ΣΒΕ Πέντε προτάσεις για την άμεση και έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας

ΣΒΕ

Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2020

Δελτίο Τύπου

Πέντε (5) προτάσεις του ΣΒΕ για την άμεση και έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περιφερειακής βιομηχανίας

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ),  ως θεσμικός κοινωνικός εταίρος ο οποίος εκπροσωπεί κατ’ εξοχήν τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική περιφέρεια, ενόψει του σχεδιασμού μέτρων πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, προτείνει προς την πολιτεία, την υλοποίηση των ακόλουθων πέντε (5) δράσεων – προγραμμάτων.

Οι συγκεκριμένες δράσεις προέκυψαν από επανειλημμένες έρευνες του ΣΒΕ μεταξύ των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια την τελευταία τριετία, ενώ με βεβαιότητα η υλοποίησή τους θα έχει άμεση, έμπρακτη και μετρήσιμη θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της περιφερειακής βιομηχανίας.

Οι πέντε (5) δράσεις που προτείνονται από τον ΣΒΕ, είναι:

1. Η μείωση του λειτουργικού κόστους της βιομηχανίας, με κυριότερους τομείς παρέμβασης:

2. Η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας, με βασικούς άξονες:

3. Η ενίσχυση της καινοτομικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με κυρίαρχους στόχους: αρχικά την σωστή οργάνωση «Τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης», και, ακολούθως, την επαρκή δικτύωση και συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα και εργαστήρια, των Ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

4. Η προσαρμογή των μεταποιητικών επιχειρήσεων στο μοντέλο της «κυκλικής οικονομίας», με την υλοποίηση δράσεων μέτρησης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, και, εξοικονόμησης ενέργειας, και,

5. Η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού όλων των επιπέδων οργάνωσης των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων της περιφέρειας, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία απαραίτητα θα οδηγούν στην πιστοποίηση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων σ΄ αυτά, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά οι προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.