Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Το μεγαλύτερο ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι η παροχή προχρηματοδότησης στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

«Εάν δεν υπάρχει ρευστότητα, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα σημείο που θα μπορούσε να βελτιωθεί και σχετίζεται με την ρευστότητα, όπως σημειώνει η πρόεδρος του ΠΣΕ είναι η παροχή προχρηματοδότησης στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Η κυρία Σακελλαρίδη αναφέρεται και στην αναγκαιότητα γρήγορης μετάβασης στη ψηφιακή εποχή, ως βασική προϋπόθεση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει, αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα.

«Το βασικό εμπόδιο ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι άλλο από την εύρεση των πόρων για την ψηφιοποίηση των δομών τους.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση για να επισπευστεί η ψηφιακή μετάβασή τους. Διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν έδαφος...» υπογραμμίζει η πρόεδρος και ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρει τη συμμετοχή των Ελληνικών εταιρειών σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις όπως η Anuga, η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών η οποία σχεδιάζεται να γίνει ψηφιακά.

«Βλέπουμε οι εξαγγελίες να μην μένουν στο συρτάρι, καθώς παρατηρούμε πρόοδο όσον αφορά στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, στη μείωση των φορολογικών βαρών και σε πολλούς ακόμη τομείς» είπε η πρόεδρος αλλά ανέφερε ότι «σαφέστατα και πρέπει κάποια πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω».

Αναλυτικά στη συνέντευξη της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη στην Εύη Παπαδοσηφάκη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει τα εξής:

Ένα σημείο που θα μπορούσε να βελτιωθεί και σχετίζεται με την ρευστότητα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι η παροχή προχρηματοδότησης στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Με δεδομένο πως ο χρόνος που μεσολαβεί από την παράδοση της παραγγελίας μέχρι την πληρωμή τους, είναι αναγκαία μια προχρηματοδότηση. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού του factoring.

Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο ΟΑΕΠ, ενισχύοντας την «εργαλειοθήκη» του με υπηρεσίες factoring.

Πρόκειται για μια πρόταση που έχει υποβάλλει ο ΠΣΕ επανειλημμένως και πληροφορούμαστε με ικανοποίηση πως στο νόμο που προωθείται για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΠ σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί.

Το factoring είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις ανταγωνίστριες χώρες.

Σαφέστατα και πρέπει κάποια πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Επίσης μεταξύ άλλων χρειάζεται να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ και να ενισχυθεί το brand name των ελληνικών προϊόντων, το οποίο υπολείπεται αρκετά από τον ανταγωνισμό.

Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των υπουργείων στην υλοποίηση των δράσεων, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά μας.

Συμφωνούμε με την εθνική στόχευση που έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023 και πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η υλοποίησή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ