Ernst & Young Νέες καταναλωτικές συνήθειες έχει αναδείξει η πανδημία του κορωνοϊού

Νέες τάσεις καταναλωτικής συμπεριφοράς έχει αναδείξει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ΕΥ (Ernst & Young), Future Consumer Index, η οποία παρακολουθεί την καταναλωτική διάθεση και συμπεριφορά 4.859 ατόμων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η έρευνα ονομάζει τις τάσεις αυτές: "Cut deep", "Stay calm, carry on", "Save and stockpile" και "Hibernate and spend".

Οι καταναλωτές της ομάδας "Cut deep" (27,3%) έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σε όλες τις κατηγορίες δαπανών, υπό το βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας στην απασχόληση. Αντίθετα, όσοι ανήκουν στην ομάδα "Stay calm, carry on" εξακολουθούν να ξοδεύουν κανονικά (26,2%).

Η μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών, η οποία διακατέχεται από απαισιοδοξία για το μέλλον, κατατάσσεται στην κατηγορία "Save and stockpile" (35,1%), ενώ η τελευταία ομάδα, "Hibernate and spend" (11,4), ξοδεύει περισσότερα.

Συνολικά, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ψωνίζουν θα αλλάξει ριζικά, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του COVID-19.

Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα (brands) και τα προϊόντα, το 34% των καταναλωτών δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τοπικά προϊόντα, το 25% για αξιόπιστες μάρκες και το 23% για ηθικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτές οι τέσσερις κατατμήσεις, αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά των καταναλωτών μπορεί να σχετίζεται με την ηλικιακή τους ομάδα και την οικογενειακή ή την εργασιακή κατάστασή τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Το 78% ψωνίζουν λιγότερο συχνά, ενώ το 64% αγοράζουν μόνο προϊόντα πρώτης ανάγκης. To 33% πιστεύουν ότι τα εμπορικά σήματα (brands) είναι λιγότερο σημαντικά για εκείνους, υπό τις σημερινές συνθήκες.

Πάνω από το ένα τρίτο (36%) ξοδεύουν, αυτή την περίοδο, περισσότερα σε τρόφιμα, ενώ η πλειοψηφία δαπανά λιγότερα σε ρούχα (72%) και σε αναψυχή (85%).

Και ενώ το 42% δηλώνουν ότι τα προϊόντα που αγοράζουν έχουν αλλάξει σημαντικά, το 46% αναφέρουν ότι τα εμπορικά σήματα έχουν πλέον μεγαλύτερη σημασία για εκείνους.

Οι τέσσερις ομάδες που προσδιορίζει η έρευνα, ενδέχεται να μετεξελιχθούν σε πέντε εντελώς διαφορετικές ομάδες, καθώς μετριάζονται οι επιπτώσεις της κρίσης.

Για παράδειγμα, η έρευνα εκτιμά ότι η πλειοψηφία όσων καταναλωτών ανήκουν σήμερα στην κατηγορία "Save and stockpile", θα μετακινηθούν σε δύο νέες κατηγορίες: "Remain frugal" και "Cautiously extravagant".

Οι νέες αυτές ομάδες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν μετά το πέρας της κρίσης του COVID-19, καταγράφονται αναλυτικά στην έρευνα, ως: "Keep cutting" (συνεχιζόμενες περικοπές - 13,1%), "Stay frugal" (συνεχιζόμενη λιτότητα - 21,7%), "Get to normal" (επιστροφή στην κανονικότητα - 31,4%), "Cautiously extravagant" (προσεκτικά «υπερβολικοί» στις δαπάνες - 24,7%) και "Back with a bang" (δυναμική επιστροφή στην κατανάλωση - 9,1%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ