Γ.Π. Δ11/οικ.: 20799/711/2020 Επαναλειτουργία Μονάδων Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Βρεφικών – Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών, Μονάδων Απασχόλησης βρεφών και νηπίων) από φορείς Ιδιωτικού Δικαίου, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα και εν γένει των Βρεφικών-Παιδικών-Βρεφονηπιακών Σταθμών, Μονάδων Απασχόλησης βρεφών και νηπίων που λειτουργούν βάσει της αριθμ. Δ22/οικ.11828/293/2017 απόφασης (ΦΕΚ 1157/Β΄)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Διεύθυνση: Σολωμού 60
Ταχ. Κώδικας: 104 32 : 10187
Πληροφορίες: Στ. Ρουσσοπούλου
Σ. Σταματοπούλου
Τηλέφωνο: 210 5281193,
2105281195
Fax: 210-5281257
E-Mail: family@yeka.gr

Α.Δ.Α.: ΨΟΗ746ΜΤΛΚ-ΕΗΜ

Αθήνα, 29 . 5 .2020
Αριθμ. πρ.: Γ.Π. Δ11/οικ.: 20799/711

Προς: Πίνακας Αποδεκτών

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: «Επαναλειτουργία Μονάδων Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Βρεφικών – Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών, Μονάδων Απασχόλησης βρεφών και νηπίων) από φορείς Ιδιωτικού Δικαίου, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα και εν γένει των Βρεφικών-ΠαιδικώνΒρεφονηπιακών Σταθμών, Μονάδων Απασχόλησης βρεφών και νηπίων που λειτουργούν βάσει της αριθμ. Δ22/οικ.11828/293/2017 απόφασης (ΦΕΚ 1157/Β΄)».

Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις του άρθρου τριακοστού έκτου της από 01-05-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» ( Α΄/90).

2.Τις διατάξεις της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.28237/05-05-2020 «Παράταση ισχύος της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20021/21-03-2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, όπως έχει ήδη παραταθεί με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.24343/10-04-2020 (Β΄/1293) όμοια απόφαση, έως και τις 31-05-2020 και επανέναρξη λειτουργίας συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δομών» (ΦΕΚ 1699/Β΄)

3.Την από 25/05/20 Εισήγηση κατά την 63η Συνεδρίαση, της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Η παρούσα εγκύκλιος αποβλέπει στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών και του άλλου προσωπικού των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας (και μέσω αυτών και των παιδιών), σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιο COVID19, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από COVΙD-19 και γενικά την ασφαλή επαναλειτουργία των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ως ακολούθως :

Α. Βασικές αρχές για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την ασφαλή λειτουργία παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών

1) Σε κάθε μονάδα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε τα άτομα του προσωπικού που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να αναλαμβάνουν εργασίες που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο έκθεσης ή δεν απαιτούν προσέλευση στη μονάδα (κατάλογος ομάδων αυξημένου κινδύνου: Υπουργείο Εσωτερικών, εγκύκλιος Αρ. Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/115/9670, 18.05.2020)

2) Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην προσέρχονται στον παιδικό ή τον βρεφικό / βρεφονηπιακό σταθμό, παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές.

3) Είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης για την εξοικείωση των μικρών παιδιών, με τρόπο κατάλληλο για την κάθε ηλικία.

B. Μέτρα για την αποτροπή εισαγωγής του ιού στο χώρο του παιδικού, βρεφικού και βρεφονηπιακού σταθμού. Προσέλευση - Μεταφορά

1) Αποφυγή του συνωστισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ παιδιών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την μονάδα. Εφαρμογή πρακτικών μέτρων για τήρηση αποστάσεων (π.χ. γραμμές στο δάπεδο). Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες.

2) Είσοδος στο χώρο μόνο των παιδιών και του απαραίτητου προσωπικού. Τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδο στο χώρο του παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού και θα οδηγούνται στην αίθουσα.

3) Όλα τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, απαγορεύεται να προσέρχονται στον παιδικό, βρεφικό ή τον βρεφονηπιακό σταθμό. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η επικοινωνία από την οικογένεια ή το μέλος του προσωπικού με ιατρό και εξατομικευμένη αξιολόγηση σχετικά με την ένδειξη εργαστηριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού.

4) Σύσταση προς τους γονείς για θερμομέτρηση και έλεγχο για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων των παιδιών, πριν την αναχώρηση τους από το σπίτι.

5) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων για τη συμμόρφωση στη δέσμευση αυτή και τον εκ των προτέρων εναλλακτικό προγραμματισμό. Επίσης, προτείνεται να διατυπωθεί πρόβλεψη για τη διατήρηση της ασφαλούς λειτουργίας του παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού σε περιπτώσεις απουσίας του προσωπικού λόγω ασθένειας

6) Το προσωπικό που υποδέχεται τα παιδιά, πριν την είσοδό τους στο χώρο υποβάλλει ερωτήσεις για να επιβεβαιώσει την απουσία πυρετού ή/και άλλων συμπτωμάτων και εκτιμά αδρά την υγεία των προσερχόμενων παιδιών, και σε περίπτωση υποψίας προβλήματος συζητά το θέμα με γονέα/κηδεμόνα

7) Γονείς/κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό δε θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί λοίμωξη τους από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον υπεύθυνο του παιδικού σταθμού και να ακολουθούν τις οδηγίες για κατ’ οίκον απομόνωση του οικογενειακού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

8) Κάθε άτομο (παιδί ή μέλος του προσωπικού) που έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 δεν θα προσέρχεται, στον παιδικό, βρεφικό ή βρεφονηπιακό σταθμό για 10 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή και στο διάστημα αυτό θα παρακολουθείται στενά η υγεία του για το ενδεχόμενο εμφάνισης συμπτωμάτων.

9) Κάθε μονάδα πρέπει να καταγράφει συστηματικά τις αναφορές για συμπτώματα συμβατά με COVID-19 σε παιδιά ή/και μέλη του προσωπικού και να παρακολουθεί την πορεία τους.

10) Οι μονάδες δύναται να προβαίνουν σε ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων με αναλυτικές οδηγίες.

11) Ως προς τις μετακινήσεις των παιδιών συστήνεται η μεταφορά τους με ιδιωτικό όχημα, όπου είναι εφικτό, ενώ για τις περιπτώσεις χρήσης λεωφορείων ή βαν ισχύει ότι και για τα σχολικά λεωφορεία (διατάξεις των άρθρων 4, 5, 6 και 7 της υπ΄ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29114/10.5.2020 ΚΥΑ «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID19», ΦΕΚ 1780/Β’). Επίσης, παρέχονται οδηγίες στους οδηγούς των λεωφορείων/βαν με τα οποία μεταφέρονται οι ωφελούμενοι.

12) Χρήση μάσκας (στους συνοδούς και οδηγούς) και αντισηπτικών διαλυμάτων πριν την είσοδο και κατά την έξοδο από τα λεωφορεία/βαν των δομών.

13) Εφαρμογή ελαστικού ωραρίου προσέλευσης παιδιών.

14) Οι επισκέψεις άλλων προσώπων στις δομές απαγορεύονται μέχρι νεωτέρας.

Γ. Μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων - Οργάνωση του προγράμματος

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το παιχνίδι (ελεύθερο ή οργανωμένο) αποτελεί κυρίαρχο μέσο ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης των παιδιών, το προσωπικό καλείται να δείξει ευελιξία ως προς τους χώρους υλοποίησής του (εσωτερικούς και εξωτερικούς), εκμεταλλευόμενο στο μέγιστο δυνατό τους ως άνω χώρους, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των παιδιών και να περιοριστεί η αλληλεπίδρασή τους. Ως εκ τούτου συστήνονται τα κάτωθι :

1) Διαχωρισμός τους σε μικρές ομάδες που αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά και δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους, ως κύριο μέτρο κοινωνικής απόστασης. Ο ακριβής τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου εξαρτάται από τις συνθήκες του κάθε επιμέρους χώρου.

2) Επιμερισμός των φιλοξενούμενων παιδιών σε μικρότερες ομάδες με ανώτατο αριθμό τα 15 παιδιά ανά ομάδα/αίθουσα ή και ακόμη πιο μικρές, εάν είναι δυνατόν.

3) Συστήνεται οι δραστηριότητες των τμημάτων να πραγματοποιούνται σε μία συγκεκριμένη αίθουσα για κάθε ομάδα παιδιών και με το ίδιο προσωπικό.

4) Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάμιξη και αλληλεπίδραση παιδιών από διαφορετικά τμήματα/αίθουσες καθώς και η οργάνωση διατμηματικών εκδηλώσεων ή ομαδικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών

5) Προτείνεται η οργάνωση του χρόνου και της δημιουργικής απασχόλησης να περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών υποομάδων παιδιών σε κάθε αίθουσα, ώστε να διευκολύνεται το έργο των εκπαιδευτικών για την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής

6) Προτείνεται η αποφυγή, ή η τροποποίηση της χρήσης κοινόχρηστων χώρων όπως η τραπεζαρία. Τα γεύματα μπορούν να προσφέρονται στις αίθουσες, ή εάν δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες χωροταξικές ρυθμίσεις για αυτό, η τραπεζαρία θα χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς χρόνους για κάθε ομάδα παιδιών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ή/και η ανάμιξη παιδιών από διαφορετικές ομάδες

7) Ανάλογα με τη διαθέσιμη υποδομή και τη χωροταξική διάταξη, προτείνεται και ο καταμερισμός των τουαλετών και νιπτήρων, ώστε να γίνεται η χρήση τους τμηματικά από συγκεκριμένες ομάδες παιδιών

8) Οργάνωση των χώρων ύπνου και ξεκούρασης των παιδιών κατά μικρές ομάδες, σε διαφορετικές αίθουσες ή σε σαφώς διακριτούς χώρους μεγάλης αίθουσας με διαχωριστικό και απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο μεταξύ των διακριτών χώρων. Χρήση ατομικών κλινοσκεπασμάτων για κάθε παιδί. Τα κρεβάτια μπορούν να τοποθετούνται με διάταξη πόδια-κεφάλι, ώστε να απέχουν περισσότερο τα πρόσωπα των παιδιών. Όσο είναι δυνατόν, φροντίδα από το ίδιο μέλος του προσωπικού κατά ομάδα παιδιών.

9) Εάν υπάρχουν κλιματιστικά μπορούν να χρησιμοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα και τις περσίδες προσανατολισμένες σε κάθετη ροή. Εάν υπάρχουν ανεμιστήρες οροφής μπορούν να χρησιμοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα και σε χαμηλή ένταση, όσο αυτό είναι δυνατόν. Ανεμιστήρες οριζόντιας ροής πρέπει να αποφεύγονται, επειδή μπορεί να μεταφέρουν σταγονίδια σε μεγαλύτερη απόσταση.

10) Οργάνωση λειτουργίας με βέλτιστη αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων για δραστηριότητες και παιχνίδι

Δ. Μέτρα Υγιεινής και Προστασίας

1. Τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής

2. Ενίσχυση των προγραμμάτων καθαριότητας χώρων και καθαρισμού ή/και εφαρμογής απολυμαντικού σε επιφάνειες, αντικείμενα και εξοπλισμό

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται λεπτομερείς οδηγίες για τη διαδικασία καθαρισμού και εφαρμογής απολυμαντικών σε επιφάνειες και εξοπλισμό (Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metraprolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7156-metra-prostasias-ths-dhmosias-ygeiasmesw-katharismoy-kai-efarmoghs-apolymantikwn-meswn-se-epifaneies-sto-plaisioapofyghs-ths-diasporas-toy-korwnoioy-sars-cov-2-meta-thn-epistrofh-stis-sxolikesmonades-kai-stoys-foreis-poy-prosferoyn-ekpaideytikes-yphres).

Ε. Διαχείριση ύποπτου κρούσματος

Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

Τι πρέπει να γίνει αν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο παιδικό, βρεφικό ή βρεφονηπιακό σταθμό (παιδί, εκπαιδευτικός ή άλλο προσωπικό)

Αν το τεστ βγει θετικό

Αν το τεστ βγει αρνητικό

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν οι Μονάδες Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Βρεφικοί–Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Μονάδες Απασχόλησης βρεφών και νηπίων) από φορείς Ιδιωτικού Δικαίου, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα και εν γένει των Βρεφικών – Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών, Μονάδων Απασχόλησης βρεφών και νηπίων που λειτουργούν βάσει της αριθμ.Δ22/οικ.11828/293 απόφασης (ΦΕΚ 1157/2017)».

Η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου