Δήλωση Covid Χειρισμός σε περίπτωση θανάτου του εκμισθωτή

Με την απόφαση Α. 1053/2021 τροποποιήθηκε η Α. 1193/2020 σχετικά με τα μέτρα στήριξης των εκμισθωτών από τη μη είσπραξη μισθωμάτων.

Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις καθορίζεται πως:

σε περίπτωση θανάτου του εκμισθωτή, η “Δήλωση Covid” που έχει υποβληθεί από τον αποβιώσαντα θα λαμβάνεται υπόψη για το χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία που αυτός απεβίωσε. Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής απεβίωσε πριν από την υποβολή της εν λόγω δήλωσης, αυτή υποβάλλεται από τους κληρονόμους του στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της κατά περίπτωση προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς και θα λαμβάνεται υπόψη για το χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία που αυτός απεβίωσε.

Για τον αποβιώσαντα/εκμισθωτή, το ποσό της έκπτωσης που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της μίσθωσης ως και την ημερομηνία θανάτου του, θα εκπίπτει από οφειλές του, όπως αυτές έχουν προκύψει τόσο πριν όσο και μετά την ημερομηνία θανάτου του. Οι κληρονόμοι του αποβιώσαντα/εκμισθωτή υποβάλλουν “Δήλωση Covid”.

Για το διάστημα μετά τον θάνατο του εκμισθωτή και εφόσον ο μισθωτής του ακινήτου είναι πληττόμενος, δικαιούχος της έκπτωσης καθίσταται το πρόσωπο που θα υπεισέλθει στη μισθωτική σχέση ως εκμισθωτής και θα έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας επί του ακινήτου (ως εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονόμος, ή βάσει συμβολαίου γονικής παροχής - δωρεάς, κ.λπ.), το οποίο βαρύνεται και με την υποχρέωση υποβολής νέας “Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας” και “Δήλωσης Covid”.

Σε περίπτωση θανάτου του μισθωτή πληττόμενου μη επιτηδευματία, η μείωση του μισθώματος θα περιορίζεται μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του και αντίστοιχα θα περιορίζεται και η έκπτωση της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020 για τον εκμισθωτή για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον στις διατάξεις της Α.1193/2020 προστέθηκαν αναφορές στις ρυθμίσεις για τη μείωση κατά το τριάντα τοις εκατό (30%) των μισθωμάτων, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή όπως είχαν προβλεφθεί με τις αλλαγές της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4722/2020.

Τέλος, με τη νέα απόφαση ορίζεται ότι για σκοπούς εφαρμογής της εν λόγω απόφασης και για λόγους χρηστής διοίκησης, το ποσοστό μείωσης μεταξύ αρχικού και μειωμένου μισθώματος υπολογίζεται και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα (ήτοι, π.χ. μείωση 39,50% στρογγυλοποιείται στο 40%).

Δείτε αναλυτικά: