ΕΛΕΠΑ Εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση Τρίτη 26/10 18.30 στο συνδικάτο Οικοδόμων

ΕΛΕΠΑ

8 Οκτωβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση Τρίτη 26/10 18.30 στο συνδικάτο Οικοδόμων

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!
 
Όλες και όλοι στην Τακτική Εκλογο-Απολογιστική Γενική Συνέλευση, 

Τρίτη 26/10 18.30 στο συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλ. Κάνιγγος)

Συναδέλφισσα / συνάδελφε,

Σε καλούμε στην Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ που θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε τον απολογισμό δράσης των τελευταίων 3 χρόνων και τους στόχους για το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης θα εκλέξουμε εφορευτική επιτροπή για τις επικείμενες αρχαιρεσίες νέου ΔΣ της ΕΛΕΠΑ και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΛ. Η συμμετοχή όλων είναι επιβεβλημένη.

Τα τελευταία τρία χρόνια περάσαμε πολλά! Είδαμε τα σπίτια μας να μετατρέπονται σε γραφεία, τη μέρα να γίνεται νύχτα πίσω από μια οθόνη και πάνω από δεκάδες νέες εγκυκλίους, όλοι μας να δίνουμε άνιση μάχη με την πανδημία, τις φλόγες ή τις πλημμύρες, απροστάτευτοι από το κράτος. Είδαμε τους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία της πανδημίας και με όχημα την τηλεργασία να  προσπαθούν να μας αποξενώσουν πλήρως από τους συναδέλφους μας!

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, το σωματείο μας οργάνωσε την πάλη των συναδέλφων σε κάθε χώρο δουλείας! Αποτέλεσε ζωντανό πόλο αγωνιστικών διεκδικήσεων και συσπείρωσης παλιών και νέων συναδέλφων, έβαλε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, έδωσε μάχες και απέσπασε κατακτήσεις.

Συγκεκριμένα:

Το μήνυμα που στείλαμε όλο αυτό το διάστημα ήταν ξεκάθαρο «Κανένας συνάδελφους μόνος του!». Αποτέλεσε «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, η οποία επιστράτευσε κάθε πιθανό και απίθανο μέσο για να περιορίσει τη δράση του σωματείου μας και των υπόλοιπων ταξικών σωματείων. Προμετωπίδα της επίθεσής τους αποτελεί ο αντεργατικός νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη και ο οποίος δίνει συνέχεια και απογειώνει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Ανατρέπει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του αγώνα των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ωρου!

Ο νόμος-έκτρωμα 4808/2021 προβλέπει:

Την ίδια ώρα εντείνεται η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στη δράση των συνδικάτων, η υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος. Το κράτος δημιουργεί μια υποχρεωτική βάση δεδομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) με σκοπό το «φακέλωμα» χιλιάδων συνδικαλιστών και εργαζομένων – μελών στα συνδικάτα στην οποία πρόσβαση θα έχουν οι ενώσεις εργοδοτών, αλλά και μεμονωμένοι εργοδότες! Το Υπουργείο θα κρίνει σε μια νύχτα αν συνδικάτα αναγνωρισμένα, με τα καταστατικά τους, με ζωή και δράση δεκαετιών, θα συνεχίσουν να αποτελούν συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αν θα μπορούν να προκηρύσσουν απεργίες, αν θα προστατεύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και τα ιδρυτικά μέλη τους, αν ακόμα θα μπορούν να εκπροσωπούν συναδέλφους σε τριμερείς διαδικασίες, αν θα χρηματοδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, αν θα διαπραγματεύονται για τη ΣΣΕ. Το απεργιακό δικαίωμα, στην ουσία, καταργείται αφού όποια οργάνωση δεν «αυτοφακελωθεί» στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.ΟΕ. δε θα μπορεί να προκηρύξει απεργία. Η ενημέρωση των εργαζομένων θα δύναται να θεωρηθεί άσκηση ψυχολογικής βίας και αυτόματα θα κηρύσσεται παράνομη η απεργία. Για να γίνει η απεργία σε μια σειρά από χώρους θα πρέπει η συνδικαλιστική οργάνωση να έχει ορίσει προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας που θα επαρκεί για το 1/3 του παρεχόμενου έργου, κα. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία δημιουργείται μια τεράστια βάση δεδομένων που θα είναι στα χέρια της εργοδοσίας και του κράτους οι οποίοι θα μπορούν να επεμβαίνουν σε κάθε εργαζόμενο και να καθορίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Προσπαθούν για ακόμα μια φορά να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να κρύψουν το δικό τους φόβο απέναντι στα σωματεία και στο οργανωμένο εργατικό κίνημα!

Τους δηλώνουμε λοιπόν, «ορθά – κοφτά»: Δεν πρόκειται να βάλουν χέρι στο μητρώο του σωματείου ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα! Και τους δίνουμε υπόσχεση πως οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που θα γυρίσουμε το κόσμο ανάποδα στέλνοντας άμεση και αποφασιστική απάντηση μέσα από τις αρχαιρεσίες μας! Η μαζική συμμετοχή στην Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου μας, η διεύρυνση του μητρώου με νέα μέλη και η αύξηση των ψηφισάντων στις επικείμενες αρχαιρεσίες κυρίως από τους μεγάλους χώρους δουλείας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τρανή απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου στηρίζουν και περιφρουρούν το σωματείο. Να γίνουν φάρος ελπίδας για τους αγώνες που έρχονται και οι οποίοι θα μας βρουν νικητές καθώς το δίκιο είναι με το μέρος μας!

Διεκδικούμε:

Οι ανάγκες μας – κόστος τους. Η οργάνωσή μας – εφιάλτης τους!

Μετατρέπουμε την αγανάκτησή μας σε οργανωμένο αγώνα!

Όλες και όλοι στην Τακτική Εκλογο-Απολογιστική Γενική Συνέλευση, 

Τρίτη 26/10 18.30 στο συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλ. Κάνιγγος) Ο χώρος είναι μεγάλος ώστε να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής. Θα υπάρχουν μάσκες, αντισηπτικά και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις.