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο επίτευξης του αναπτυξιακού άλματος που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, είναι ο βασικός στόχος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και, εν συνεχεία, θα κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο επιτυγχάνεται η απλούστευση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (εκκρεμεί η έκδοση του ΠΔ για τους περιβαλλοντικούς αξιολογητές), ενώ ακολουθείται ως γενικός κανόνας πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών να διενεργείται εκ των υστέρων, με σκοπό την αποφυγή χρονοτριβής και άσκοπων καθυστερήσεων. Στόχος είναι η μείωση των διοικητικών βαρών, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπονται τα εξής:

Τέλος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το πλέγμα των παραπάνω ρυθμίσεων, καθώς κινούνται στο πλαίσιο βέλτιστων διεθνών πρακτικών, αναμένεται να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη δεικτών όπως του Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δείκτες οι οποίοι παρακολουθούνται στενά από Έλληνες και κυρίως ξένους επενδυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ