Ε.Β.Ε.Π. Ενημέρωση με οδηγίες της Ε.Ε. και συμβουλές του Ε.Φ.Ε.Τ. σε εμπόρους και καταναλωτές για τα τρόφιμα

Ε.Β.Ε.Π.

13 Απριλίου 2020

Δελτίο Τύπου

Ενημέρωση με οδηγίες της Ε.Ε. και συμβουλές του Ε.Φ.Ε.Τ. σε εμπόρους και καταναλωτές για τα τρόφιμα

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς κοινοποίησε έναν χρήσιμο οδηγό που εξέδωσε ο Ε.Φ.Ε.Τ. και επισυνάπτεται συνημμένα με 12 ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω σε απορίες που υπάρχουν αναφορικά με τον κορωνοϊό και εάν μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων, κατεψυγμένων ή νωπών και συσκευασιών.

Ο οδηγός δίνει χρήσιμες συμβουλές ακόμη για το εάν πρέπει να πλένονται οι συσκευασίες των τροφίμων, πώς να τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, τόσο στο σπίτι, όσο και στα ψώνια στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.

Επίσης το Ε.Β.Ε.Π. επισυνάπτει όλες τις οδηγίες που απευθύνει η Ε.Ε. με συγκεκριμένες συστάσεις προς του επαγγελματίες της αλυσίδας τροφίμων και τους καταναλωτές αναφορικά με τον Covid-19.

Αναλυτικά παρέχονται οδηγίες και συμβουλές για τους ελάχιστους κινδύνους μόλυνσης από τα τρόφιμα στα καταστήματα και το σπίτι, την παραγωγή, την αποθήκευση και την διανομή τροφίμων, εάν ακολουθούνται προσεκτικά οι σχετικές συμβουλές των ειδικών. 

Οι τελευταίες σημαντικές πληροφορίες από τις χώρες της ΕΕ για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, είναι οι ακόλουθες:

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει: 

«Στην Ελλάδα, υπό νορμάλ συνθήκες, θα μιλούσαμε για τη κίνηση της πασχαλινής αγοράς, τις τιμές του πασχαλινού τραπεζιού και του οβελία.

Όμως, δυστυχώς, φέτος το Πάσχα, οι συνθήκες που ζούμε είναι διαφορετικές. Το ευτύχημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε βεβαίως ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων.

Το πασχαλινό καλάθι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό και κοντά στα 54€, ενώ η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι και κοντά στα 4€/kg.

Υπάρχουν μάλιστα 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία και άλλο 1,5 εκ. στα μαντριά με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 από πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη, στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις λόγω κορωνοϊού στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, κυρίως από τις δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά, πάρα την αυξημένη ζήτηση υπάρχει επάρκεια στην αγορά.

Είναι γεγονός πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων, παρά το γεγονός πως οι εξαγωγές μας σε τρόφιμα κινήθηκαν ανοδικά το 2019, κυρίως προς Ιταλία, Γερμανία και ΗΒ.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών, αφού η αγροτική μας παραγωγή και η διάθεση τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής. 

Καλή μεγάλο-εβδομάδα!»