ΕΒΕΠ 6 «φιλόδοξες προοπτικές» της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 
Γ. Κασιμάτη 1, Πλ. Οδησσού,
18531 Πειραιάς,
Τηλ: 210 4177241-5,
Φαξ: 210 4178680 Website: www.pcci.gr,
E-Mail: evep@pcci.gr  Πειραιάς,

28 Νοεμβρίου 2019 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Ε.Β.Ε.Π. περιγράφει τις 6 «φιλόδοξες προοπτικές» της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μια ενδιαφέρουσα επισκόπηση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποιήθηκε στο Δ.Σ. και τη Γ.Σ. της EuroCommerce, στις Βρυξέλλες, η οποία θα λειτουργήσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2024. Η ενημέρωση κάλυψε τις σχέσεις, το πρόγραμμα και μερικές από τις αλλαγές στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας “Von der Leyen”. Επιπλέον, περιγράφει την ειδική στρατηγική για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη μελλοντική πολιτική για τον εμπορικό κλάδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται μετά την οριστική έγκριση της σύνθεσης της, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 27 Νοεμβρίου, να αρχίσει τις εργασίες της με καθυστέρηση ενός μηνός, την 1η Δεκεμβρίου 2019. Οι κατευθυντήριες γραμμές της προέδρου Ursula von der Leyen για το πρόγραμμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεντρώνονται σε έξι βασικές φιλοδοξίες, που παρατίθενται κάτωθι: 

1. Μια ευρωπαϊκή πράσινη διαπραγμάτευση

2. Μια οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους

 

3. Μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή

4. Προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής

5. Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

6. Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, που επανεξελέγει μέλος του Δ.Σ. της EuroCommerce, ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου, μετά από τη πρόταση της Ε.Σ.Ε.Ε., αναφέρθηκε στη μελλοντική πολιτική της ΕΕ για τις ΜμΕ: 

«Η νέα Ευρωπαία πρόεδρος έχει ανακοινώσει μια ειδική στρατηγική για τις ΜμΕ ως προτεραιότητα της ΕΕ, η οποία θα αντικατοπτρίζει τις μείζονες προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση, τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, το σύστημα πληρωμής και τον αντίκτυπο στους εμπόρους της λιανικής και χονδρικής πώλησης. Οι τομείς προτεραιότητας των ΜμΕ έχουν ήδη προσδιοριστεί στη βελτίωση της νομοθεσίας, την επιχειρηματικότητα, τη καινοτομία, τις δεξιότητες, τη ψηφιοποίηση, τις πληρωμές και τη πρόσβαση στις αγορές. Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική στο «μανιφέστο von der Leyen» σχετικά με την πράσινη διαπραγμάτευση, την ενιαία αγορά, τον δίκαιο ανταγωνισμό, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις πτυχές της βιομηχανικής και περιφερειακής πολιτικής που αφορούν τις ΜμΕ. Η κεντρική ιδέα της νέας Στρατηγικής της ΕΕ είναι η προσέγγιση των ΜμΕ από τη βάση προς την κορυφή. Οι λύσεις στις προκλήσεις των ΜμΕ βρίσκονται κυρίως στις δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και της μείωσης των χρεώσεων του e-χρήματος, βοηθώντας έτσι να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στη νέα ψηφιακή και βιώσιμη οικονομία, χωρίς πρόσθετες ρυθμιστικές και οικονομικές επιβαρύνσεις. Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στο έργο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»