Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τοποθέτηση του κ. Άδ. Γεωργιάδη, για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού για τον μήνα Απρίλιο

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ POOL/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υπουργείο Ανάπτυξης
και Επενδύσεων

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου

Τοποθέτηση του κ. Άδ. Γεωργιάδη, για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού για τον μήνα Απρίλιο

«Η πατρίδα μας δίνει μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη σε δύο πεδία. Το ένα είναι το υγειονομικό, που ελπίζουμε όλοι να το κερδίσουμε μέχρι το τέλος και πηγαίνει καλά.

Το δεύτερο όμως πεδίο, είναι το οικονομικό, στο οποίο θα πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη, τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι τα μέγιστα δυνατά, αλλά μπροστά μας θα έχουμε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία μας στην κατάσταση που ήταν πριν την έναρξη αυτής της κρίσης.

Εμείς ως κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων:

Θέλω εδώ να κάνω μία παρένθεση και να πω το εξής:

Η πατρίδα μας με πολύ μεγάλο κόπο «έχτισε» κατά την προηγούμενη δεκαετία κουλτούρα πληρωμών η οποία έχει οδηγήσει στη σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Αυτήν την κουλτούρα πληρωμών οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Κατά συνέπεια, καλώ όποιον τα οικονομικά του επιτρέπουν να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να το πράξει. Εάν αυτό γίνει στο μέτρο των ανθρώπων που μπορούν, τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ ευκολότερη για όλους μας. Άρα, εμείς ως κράτος παρέχουμε την προστασία που πρέπει να παρασχεθεί, αλλά ο καθένας μας αναλαμβάνει και μερίδιο ατομικής ευθύνης.

Τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, θα υπάρχει ο τρόπος, απολύτως θεσμοθετημένος μέσω του τραπεζικού συστήματος, για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός των ελληνικών επιχειρήσεων με πρώτες ύλες και με προμήθειες από το εξωτερικό.

Προς τούτο θα έχουμε και νεότερες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Το πρόβλημα είναι απολύτως αντιληπτό.

Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω και πάλι προς τους εκδότες των επιταγών.

Η παράταση των 75 ημερών δίδεται γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικά έκτακτες οικονομικές συνθήκες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί άφεση υποχρεώσεων ιδιαίτερα σε επιταγές που έχουν κοπεί και εκδοθεί πολύ πριν από την κρίση.

Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω όλους τους εκδότες των επιταγών εάν τα οικονομικά τους το επιτρέπουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις πληρωμές. Επαναλαμβάνω, όσο ομαλότερα ο καθένας μας αντιμετωπίσει αυτή την κρίση τόσο ευκολότερη θα είναι η επανεκκίνηση την επόμενη μέρα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι στιγμές που διανύουμε είναι πάρα πολύ κρίσιμες και θα πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει ότι δεν είναι ώρα ούτε για μεταξύ μας κατηγορίες ούτε για μεταξύ μας γκρίνιες αλλά να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους επιστήμονες θα αναφερθεί ιδιαίτερα ο κ. Βρούτσης και τη λύση την οποία έχουμε αποφασίσει.

Επαναλαμβάνω τις βασικές μας αρχές.

Πρώτον, σε αυτή την κρίση δεν θα αφήσουμε κανένα πίσω. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί και θα την ξεπεράσουμε όλοι μαζί.

Δεύτερον, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του και σκεπτόμενοι ότι θα έρθει η επόμενη μέρα στην οποία θα πρέπει να είμαστε όρθιοι, δυνατοί και έτοιμοι να τρέξουμε ξανά γρήγορα μπροστά.

Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας το οποίο θα είναι διαρκές. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων.

Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των ανθρώπων για αυτό είμαστε εδώ, για αυτό ανακοινώνουμε διαρκώς καινούργια μέτρα, για αυτό ψάχνουμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις και όποια χρήματα μπορούμε να βρούμε είτε από κοινοτικά κονδύλια είτε τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά σε αυτή τη μάχη χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων και την υπευθυνότητα όλων για να πάμε μπροστά.

Και πιστεύουμε ότι αν όλα αυτά τηρηθούν και φυσικά πρώτα κερδίσουμε τη μάχη της υγείας που είναι η κύρια μάχη και αυτή η οποία δεν τίθεται καθόλου σε διαπραγμάτευση, θα μπορέσουμε με το σχέδιο που έχουμε και τα εργαλεία που φτιάχνουμε, να βάλουμε γρήγορα μπρος την οικονομία μας και να έχουμε ένα μέλλον εξαιρετικά αισιόδοξο».