Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νέα ΚΑΠ: Καταλυτικές οι παρεμβάσεις Λιβανού στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αθήνα, 28 Μαΐου 2021

Δελτίο Τύπου

Νέα ΚΑΠ: Καταλυτικές οι παρεμβάσεις Λιβανού στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών

Στη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών οδήγησε η ηχηρή διπλή παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενο των 27, που συνιστά κρίσιμο βήμα για την επίτευξη της συμφωνίας, ο κ. Λιβανός κατάφερε να αποτυπώνονται όλες οι ελληνικές θέσεις που διασφαλίζουν την ορθή, παραγωγική και ρεαλιστική υλοποίηση της νέας ΚΑΠ. Στη συνέχεια με την έντονη αντίδρασή του στην αντιπαραγωγική στάση του Ευρωκοινοβουλίου πέτυχε, καταχειροκροτούμενος από τους ομολόγους του, να μην οδηγηθούμε σε μια κακή συμφωνία και να κριθεί οριστικά το θέμα σε νεότερο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Η θέση της Ελλάδας για τους όρους της νέας ΚΑΠ ήταν εστιασμένη στην πράσινη μετάβαση που αποτελεί κοινή προτεραιότητα της Ένωσης. «Προκειμένου να επιτευχθούν τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε, η ΚΑΠ πρέπει να σχεδιαστεί με ρεαλισμό για μια λειτουργική αναβαθμισμένη, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας γεωργία η οποία θα αποβεί προς όφελος τόσο των γεωργών όσο και του περιβάλλοντος», επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Με τις παρεμβάσεις της η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείτο από τον υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, τον υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου και τον ΓΓ κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, πέτυχε να μην συμπεριλαμβάνονται όροι και προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν την υλοποίηση της ΚΑΠ πρακτικά αδύνατη, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο γραφειοκρατικά εμπόδια και διοικητικά βάρη, τα οποία ενδεχομένως έθεταν σε κίνδυνο σημαντικό μέρος των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι παραγωγοί μας.

«Με την πολιτική και τις προτάσεις μας», τόνισε ο κ. Λιβανός, «θα προετοιμάσουμε τον παραγωγικό κόσμο της χώρας, έτσι ώστε όχι μόνο εφαρμόσει, αλλά κυρίως να επωφεληθεί από τον ψηφιακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της νέας ΚΑΠ».

Στη διάρκεια των 48ωρων έντονων διαπραγματεύσεων η ελληνική αντιπροσωπεία επέμεινε και κατάφερε να διασφαλίσει συγκριμένα στοιχεία που άπτονται των συμφερόντων των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως:

Η συνεδρίαση διεκόπη στις 05.00 π.μ. λόγω της αδυναμίας συμφωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς  ευρωβουλευτές κομμάτων στις οποίες μετέχουν υπουργοί Γεωργίας είχαν διαφορετικές θέσεις από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεών τους.

Η στάση αυτή ανάγκασε τον Έλληνα ΥΠΑΑΤ σε δευτερολογία του να επισημάνει ότι μια μη συμφωνία ίσως είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση ευρωβουλευτών εκβιαστική και ασεβή έναντι των δημοκρατικών θεσμών.  Τη θέση του κ. Λιβανού επιδοκίμασαν με χειροκροτήματα οι ομόλογοί του υπουργοί.

Στη διάρκεια της Συνόδου o Έλληνας ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός έθεσε και το αίτημα της Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τον παγετό του Μαρτίου και Απριλίου, παρουσιάζοντας τα στοιχεία είχε στη διάθεσή του από τον ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λιβανός σε συνεργασία με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας έστειλαν κοινή επιστολή, στους Επιτρόπους Γεωργίας και Προϋπολογισμού με την οποία ζητούν την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 221 του Κανονισμού της ΚΟΑ και όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την ανακούφιση όσων έχουν υποστεί ζημιές και απώλειες στις παραγωγές τους.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξευρεθούν οικονομικοί πόροι για τις αποζημιώσεις των αγροτών, αλλά και να επιτρέψει να αξιοποιηθούν οι κρατικές ενισχύσεις. Στόχος μας  είναι να τεθεί σε εφαρμογή κάθε μέτρο που δύναται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά δυσχερούς κατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.  

Στο αίτημα των τριών χωρών ο Επίτροπος απάντησε θετικά τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται και αποδέχεται την ανάγκη για στήριξη των αγροτών που επλήγησαν. Δήλωσε ότι στηρίζει απόλυτα το αίτημα των τριών χωρών για χρήση κρατικών ενισχύσεων για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τους πρόσφατους παγετούς.

Επίσης, δήλωσε ότι αναμένει τα τεκμηριωμένα αναλυτικά στοιχεία των οργανισμών ασφαλίσεων για τις καταστροφές που καταγράφηκαν και στις τρεις χώρες. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα εξετάσουν το αίτημα, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Κατόπιν  αυτού θα ζητηθεί η έγκριση και από  την αρμόδια Επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν θα εκληφθούν ως κρατικές ενισχύσεις και επομένως δεν θα υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμα σε βάρος των χωρών που θα τις καταβάλουν.