Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Εναρκτήρια ομιλία στο 23ο συνέδριο ανθρώπινου δυναμικού της KPMG

Υπουργείο Εργασίας και
Κοινωνικών Υποθέσεων

Αθήνα, 18-2-2020

Δελτίο Τύπου

Εναρκτήρια ομιλία στο 23ο συνέδριο ανθρώπινου δυναμικού της KPMG

Κε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να πραγματοποιήσω την εναρκτήρια ομιλία του 23ου Συνεδρίου Ανθρώπινου Δυναμικού.

Μιας σημαντικής εκδήλωσης, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και στο πλαίσιο της οποίας καταγράφονται οι σύγχρονες προκλήσεις και τάσεις στο ευρύτερο πεδίο της εργασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ικανότητες και δεξιότητες των εργαζομένων, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι ο σημαντικότερος προσδιοριστικός παράγοντας του αναπτυξιακού δυναμισμού μιας οικονομίας.

Από την άλλη, επιχειρήσεις και εργοδότες, οι οποίοι υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που προάγουν την ικανοποίηση, τη δέσμευση και, εν τέλει, την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αποκτούν βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Έτσι, η πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον, που θα προασπίζει το σεβασμό στον εργαζόμενο και θα θέτει την ποιότητα της εργασίας στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού υποδείγματος που, κατά κοινή ομολογία, έχει ανάγκη η χώρα μας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της τριγωνικής σχέσης (εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και πολιτεία), το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κοινωνικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάταξη της οικονομίας, έχει διαμορφώσει σήμερα ένα νέο μίγμα πολιτικής με στρατηγικές επιλογές:

Υλοποιούμε ήδη μια δέσμη συνεκτικών παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, στο πεδίο της απασχόλησης, την κοινωνική ασφάλιση.

Καταρχάς στο κρίσιμο πεδίο της καταπολέμησης της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης.

Με το βλέμμα στραμμένο τόσο στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας στο πλαίσιο της Δ' Βιομηχανικής Επανάστασης, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες της εγχώριας παραγωγικής δομής, προχωρούμε με αιχμή τον αναμορφωμένο ΟΑΕΔ σε παρεμβάσεις με άξονες:

Παράλληλα, στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η διυπουργική ομάδα Rebrain Greece υπό το συντονισμό του Υπουργείου Εργασίας, για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, την αποτροπή της διαρροής ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό (brain 0Γαϊπ),και την προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού που διαπρέπουν και διακρίνονται επαγγελματικά.

Στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας:

Το αμέσως επόμενο διάστημα, προχωρούμε στην αναβάθμιση και ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ενός καινοτόμου εργαλείου, το οποίο «γεννήθηκε» το 2013 επί της πρώτης θητείας μου στο Υπουργείο Εργασίας.

Κι από τότε έχει κερδίσει την αναγνώριση των παραγωγικών, κοινωνικών και ερευνητικών φορέων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.

Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα αποτελέσει ένα ψηφιακό άλμα στο μέλλον.

Και θα είναι πραγματικά μια τομή στη σχέση πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθώς θα απλοποιήσει δραστικά τις διαδικασίες και τα γραφειοκρατικά βάρη της εργασίας, υποστηρίζοντας έτσι την νέα ανταγωνιστική τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, θα ενσωματώσει και νέες ψηφιακές λειτουργίες όπως το ψηφιακό ωράριο και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

Στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, πιάνουμε σήμερα το «νήμα» από το 2014, όταν με μια σειρά οργανωτικών και θεσμικών παρεμβάσεων, είχαμε ενισχύσει σημαντικά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως πιστοποιούσαν και οι αναλογιστικές μελέτες που είχαν τότε καταρτιστεί.

Μεσολάβησε η θέσπιση του ν.4387/2016 (νόμος «Κατρούγκαλου», οι ρυθμίσεις του οποίου σε αντίθεση με τις απαιτήσεις που θέτει η δημογραφική πρόκληση, μειώνουν το βαθμό ανταποδοτικότητας του συστήματος, υποδαυλίζουν την εισφοροδιαφυγή και επιβάλλουν ισχυρά αντικίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας και την ασφάλιση.

Για αυτό το λόγο, προχωρούμε σε μια συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό:

Με τις αλλαγές αυτές, απεγκλωβίζουμε ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας από τις ναρκοθετημένες περιοχές των αδιέξοδων ρυθμίσεων του παλιού συστήματος και διαμορφώνουμε ένα νέο, αξιόπιστο, απλό και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιο και καθολικό, που θα ενισχύει την απασχόληση και την παραγωγικότητα και κυρίως θα καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση.

Επιδίωξή μας είναι, όλοι οι Έλληνες να εμπιστευθούν ξανά την κοινωνική ασφάλιση, να ενταχθούν σε αυτή, να της εμπιστευθούν τους κόπους τους και στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου να γνωρίζουν ότι θα λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Κυρίες και κύριοι,

Από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης έχουμε δεσμευτεί στην εμπέδωση υγιών και βιώσιμων συνθηκών για την απρόσκοπτη άσκηση της επιχειρηματικότητας.

Με τη δημιουργία ενός απλού και ευέλικτου ρυθμιστικού και οργανωτικού περιβάλλοντος, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εν γένει των φορολογικών επιβαρύνσεων στην οικονομία και την εργασία.

Αλλά και την εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού και τη διασύνδεση των συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων.

Σκοπός είναι η πυροδότηση ενός νέου, βιώσιμου κύματος αναπτυξιακών επιδόσεων που θα βασίζονται στις προοπτικές και την απελευθέρωση των καταπιεσμένων δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Από την άλλη, ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι απαιτούμε από όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις να τηρούν στο έπακρο τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την αποκατάσταση όρων νομιμότητας στην αγορά εργασίας.

Γιατί ο σεβασμός στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, εκ παραλλήλου με την μέριμνα για την αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού, δεν είναι μόνο μια αυτονόητη υποχρέωση της ευνομούμενης πολιτείας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, δηλαδή τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο «ενάρετο κύκλο» υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, προστιθέμενης αξίας, καινοτομικού δυναμισμού και ανταγωνιστικότητας.