ΣΕΒ Αύξηση επιδόματος ανεργίας, αυξήσεις μισθών στην υγεία, προσοχή στον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, επιμήκυνση της περιόδου καταβολής του, μετατάξεις στο Δημόσιο αλλά και αυξήσεις μισθών στον τομέα της υγείας και της πολιτικής προστασίας προτείνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σημερινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων προβλέπουν:

Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η λήψη περιοριστικών μέτρων για την οικονομική δραστηριότητα «πρέπει, να γίνεται με φειδώ, και με πλήρη γνώση όχι μόνο των επιδημιολογικών παραμέτρων αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων, δεδομένων και των εισοδηματικών περιορισμών στη λειτουργία του κράτους, για να διαφυλάξουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την οικονομική ελευθερία και τις δημοκρατικές μας παραδόσεις».

Τέλος ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι το έλλειμμα φέτος φαίνεται να αυξάνει κατά τεκμήριο κατά 3,5 δισ. ευρώ το μήνα περίπου λόγω των μέτρων, και κατά 2,5 δισ. ευρώ το μήνα λόγω της μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων από την απώλεια οικονομικής δραστηριότητας.

Δηλαδή η επιβάρυνση του προϋπολογισμού φαίνεται να είναι γύρω στα 6 δισ. ευρώ το μήνα ή περίπου 3% του παλαιού ΑΕΠ.

Συνεπώς, η επιβάρυνση του ετήσιου ελλείμματος είναι 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για 2 μήνες, 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, για 3 μήνες, κ.ο.κ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ