ΑΚΙΟΕ Πρόταση για την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών (myDATA)

Επιστολή
Της Ανεξάρτητης Κίνησης
Οικονομολόγων Ελλάδας
Α.ΚΙ.Ο.Ε.
Μ. Μπότσαρη 64 Χανιά
teamakioe@gmail.com
Τηλ. 6944522935
Χανιά 30/12/2020

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Κοινοποίηση ,
Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Θέμα: Πρόταση για την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών ( myDATA) .

Από την 01-01-2021 υπάρχει η υποχρέωση για την ψηφιακή διαβίβαση των οικονομικών δεδομένων (έσοδα και έξοδα) στην εφαρμογή myDATA , προκειμένου να ενημερώνονται αυτόματα τα «ηλεκτρονικά βιβλία » και να προσδιορίζεται το οικονομικό αποτέλεσμα (λογιστικό και φορολογικό) των επιχειρήσεων και οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τηρούν τα αρχεία που ορίζει ο Ν 4308/14 (ΕΛΠ).

Η επιχειρούμενη αλλαγή στα δεδομένα και τις πραγματικότητες των επιχειρήσεων , των λογιστικών γραφείων και της φορολογικής διοίκησης που θα επιφέρει η πλήρης ενεργοποίηση αυτού του συστήματος είναι δομικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου θα πρέπει η καθιέρωσή του στην πράξη να έχει μελετηθεί σε όλες τις διαστάσεις της και επιπλέον η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του να γίνει στον κατάλληλο χρόνο , αλλά και με τον κατάλληλο τρόπο.

Οι λεγόμενες «καλές πρακτικές» νομοθέτησης , σε σχέση με την προετοιμασία , την υποχρεωτικότητα και έναρξη χρόνου παραγωγικής λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος απαιτούν :

Στα ανωτέρω πλαίσια είναι αναγκαίο , επειδή η καθιέρωση του συστήματος αυτού, απαιτεί δαπάνες σε υποδομές , εξοπλισμό και ανθρώπους να καθοριστούν κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν.

Ενα τμήμα των κινήτρων αυτών να είναι και η κάλυψη του αναγκαίου κόστους (σε εξοπλισμό και σε ανθρώπους ) που θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.

Μια άλλη διάσταση στα κίνητρα εφαρμογής αποτελεί και η εκστρατεία (από την ΑΑΔΕ) για την ενημέρωση των επιχειρήσεων , αλλά και για την εκπαίδευση (από την ΑΑΔΕ) των ανθρώπων που θα «τρέξουν» στην πράξη τις διαδικασίες της ψηφιακής διαβίβασης των δεδομένων στην πλατφόρμα.

Στις σημερινές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του covid-19 , η επίσπευση εφαρμογής , από 01-01-2021 ,ενός τέτοιου συστήματος απλώς είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί η μόνη προτεραιότητα που υπάρχει τόσο στις επιχειρήσεις , όσο και στον λογιστικό κλάδο ο οποίος θα σηκώσει «πρακτικά» και το βάρος της εφαρμογής αυτού του συστήματος ,είναι να μείνουν όρθιοι και να μην κλείσουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Α.ΚΙ.Ο.Ε.