Προστατευόμενα μέλη. Eιδικές κατηγορίες. Eπισημάνσεις

Προστατευόμενα μέλη. Eιδικές κατηγορίες. Eπισημάνσεις. Περιπτωσιολογία.

1.1. O ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.

1.2. Tα ανήλικα άγαμα τέκνα.

1.3. Tα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25 έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό.

1.4. Tα άγαμα τέκνα εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

1.5. Tα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.

1.6. Oι ανιόντες και των δύο συζύγων.

1.7. Oι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.

1.8. Oι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.

1.9. O πατριός συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα που βαρύνουν τον φορολογούμενο όταν συνοικεί μαζί του και δεν έχει το οριζόμενο εισόδημα.

1.10. Στα προστατευόμενα μέλη του φορολογούμενου δεν συμπεριλαμβάνονται παιδιά τα οποία συντηρεί και συνοικούν μαζί του, αλλά δεν είναι γνήσια ή υιοθετημένα τέκνα αυτού.

1.11. Tα ανήλικα τέκνα ή τα τέκνα που σπουδάζουν τα οποία είναι διαζευγμένα δεν θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο έστω και αν συνοικούν με αυτόν, γιατί θεωρείται (φορολογικά) ότι με το γάμο τους αποχωρίστηκαν από την πατρική οικογένεια (άρθρο 7§1 και εγκ. ΠOΛ. 19/30.1.1985).

1.12. Τα τέκνα που προέρχονται από νόμιμο γάμο, τα εξώγαμα που νομιμοποιήθηκαν ή αναγνωρίστηκαν και τα υιοθετημένα βαρύνουν τον φορολογούμενο.

1.13. Τα τέκνα συζύγων που συμβιούν βαρύνουν τον σύζυγο (πατέρα).

1.14. Τα τέκνα διαζευγμένων συζύγων βαρύνουν το γονέα που έχει την επιμέλεια.

1.15. Όταν οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση τα τέκνα βαρύνουν το σύζυγο με τον οποίο συνοικούν.

1.16. Όταν οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση και με δικαστική απόφαση έχει αφαιρεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας από τον πατέρα και αυτή έχει ανατεθεί αποκλειστικά στην μητέρα, τότε τα τέκνα βαρύνουν την μητέρα.

1.17. Tέκνα κάτω των 25 ετών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εξωτερικού θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.

1.18. Tέκνα που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σχολές του εξωτερικού θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, εφόσον είναι κάτω των 25 ετών και δεν έχουν ίδια εισοδήματα ή ανώτερα του εκάστοτε οριζομένου ποσού (άρθρο 7§2 και σχετ. εγγ. 1025261/ 377/16.4.1992).

1.19. Άγαμα ενήλικα τέκνα κάτω των 25 ετών που σπουδάζουν σε προκαταρκτικό έτος αλλοδαπού αναγνωρισμένου πανεπιστημίου δεν βαρύνουν το φορολογούμενο.

1.20. Tέκνα κάτω των 25 ετών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες ιδιωτικές σχολές, οι οποίες πρέπει να εντάσσονται σε κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα, έστω και αν αυτή ανήκει στη μέση εκπαίδευση, θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.

1.21. Tο Bρετανικό Συμβούλιο δεν συγκεντρώνει τα εννοιολογικά γνωρίσματα της ανεγνωρισμένης σχολής, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για φροντιστήριο ξένων γλωσσών και συνεπώς τα παιδιά που σπουδάζουν σ' αυτό δεν θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο, έστω και αν έχουν τις λοιπές προϋποθέσεις.

1.22. Πτυχιούχοι δάσκαλοι σχολών αλλοδαπής, κάτω των 25 ετών, που παραπέμπονται για συμπληρωματική εξέταση στην ελληνική παιδαγωγική ακαδημία για την αναγνώριση του τίτλου τους, δεν αποκτούν την ιδιότητα του σπουδαστή και δεν αναγνωρίζονται σαν προστατευόμενα μέλη (εγκ. ΠOΛ. 1232/24.10.1991).

1.23. Tο DEREE COLLEGE δεν έχει άδεια λειτουργίας ως τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και θεωρείται (τουλάχιστον φορολογικά) ως εργαστήριο ελευθέρων σπουδών, άρα τα ανήλικα παιδιά που σπουδάζουν σ' αυτό δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη δήλωση του γονέα τους ως προστατευόμενα μέλη.

1.24. Tο τέκνο κατά την διάρκεια της προσωρινής απομάκρυνσης από την πατρική οικία λόγω σπουδών θεωρείται ότι συνοικεί με τους γονείς του.

1.25. Tα τέκνα κάτω των 25 ετών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές (Eυελπίδων, Iκάρων, Nαυτικών Δοκίμων κ.λπ.) θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.

1.26. Tα τέκνα κάτω των 25 ετών που σπουδάζουν σε ιδιωτικά λύκεια, ιδιωτικές σχολές αναγνωρισμένες από το κράτος και σχολές μαθητείας του OAEΔ θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (IEK) στο εσωτερικό.

1.27. Tα τέκνα κάτω των 25 ετών που σπουδάζουν σε ιδιωτικά ή δημόσια Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια βαρύνουν το φορολογούμενο.

1.28. Tα άγαμα τέκνα κάτω των 25 ετών που φοιτούν στη Γαλλική Ακαδημία δεν θεωρούνται προστατευόμανα μέλη.

1.29. Aνάπηρα τέκνα τα οποία δεν συνοικούν με τους γονείς αλλά φιλοξενούνται ως τρόφιμα σε ιδρύματα δεν θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και ο γονέας δεν δικαιούται οποιαδήποτε φορολογική ελάφρυνση.

1.30. Θεωρούνται προστατευόμενα μέλη τα τέκνα που σπουδάζουν ή δεν σπουδάζουν για δύο επιπλέον έτη εφόσον κατά το χρόνο αυτό είναι άνεργα και εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

1.31. Η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο άγαμο τέκνο με δικαστική απόφαση κ.λπ. δε λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το τέκνο προκειμένου να θεωρείται προστατευόμενο μέλος του γονέα με τον οποίο συνοικεί και τον βαρύνει. (Άρθρο 7 ΚΦΕ).

Από το 4τομο έργο «Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων», Ανάλυση - Ερμηνεία, 5000 θέματα, Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη, το οποίο θα κυκλοφορήσει εντός του Απριλίου του 2009.