Υ.Α. 2710/2020 Τροποποίηση της 26036/2014 απόφασης Υπουργού Τουρισμού με τίτλο «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των Ξενώνων Φιλοξενίας Νέων, (Β΄ 3510)»

Αριθμ. 2710

ΦΕΚ B’ 586/24.02.2020​

Τροποποίηση της 26036/2014 απόφασης Υπουργού Τουρισμού με τίτλο «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των Ξενώνων Φιλοξενίας Νέων, (Β΄ 3510)».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Έχοντας υπόψη:

Α. Τις διατάξεις:

1. Του ν. 4276/2014 «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα το άρθρο 1, παράγραφος 2 περιπτ. γγ΄ (Α΄ 155).

2. Του ν. 4442/2016 «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 230).

3. Του ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο, Πρόγραμμα Διαύγεια και άλλες διατάξεις» (Α΄ 112).

4. Του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).

5. Του π.δ.τος 127/2017 (Α΄ 157) «Οργανισμός Υπουργείου Τουρισμού».

6. Του π.δ.τος 123/2016 (Α΄ 208) «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων», όπως ισχύει.

7. Του π.δ.τος 83/2019 “Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών” (Α΄ 121).

8. Της 26036/2014 απόφασης Υπουργού Τουρισμού «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των Ξενώνων Φιλοξενίας Νέων» (Β΄ 3510).

Β. Την ανάγκη τροποποίησης της 26036/2014 απόφασης Υπουργού Τουρισμού προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας Νέων σε κελύφη εκτός λειτουργίας σιδηροδρομικών βαγονιών, στο πλαίσιο ιδίως προσέλκυσης μαθητικού τουρισμού στη χώρα μας.

Γ. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Την τροποποίηση και συμπλήρωση της με αριθμ. 26036/2014 απόφασης της Υπουργού Τουρισμού με τίτλο «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των Ξενώνων Φιλοξενίας Νέων, (Β΄ 3510)», στα ακόλουθα σημεία:

α) Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 2 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων μπορούν να ιδρυθούν και σε εκτός λειτουργίας παλαιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς με χρήση των εγκαταστάσεων του σταθμού, σε κελύφη εκτός λειτουργίας σιδηροδρομικών βαγονιών, τα οποία βρίσκονται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές (ράγες)».

β) Στο τέλος της παρ. 6 του άρθρου 2 προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Σε περιπτώσεις που οι Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων ιδρύονται σε εκτός λειτουργίας παλαιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, επιτρέπεται η λειτουργία εντός του οικοπέδου εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων συμβατών με τη λειτουργία του. Τα καταστήματα και οι δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να εντάσσονται στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα Φιλοξενίας Νέων ή να είναι ανεξάρτητα από την λειτουργία του. Αν δεν εντάσσονται στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα Φιλοξενίας Νέων να έχουν ανεξάρτητη για το κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος είσοδο.».

γ) Στο τέλος της παραγράφου Γ (ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ - ΚΟΙΤΩΝΕΣ) των Τεχνικών Προδιαγραφών του άρθρου 3 προστίθεται νέο στοιχείο 10 ως εξής:

«10. Για τους Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων, οι οποίοι ιδρύονται σε παλαιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως περιγράφονται στην παρ. 4 του άρθρου 2 της απόφασης αυτής, δεν τίθενται τεχνικές προδιαγραφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι προδιαγραφές των δωματίων - κοιτώνων και συγκεκριμένα η δυναμικότητα των υπνοδωματίων, ο ελάχιστος διάδρομος κυκλοφορίας, το ελάχιστο εμβαδόν του κοιτώνα ανά κλίνη, η ελάχιστη διάσταση των υπνοδωματίων, ο αριθμός των χώρων υγιεινής, καθορίζονται και προσαρμόζονται στην δεδομένη ή διαμορφούμενη διαρρύθμιση των υπαρχόντων βαγονιών - κλιναμαξών.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται, βαγόνια από μετατροπή επιβατικών ή εμπορικών αμαξοστοιχιών, για δωμάτια - κοιτώνες και για κοινόχρηστους χώρους και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ισχύουν οι προδιαγραφές του κεφαλαίου Γ του άρθρου 3 της παρούσας πλην της παραγράφου 8 που αφορά τις ελάχιστες διαστάσεις υπνοδωματίων (μήκος και πλάτος), οι οποίες καθορίζονται και προσαρμόζονται στις προδιαγραφές των υπαρχόντων επιβατικών και εμπορικών βαγονιών του Ο.Σ.Ε.».

δ) Η παράγραφος Δ (ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΩΝ - ΚΟΙΤΩΝΩΝ) των Τεχνικών Προδιαγραφών του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατ’ ελάχιστον δύο καμπίνες ντουζ και δύο τουαλέτες (w.c.) ανά οκτώ (8) κλίνες. Εάν κατασκευάζονται εκτός των υπνοδωματίων - κοιτώνων απαιτούνται κατ’ ελάχιστον μία (1) καμπίνα ντουζ και μία τουαλέτα (w.c.) ανά τέσσερις (4) κλίνες, περιλαμβάνουν δε προθάλαμο με πρίζα και καθρέφτη και κατανέμονται σε συγκροτήματα ανδρών - γυναικών.».

2. Κατά τα λοιπά, η με αριθμ. 26036/2014 (Α΄ 3510) τροποποιούμενη απόφαση Υπουργού Τουρισμού ισχύει ως έχει.

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2020

Ο Υπουργός

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ