ΕΑΣΕ - ICAP Σημαντική άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στο δεύτερο τρίμηνο του 2021

Συνέχισε την ανοδική του τάση ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε στις 173 μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3/6/2021 - 27/6/2021.

Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται στην γενικότερη αισιοδοξία από την άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα που είχαν τεθεί στην προηγούμενη περίοδο και την διαφαινόμενη έξοδο από την ύφεση που προκλήθηκε από την εξάπλωση της πανδημίας.

Η αισιοδοξία ωστόσο που εκφράζουν οι CEOs συγκρατείται λόγω της πιθανότητας εμφάνισης νέου κύματος εξάπλωσης του κορωνοϊού και την αβεβαιότητα για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει αύξηση του δείκτη σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 161 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) βελτιώθηκε στις 184 μονάδες.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2021:

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η αξιολόγηση τους για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Το 57% των CEOs αξιολογεί θετικά το νέο νομοσχέδιο, ποσοστό που αυξάνεται σε 63% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων.

Το 37% το αξιολογεί ουδέτερα και μόνο το 6% το αξιολογεί αρνητικά.

Οι CEOs ερωτήθηκαν επιπλέον για το αν χρειάζεται αναδιάρθρωση του νομοθετικού πλαισίου για την εργασία τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Επτά στους δέκα CEOs, αναλογία που αυξάνεται σε εννιά στους δέκα για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, πιστεύουν ότι αυτή τη χρονική στιγμή χρειάζεται αναδιάρθρωση του νομοθετικού πλαισίου για την εργασία, ενώ μόλις το 11% δηλώνει ότι δεν απαιτείται αναδιάρθρωση του νομοθετικού πλαισίου.

Σχεδόν έξι στους δέκα CEOs αξιολογούν θετικά τις ρυθμίσεις που προωθεί το κράτος για την τηλεργασία μερίδιο που αυξάνεται σε 65% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Παράλληλα το 36% δηλώνει ότι το αξιολογεί ουδέτερα, ενώ μόλις το 7% θεωρεί αρνητικές τις ρυθμίσεις για την τηλεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ