ΠΟΜΙΔΑ Ενημερωτική εγκύκλιος με οδηγίες για τις προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων

Φωτογραφία: Ακίνητα σε περιοχή της Αθήνας, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

29/10/2020

Ενημερωτική εγκύκλιο προς τα μέλη της εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ με λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο κατάρτισης και δήλωσης των συμφωνιών προαιρετικών μειώσεων των επαγγελματικών μισθωμάτων κατά τουλάχιστον 30% στην εφαρμογή TAXISNET της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το νόμο 4722/2020 και τις αποφάσεις Α.1213/2020 και Α. 1230/2020 του ΥΠΟΙΚ, με τις οποίες υλοποιήθηκε η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για φοροεπιδοτούμενες προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων, ως μοναδικός τρόπος να τεθεί οριστικό τέρμα στις αναγκαστικές μειώσεις.

Η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά στα μέλη της και σε όλους τους εκμισθωτές ακινήτων να ανταποκριθούν θετικά στις σχετικές προτάσεις των ενοικιαστών τους που εμπίπτουν στη σχετική ρύθμιση, γιατί αυτό υπαγορεύει το πραγματικό συμφέρον τους μέσα στη σημερινή συγκυρία, δεδομένου ότι από το 30% της ελάχιστης μείωσης περίπου το μισό (με την αποφορολόγηση) θα τους επιστραφεί συμψηφιστικά μέσω της φορολογίας. Η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί για μία ακόμα φορά, ότι η τυχόν αποτυχία των επιδοτούμενων προαιρετικών μειώσεων εγκυμονεί τον κίνδυνο επαναφοράς των αναγκαστικών μειώσεων, που έχουν σχεδόν διπλάσιο οικονομικό κόστος για όλους τους εκμισθωτές, και είναι πρόδρομοι μύριων κακών για την κοινωνία. 

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και την τελευταία υπουργική απόφαση 1230/2020, η δυνατότητα φορολογικά "επιδοτούμενων" προαιρετικών μειώσεων ενοικίων τουλάχιστον κατά 30%, κατόπιν συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ισχύει για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, στις ακόλουθες περιπτώσεις μισθώσεων: