Υπουργείο Οικονομικών Αρθρο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Υπουργείο Οικονομικών

20 Σεπτεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Αρθρο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Η ψηφιοποίηση του Κράτους και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας συγκαταλέγονται μεταξύ των κεντρικών προτεραιοτήτων που έθεσε και προωθεί, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, η Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της.

Χάρη στην εφαρμογή ενός συνεκτικού, δυναμικού και ρεαλιστικά φιλόδοξου σχεδίου – η οποία όχι μόνο δεν ανακόπηκε από την υγειονομική κρίση, αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκε –, συντελέστηκαν εντυπωσιακά άλματα προόδου στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αξιοποίηση με αιχμή την ψηφιοποίηση πολυάριθμων διαδικασιών του Δημοσίου, την τηλεργασία, τη δημιουργία μιας σειράς από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την εφαρμογή κομβικών μέτρων στήριξης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και την ανάπτυξη εξαιρετικά χρήσιμων εργαλείων αποτύπωσης της πορείας των οικονομικών συναλλαγών, ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και περιστολής του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας, μέσω πολύ προηγμένων δικτύων.

Ορισμένα από τα βασικά επιτεύγματα ψηφιακής διακυβέρνησης στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών είναι τα εξής:

Τα οφέλη των παραπάνω ψηφιακών εφαρμογών και έργων – πολλά από τα οποία έγιναν πράξη χάρη στην αγαστή και αποδοτική συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και ειδικότερα τις Γενικές Γραμματείες Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης – είναι πολλαπλά και ήδη ορατά: εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και το Κράτος, πιο αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη Δημόσια Διοίκηση, περιορισμός της φοροδιαφυγής και συμβολή στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες μειώσεις φορολογικών βαρών.

Γι’ αυτό και η προσπάθειά μας για την περαιτέρω προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο φάσμα αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται, με σχέδιο και μεθοδικότητα, πάνω σε δύο παράλληλους άξονες: τόσο την αξιοποίηση των, διαρκώς διευρυνόμενων, δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανάπτυξη νέων, όσο και την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης στο σύνολο της οικονομίας και της χώρας.
Ψηφιακή μετάβαση που αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα πρώτης γραμμής και έναν από τους τέσσερις πυλώνες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σχέδιό μας περιλαμβάνει άξονες όπως η συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το Κράτος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Άξονες που ενισχύονται περαιτέρω από δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο περιλαμβάνει διακριτό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Έτσι, διαμορφώνουμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας μας προς ένα σύγχρονο, βιώσιμο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ψηφιακό παραγωγικό πρότυπο. Πρότυπο που θα διασφαλίσει υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη για εμάς και τις επόμενες γενιές.