ΒΕΑ Ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

ΒΕΑ

Δελτίο Τύπου

Ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά και το σχέδιο απομάκρυνσης επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλίμου, απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση που είχε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, με εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.

«Η βιοτεχνία συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά την κρίση, όμως προκύπτουν καθημερινά εμπόδια που οδηγούν ακόμη και στο οριστικό κλείσιμο βιώσιμων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη, η εικόνα του Μητρώου του Επιμελητηρίου, ήταν για το έτος 2019 και πάλι θετική, καθώς τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των εγγραφών. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ δείχνουν θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών για την επιχειρηματικότητα, με τις συστάσεις μάλιστα του 2019, να είναι σχεδόν διπλάσιες των διαγραφών.

Όπως τόνισε ο κ. Ραβάνης, προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε «το σύνολο των Μελών μας, παραμένει σταθερό το 2019, σε 35.000 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι εγγραφές το 2019 ανήλθαν σε 1.107, ενώ το 2017 και το 2018 ήταν 1.068. Στον αντίποδα, οι διαγραφές το 2019 ήταν 760, στα ίδια επίπεδα με του 2018, ενώ το 2017, ήταν 830».

Η διοίκηση του ΒΕΑ γνωστοποίησε επίσης και το σχέδιο του Δήμου Αλίμου, για πιθανή απομάκρυνση εκατοντάδων επιχειρήσεων – μελών του ΒΕΑ – από την περιοχή, ενέργεια που απειλεί την ίδια την επιβίωσή τους.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αλίμου, προτάθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η οποία μπορεί να καταλήξει σε απομάκρυνση από την περιοχή, διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως συνεργεία, πλυντήρια αυτοκινήτων, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ, κ.λπ. Λαμβάνοντας υπόψη, τόνισε ο κ. Ραβάνης, την επιλεκτική αναφορά κάποιων δραστηριοτήτων στον σχεδιασμό του Δήμου, καθώς και τα αρνητικά αποτελέσματα από την ανάλογη εμπειρία μας με την απομάκρυνση των επιχειρήσεων από το Μεταξουργείο, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων για εκατοντάδες επιχειρήσεις – μέλη μας στην περιοχή, προχωρήσαμε στις παρακάτω δράσεις:

Η ακτινογραφία των νέων επιχειρήσεων στο ΒΕΑ

Σε ό,τι αφορά στην ακτινογραφία της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αποπνέει αισιοδοξία, το γεγονός ότι έπειτα από μια οκταετία όπου η κρίση έπληξε βαθύτατα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, την τελευταία τριετία οι εγγραφές των επιχειρήσεων, είναι σταθερά περισσότερες από τις διαγραφές.

H συντριπτική πλειοψηφία είναι οι Ατομικές, σε ποσοστό 71% και ακολουθούν οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες, σε ποσοστό 17%, οι Α.Ε. σε 5%, ενώ οι ΙΚΕ σε ποσοστό 4% και οι Ε.Π.Ε 3%.

Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία στο Β.Ε.Α (e- Επιμελητήριο)

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και η ελάφρυνση των επιχειρηματιών από τα διοικητικά βάρη, συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Συγκεκριμένα:

Ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, ολοκλήρωσε την ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά, το πάγιο αίτημα για σύσταση Ατομικών Επιχειρήσεων μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας της ηλεκτρονικής ΥμΣ (ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης) και τονίζοντας την ανάγκη επέκτασης της συγκεκριμένης διαδικασίας σύστασης επιχειρήσεων καθώς είναι αδιαμφισβήτητα αναπτυξιακό εργαλείο.

Τέλος, ανακοίνωσε τις επόμενες άμεσες δράσεις του Επιμελητηρίου υπέρ των Μελών του, με πιο σημαντικές: