ΕΣΕΕ Πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων

Φωτογραφία: ΕΣΕΕ

ΕΣΕΕ

13 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου

Πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων

Κύριοι Υπουργοί,

Μέχρι τώρα, τα βήματα που έχουν γίνει για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και τα σχετικά μέτρα που καταρχήν έχουν ληφθεί, δείχνουν ότι όλοι έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος και τη σοβαρότητα της κρίσης, καθώς και τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. 

Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, αν και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, τα επόμενα σχέδιά μας εξαρτώνται σχεδόν πάντα από τα δεδομένα και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται κάθε ημέρα από την επιδημική εξάπλωση.

Η ΕΣΕΕ, ήδη από την πρώτη στιγμή, πρότεινε μέτρα για την υποβοήθηση του συνόλου των επιχειρήσεων των πληττόμενων περιοχών, έχοντας ακριβώς κατά νου το καθολικό αποτέλεσμα που θα έχει στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες η εξάπλωση των κρουσμάτων. 

Ταυτόχρονα, συμμετείχε παραγωγικά σε όλες τις σχετικές συσκέψεις των συναρμόδιων Υπουργείων, προτείνοντας τις αποτελεσματικότερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν έγιναν δεκτές στο πρώτο κύμα μέτρων που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, αφέθηκε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό ώστε να είναι ανάμεσα στην επόμενη δέσμη.

Θεωρούμε ότι, η ώρα αυτή έχει έλθει. 

Ο φόβος που καλώς κυριαρχεί στην κοινωνία έχει περιορίσει δραστικά την κατανάλωση σε όλους τους κλάδους, πλην των τροφίμων και ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους. 

Αντιλαμβανόμαστε το επιχείρημα που προβλήθηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης, ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, αλλά πλέον δεν μπορούμε να κινηθούμε μόνο με αυτόν τον γνώμονα. 

Χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή εκείνη τομή που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις, μέσα στην κατάσταση ανάγκης που επικρατεί, να υποστηριχθούν, να συνεχίσουν να υπάρχουν και να ισοσκελίσουν, έστω εν μέρει, τις αρνητικές επιπτώσεις από την δύσκολη αυτή περίοδο. 

Εάν πάλι το κράτος δεν μπορεί, καλό θα ήταν, ιδιαίτερα μετά και τις δηλώσεις Λανγκάρντ, να ενεργοποιηθούν οι Τράπεζες και να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, μέσω δανείων κίνησης και με ευνοϊκούς όρους.

Συνακόλουθα, η ΕΣΕΕ επανέρχεται και ζητάει και πάλι την λήψη προσωρινών καθολικών μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερο βάρος στις πληττόμενες περιοχές και στο πλαίσιο των παρακάτω αξόνων:

Η ΕΣΕΕ και ο εμπορικός κόσμος της χώρας συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες και να δίνουμε την πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων και της αγοράς στο μέσο αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή συνεργασίας με την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της οξείας κατάστασης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα και το έθνος, προτείνοντας και διεκδικώντας ρεαλιστικά μέτρα στήριξης του εμπορίου, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας, με στόχο την διάσωσή τους και την ανάκαμψή τους ενόψει της επόμενης ημέρας.