ΓΣΕΕ Εργαζόμενοι και εργασία στη Κεντρική Μακεδονία: Ανθεκτικότητα, επισφάλεια και επαγγέλματα στη μετα-πανδημική εποχή

ΓΣΕΕ

10 Σεπτεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Εργαζόμενοι και εργασία στη Κεντρική Μακεδονία: Ανθεκτικότητα, επισφάλεια και επαγγέλματα στη μετα-πανδημική εποχή​

Παρουσιάστηκε σήμερα από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ το Ά μέρος της μελέτης με τίτλο «Εργαζόμενοι και Εργασία στη Κεντρική Μακεδονία: Ανθεκτικότητα, Επισφάλεια και Επαγγέλματα στη μετα-πανδημική εποχή».

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν σημαντικά εργασιακά και μακρό-οικονομικά μεγέθη της Κεντρικής Μακεδονίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. 

Συγκεκριμένα, η ανάλυση χρησιμοποίησε δεδομένα για τη συνολική και ανά κλάδο απασχόληση, την ανεργία, και τις δύο κύριες μορφές ευέλικτης απασχόλησης (μερική και προσωρινή).

Επιπρόσθετα, μελετήθηκαν και αποτυπώθηκαν οικονομικοί δείκτες (εθνικό και κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αριθμός επιχειρήσεων, και ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) καθώς και κοινωνικοί δείκτες (εισόδημα νοικοκυριών, κίνδυνος φτώχειας).

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι μισθοί των εργαζομένων ανά κλάδο τόσο για την τυπική απασχόληση όσο και για τις ευέλικτες μορφές.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτη αποτυπώνονται ως εξής:

Α) Η Κεντρική Μακεδονία και οι αγορές εργασίας της: Τα κύρια χαρακτηριστικά και η έλλειψη ανθεκτικότητας εν μέσω κρίσης.

Β) Η Κεντρική Μακεδονία στην πορεία προς την πανδημία: Η αναιμική ανάκαμψη ανατρέπεται από τη σφοδρότητα της υγειονομικής κρίσης.

Γ) Η εργασιακή ευελιξία στην Κεντρική Μακεδονία: Εξάπλωση του φαινομένου με επισφάλεια και χαμηλές αμοιβές.