Κ.Υ.Α. 21576/2020 Καθορισμός ζητημάτων που αφορούν στον τύπο και στο περιεχόμενο του ενιαίου εντύπου πρόσκλησης με ανάληψη ευθύνης/φιλοξενίας για τους σκοπούς χορήγησης θεώρησης εισόδου Σένγκεν για επιχειρηματικό/επαγγελματικό σκοπό (Business Invitation).

Αριθμ. 21576

ΦΕΚ B’ 2185/05.06.2020

Καθορισμός ζητημάτων που αφορούν στον τύπο και στο περιεχόμενο του ενιαίου εντύπου πρόσκλησης με ανάληψη ευθύνης/φιλοξενίας για τους σκοπούς χορήγησης θεώρησης εισόδου Σένγκεν για επιχειρηματικό/επαγγελματικό σκοπό (Business Invitation).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ -

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α ́ 80) «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», όπως προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4652/2020 (Α ́ 9),

β) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α ́ 98), σε συνδυασμό με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α ́ 133),

γ) του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α ́ 119),

ε) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α ́121),

στ) του π.δ. 4/2020 «Σύσταση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθορισμός των αρμοδιοτήτων του και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α ́ 4) και

ζ) του π.δ. 6/2020 «Διορισμός Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού» (Α ́ 5).

2. Την υπ’ αρ. Υ 63/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη» (Β ́ 3161).

3. Την υπ’ αρ. Υ6/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (Β ́ 2902).

4. Την υπ’ αρ. 340/18-7-2020 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη (Β ́ 3051).

5. Την υπ’ αρ. Φ20318/28-4-2020 εισήγηση της ΣΤ ́ Γενικής Διευθύντριας Προσωπικού, Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εξωτερικών, από την οποία προκύπτει ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του εκτελούμενου προϋπολογισμού (τακτικού και δημοσίων επενδύσεων), αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Τύπος και περιεχόμενο εντύπου πρόσκλησης

1. Το έντυπο πρόσκλησης με ανάληψη ευθύνης/φιλοξενίας για τους σκοπούς χορήγησης θεώρησης εισόδου Σένγκεν σε πολίτες τρίτων χωρών για επιχειρηματικό/ επαγγελματικό σκοπό (Business invitation), υπόδειγμα του οποίου παρατίθεται στο Παράρτημα της παρούσας, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 ν. 1599/1986.

Το έντυπο αναφέρει:

α) ότι ο σκοπός του είναι να αποδειχθεί η ανάληψη ευθύνης για τους αιτούντες θεώρηση εισόδου Σένγκεν

β) αν ο αναλαμβάνων την ευθύνη ή ο φιλοξενών είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο·

γ) τα στοιχεία ταυτότητας και τα στοιχεία επικοινωνίας του αναλαμβάνοντος την ευθύνη ή του προσκαλούντος ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού·

δ) τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, ιθαγένεια, έγγραφο ταυτοποίησης)·

ε) την πλήρη διεύθυνση του καταλύματος, με επισήμανση του ορόφου, εφόσον το κατάλυμα βρίσκεται σε πολυώροφο κτίσμα·

στ) τη διάρκεια και τον σκοπό της διαμονής·

ζ) τυχόν οικογενειακούς δεσμούς του αιτούντος με τον αναλαμβάνοντα την ευθύνη ή τον προσκαλούντα. Επίσης περιλαμβάνει υπεύθυνη δήλωση περί αποδοχής της αναγκαίας επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αναλαμβάνοντος την ευθύνη ή του φιλοξενούντος ή του νομίμου εκπροσώπου αυτών από τις αρμόδιες Αρχές.

2. Το ανωτέρω έντυπο αποστέλλεται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά στην Προξενική Αρχή, πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από φυσικά πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ή νομίμους εκπροσώπους νομικών προσώπων που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και συνοδεύεται υποχρεωτικώς: - για μεν τα φυσικά πρόσωπα από αντίγραφο της βεβαίωσης απόδοσης ΑΦΜ από τη φορολογική Αρχή ή εκτύπωσης της σελίδας με τις αντίστοιχες πληροφορίες από το Taxisnet, για δε τα νομικά πρόσωπα από τη βεβαίωση έναρξης εργασιών από τη φορολογική Αρχή ή εκτύπωση της σελίδας με τις αντίστοιχες πληροφορίες από το Taxisnet ή εκτύπωση της σχετικής σελίδας ή βεβαίωση με τις αντίστοιχες πληροφορίες από το Γ.Ε.ΜΗ., - από αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του προσκαλούντος ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, καθώς και - αποδεικτικό πληρωμής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-paravolo) ως εγγύηση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο

3. - από έγγραφα που τεκμηριώνουν τον κύκλο εργασιών του φυσικού ή νομικού προσώπου, τη δραστηριότητα και τα τυχόν λοιπά εισοδήματα του αναλαμβάνοντας την ευθύνη ή του προσκαλούντος σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 2.

Άρθρο 2

Κριτήρια προσδιορισμού της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας του προσκαλούντος φυσικού ή νομικού προσώπου

1. Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του αναλαμβάνοντος την ευθύνη ή του φιλοξενούντος φυσικού ή νομικού προσώπου προσδιορίζεται με κριτήρια όπως τα ατομικά εισοδήματα, σε περίπτωση φυσικού προσώπου, και ο ετήσιος κύκλος εργασιών σε περίπτωση νομικού προσώπου, με την προϋπόθεση ότι αυτά υπερβαίνουν το ποσό των εκατό χιλιάδων (€100.000) ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη τα προσκομιζόμενα οικονομικά στοιχεία (πόροι και πηγές χρηματοδότησης-στοιχεία απολογισμού/ισολογισμού-προϋπολογισμού τελευταίων δυο ετών κ.ά.) καθώς και η δραστηριότητα του αναλαμβάνοντος την ευθύνη ή του φιλοξενούντος.

2. Η Προξενική Αρχή συνεκτιμά την αξιοπιστία του αναλαμβάνοντος την ευθύνη ή του προσκαλούντος κατά τη λήψη της απόφασης και σε περίπτωση απόρριψης αιτιολογεί ειδικά τους λόγους αυτής.

Άρθρο 3

Χρηματική εγγύηση

1. Το «ενιαίο έντυπο πρόσκλησης με ανάληψη ευθύνης/φιλοξενίας για τους σκοπούς χορήγησης θεώρησης εισόδου Σένγκεν για επιχειρηματικό/επαγγελματικό σκοπό (Business Invitation)» συνοδεύεται από ηλεκτρονικό παράβολο (e-paravolo) ύψους πεντακοσίων (€500) ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ως χρηματική εγγύηση.

2. Το ποσό της χρηματικής εγγύησης επιστρέφεται, ως αχρεωστήτως καταβληθέν, στον προσκαλούντα στην περίπτωση που η Προξενική Αρχή απορρίψει το αίτημα θεώρησης εισόδου Σένγκεν του πολίτη τρίτης χώρας ή μετά την επιστροφή αυτού στη χώρα συνήθους διαμονής του. Προκειμένου ο προσκαλών να λάβει πίσω το ποσό της χρηματικής εγγύησης που κατέβαλε, ο πολίτης τρίτης χώρας οφείλει να προσκομίσει στην οικεία Προξενική Αρχή, εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από τη λήξη της θεώρησης, την κάρτα επιβίβασής του, καθώς και βεβαίωση από την οικεία Προξενική Αρχή ότι επέστρεψε στη χώρα προέλευσής του. Στην περίπτωση που έχει χορηγηθεί θεώρηση πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας, η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

Άρθρο 4

Κυρώσεις - πρόστιμα-παρακολούθηση

1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατ’ εξακολούθηση, ήτοι τουλάχιστον δύο (2) φορές, προσκαλούν πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν εξέρχονται ή δεν εξέρχονται εγκαίρως από τον χώρο Σένγκεν ή που υποβάλλουν ανακριβή έντυπα «Εναρμονισμένης επιχειρηματικής πρόσκλησης» ή εν γνώσει τους δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή γεγονότα ή αρνούνται ή αποκρύπτουν αληθινά γεγονότα, αποκλείονται για πέντε (5) έτη από τη δυνατότητα υποβολής πρόσκλησης με ανάληψη ευθύνης/φιλοξενίας, με την επιφύλαξη τυχόν περαιτέρω κυρώσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα εναποθέσει δείγμα του ενιαίου εντύπου πρόσκλησης με ανάληψη ευθύνης/ φιλοξενίας για τους σκοπούς χορήγησης θεώρησης εισόδου Σένγκεν για επαγγελματικό σκοπό (Business Invitation) στο Παράρτημα 15 του εγχειριδίου του «Κώδικα Θεωρήσεων».

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης και του Παραρτήματος που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραρτήματα

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 26 Μαΐου 2020

Οι Υπουργοί

Υφυπουργός Οικονομικών ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Προστασίας του Πολίτη ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Επικρατείας ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ