Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών Η βιωσιμότητα του κλάδου της ζυθοποιίας στο επίκεντρο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης

Η βιωσιμότητα του κλάδου της ζυθοποιίας λόγω πανδημίας, τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και η “επόμενη μέρα” μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων συζητήθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά.

Στην διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στην ένταξη της ζυθοποιίας στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης που αυτό συνεπάγεται.

Η ραγδαία μείωση του κύκλου εργασιών που παρατηρήθηκε σε όλο τον κλάδο, συνέπεια του lock-down της εστίασης, η μικρή μετατόπιση της on trade αγοράς προς το retail και η σταδιακή αργή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για τα οποία οι ζυθοποιοί κατέθεσαν αιτήματα προς τα συναρμόδια υπουργεία για επιπλέον μέτρα στήριξης, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα εξής:

Τέλος, όλα τα μέλη συμφώνησαν στην επίσπευση της διαβούλευσης για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την μπύρα.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών έγιναν δεκτές και οι αιτήσεις εισόδου στην ΕΕΖ τριών νέων μικροζυθοποιείων, αυξάνοντας των αριθμό συμμετεχόντων ζυθοποιών στα 18 μέλη. Ο Πρόεδρος, η Διοικούσα Επιτροπή και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕΖ, καλωσορίζουν τα νέα τους μέλη: Μικροζυθοποιία Local streets beer- εταιρεία Μαλαμούλης ΙΚΕ, Μικροζυθοποιία Καβάλας ΟΕ (Μπύρα Marmita) και Αχαϊκός Ζύθος ΙΚΕ (Toul’s Brews).

Δήλωση Προέδρου Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλή Παναγιώτου

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην εστίαση, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου δήλωσε σχετικά:

«Σαν κλάδος ζητήσαμε την ένταξη της μπύρας στο χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση για το διάστημα που θα ισχύουν οι κανόνες του social distancing. Η μπύρα, όπως άλλωστε και το κρασί, είναι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, από την παραγωγή τους εξαρτώνται χιλιάδες Έλληνες αγρότες, παράγονται σε εργοστάσια που λειτουργούν στην Ελλάδα και η συμμετοχή της εστίασης υπολογίζεται στο 70% του τζίρου μας. Η εποχικότητα της κατανάλωσης έχει ως αποτέλεσμα στο πεντάμηνο Μαρτίου-Ιουλίου, να πραγματοποιείται το 60-70% του ετήσιου τζίρου τους. Δυστυχώς οι τρεις μήνες έχουν ήδη χαθεί και αν υπολογίσουμε την μειωμένη προσέλευση τουριστών, δημιουργούνται μεγάλες δυσκολίες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ζητούμε λοιπόν τη στήριξη ενός κλάδου που σήμερα, προσφέρει πάνω από 35.000 έμμεσες και περίπου 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ