ΣΛΟΤ 191/2020 Λογιστικό ερώτημα - χειρισμός αποσβέσεων βιολογικών παγίων σε μισθωμένα αγροτεμάχια

ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 191 ΕΞ / 11.02.2020

Αθήνα, 11.02.2020

Αριθμ. Πρωτ.: 191 ΕΞ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)

ΣΛΟΤ 191/2020

ΘΕΜΑ: Λογιστικό ερώτημα - χειρισμός αποσβέσεων βιολογικών παγίων σε μισθωμένα αγροτεμάχια

ΕΡΩΤΗΜΑ

ΙΚΕ με δραστηριότητα καλλιέργεια σταφυλιών, έχει μισθώσει αγροτεμάχια (στα περισσότερα από αυτά η μίσθωση είναι 9ετής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι 3ετής).

Στα μισθωμένα αγροτεμάχια η εταιρεία έχει φυτέψει αμπέλια, των οποίων η ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται από 13-17 χρόνια.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε υπολογισμό αποσβέσεων με βάση:

  1. Τα χρόνια της μίσθωσης ή
  2. την ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους.

Επίσης ενημερώστε μας στην περίπτωση όπου οι αποσβέσεις ακολουθήσουν την ωφέλιμη διάρκεια ζωής των βιολογικών παγίων τον χειρισμό στο τέλος της 9ετίας ή 3ετίας εάν δεν ανανεωθεί το μισθωτήριο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι μισθώσεις αγροτεμαχίων συνήθως προσδιορίζονται ως λειτουργικές μισθώσεις καθώς η ωφέλιμη ζωή της γης είναι απεριόριστη. Οι δαπάνες για προσθήκες σε οικόπεδα μισθωμένα με λειτουργική μίσθωση υπόκεινται στο χειρισμό της παραγράφου 18.1.13 της Λογιστικής οδηγίας εφαρμογής του ν.4308/2014 της ΕΛΤΕ.

Ειδικότερα:

Αυτονόητο είναι ότι εάν η ωφέλιμη οικονομική ζωή του αμπελιού είναι σημαντικά μικρότερη από τον χρόνο της μίσθωσης (χρόνος χρήσης) τότε το αμπέλι θα αποσβεστεί στα χρόνια της ωφέλιμης ζωής του.

Η διάρκεια της μίσθωσης, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τον λογισμό των αποσβέσεων, είναι η αμετάκλητη χρονική περίοδος, για την οποία ο μισθωτής έχει συμβληθεί να μισθώσει το περιουσιακό στοιχείο (το αγροτεμάχιο), καθώς και κάθε επιπλέον χρονική περίοδος, για την οποία ο μισθωτής έχει το δικαίωμα να παρατείνει τη μίσθωση του περιουσιακού στοιχείου, με ή χωρίς αύξηση του μισθώματος, εφόσον είναι μάλλον βέβαιο, κατά την έναρξη της μισθωτικής σχέσης, ότι ο μισθωτής θα ασκήσει το δικαίωμα αυτό.

Συνεπώς, αφού η ωφέλιμη οικονομική ζωή του αμπελιού είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον χρόνο της μίσθωσης η ΙΚΕ θα καταχωρίσει τα αμπέλια ως άυλο περιουσιακό στοιχείο και θα τα αποσβέσει στη διάρκεια της μίσθωσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ
Χαράλαμπος Ξένος

ΤΑ ΜΕΛΗ
Ελένη Ρογδάκη – Χαραμή
Διονύσιος Παπαγεωργακόπουλος
Χαράλαμπος Συρούνης
Νικόλαος Σγουρινάκης