Μεγάλη Βρετανία Διαχείριση ΦΠΑ αποστολών που δεν ξεπερνούν τις 135 λίρες μετά την 1η Ιανουαρίου 2021

Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για τη διαχείριση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας αποστολών που θα πραγματοποιούνται προς τη Μεγάλη Βρετανία μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από τον Ιανουάριο 2021, και οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 135 λίρες Αγγλίας.

Το συνολικό μοντέλο διαχείρισης του ΦΠΑ επί των αγαθών που θα εφαρμόσει η χώρα από την 1/1/2021, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση έχει αναρτηθεί και στη σελίδα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο στην πύλη Agora: http://www.agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon- upotheseon/grafeia-ana-xora/office/834.

Από τις εν λόγω οδηγίες συνοψίζονται τα εξής:

Αγαθά που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την πώληση

Η περίπτωση αφορά πώληση αγαθών σε πελάτες στη Μεγάλη Βρετανία, όταν η συνολική αξία της αποστολής (όχι κάθε αγαθού χωριστά) δεν ξεπερνά τις 135 λίρες χωρίς ΦΠΑ και τα πωλούμενα αγαθά δεν βρίσκονται στο Η.Β., αλλά θα εισαχθούν σε επόμενο στάδιο.

Οι 135 λίρες αναφέρονται στην «εγγενή αξία» των αγαθών που περιλαμβάνονται στην αποστολή και δεν περιλαμβάνουν τυχόν άλλους φόρους και επιβαρύνσεις, ούτε και έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης, εκτός αν αυτά έχουν συμπεριληφθεί στην τιμή και δεν αναφέρονται χωριστά στο τιμολόγιο. Το όριο των 135 λιρών συμπίπτει με το όριο των αδασμολόγητων εισαγωγών.

ΠΩΛΗΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (B2C)

1.1. Όταν δεν μεσολαβεί διαδικτυακή πλατφόρμα αγορών (online marketplace - OMP) αλλά η συναλλαγή γίνεται απευθείας μεταξύ πωλητή και καταναλωτή, θεωρείται ότι αυτή λαμβάνει χώρα στο Η.Β. και άρα υπόκειται σε ΦΠΑ στο Η.Β. Σε αυτή την περίπτωση, ο πωλητής θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο βρετανικό μητρώο ΦΠΑ και να

1 Περιλαμβάνει τις Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία. Όχι τη Βόρεια Ιρλανδία.

2 Εντοπίζεται στο σύνδεσμο: https://www.gov.uk/government/publications/changes-to-vat-treatment-of- overseas-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to- customers-from-1-january-2021

αποδίδει το φόρο στην αρμόδια βρετανική Αρχή (Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων - HMRC).

1.2. Όταν η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω OMP, θεωρείται ότι η πώληση λαμβάνει χώρα στο Η.Β. από τη διαδικτυακή πλατφόρμα αγορών, η οποία θα έχει την ευθύνη είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ στο Η.Β. Συνεπώς, βρετανικό αριθμό ΦΠΑ θα πρέπει να διαθέτει η OMP.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ (B2B)

Σε περίπτωση αποστολής αγαθών σε επιχείρηση εγγεγραμμένη στο βρετανικό μητρώο ΦΠΑ, συνολικής αξίας που δεν ξεπερνά τις 135 λίρες, όταν τα πωλούμενα αγαθά δεν βρίσκονται στο Η.Β., θα ισχύουν τα εξής:

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις:

ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΠΏΛΗΣΗ

1. ΠΏΛΗΣΗ ΜΈΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΉς ΠΛΑΤΦΌΡΜΑς ΑΓΟΡΏΝ - OMP

Η περίπτωση αφορά πώληση αγαθών οποιασδήποτε αξίας, όταν:

Ο ΦΠΑ στο Η.Β. θα οφείλεται τη στιγμή που πραγματοποιείται η πώληση, όπως συμβαίνει και τώρα. Η αλλαγή που εισάγεται με τις νέες οδηγίες συνίσταται στο ότι προμηθευτής θα θεωρείται η OMP, η οποία και θα έχει την ευθύνη απόδοσης του ΦΠΑ, αλλά μόνο όταν η πώληση γίνεται απευθείας στον καταναλωτή.

Για πωλήσεις μεταξύ επιχειρήσεων, η αγοράστρια τοπική εταιρεία θα αποδίδει η ίδια τον ΦΠΑ, ενώ αν δεν είναι εγγεγραμμένη στο βρετανικό μητρώο ΦΠΑ, τότε η αποστολή πραγματοποιείται ως πώληση σε καταναλωτή

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΗ

Όταν η πώληση πραγματοποιείται από πωλητή με έδρα εκτός Η.Β. χωρίς τη μεσολάβηση OMP 2 και τα αγαθά βρίσκονται ήδη στο Η.Β. κατά την πώληση, οι ισχύοντες κανόνες παραμένουν αμετάβλητοι, δηλαδή ο πωλητής υποχρεούται να εγγραφεί στο βρετανικό μητρώο ΦΠΑ και να αποδίδει τον ΦΠΑ για τις πωλήσεις του στο Η.Β.

Επιχειρήσεις με έδρα εκτός Η.Β. είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν ΦΠΑ από τη στιγμή που αρχίζουν να διατηρούν απόθεμα προς πώληση στο Η.Β. ή από την έναρξη των πωλήσεων στη χώρα, ανεξάρτητα από την αξία τους.

Γ. ΟΡΙΣΜΟΙ

1. ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΑΓΟΡΏΝ - OMP

Ηλεκτρονική πλατφόρμα (ιστότοπος, πύλη, εφαρμογή για κινητά ή άλλο) που διευκολύνει την πώληση αγαθών στους πελάτες.

Μια επιχείρηση δεν θα θεωρείται OMP όταν πληρούνται όλες παρακάτω προϋποθέσεις:

ΠΕΛΑΤΗΣ ΣΤΟ Η.Β.

Η έδρα του πελάτη ορίζεται με βάση τη διεύθυνση παράδοσης των αγαθών (εντός Η.Β.) και όχι με βάση τη διεύθυνση τιμολόγησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ