Πέτσας Παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορέσει να παίξει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, που είναι τριπλός (αναπτυξιακός, κοινωνικός, πολιτιστικός), παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Summit 2021.

Στην αρχή μίλησε για τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν και, όπως είπε, είναι οι εξής:

Ο αναπτυξιακός ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε για το πώς μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον για την Αυτοδιοίκηση και σε ό,τι αφορά στον αναπτυξιακό ρόλο της έκανε λόγο για τρία επίπεδα:

1) Τακτική χρηματοδότηση για την οποία είπε ότι:

2) Έκτακτες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είτε σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, είτε σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές.

3) Χρηματοδοτικά προγράμματα:

Κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης επισήμανε τα εξής:

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που προωθεί η κυβέρνηση και είπε ότι σε αυτή εντάσσεται και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων.

Επισήμανε ότι υπάρχει, ήδη, μία επεξεργασμένη πρόταση, από τον Μάρτιο του 2021, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κυρίως για τον έναν άξονα αυτών των αρμοδιοτήτων, ο οποίος έχει να κάνει με τη σχέση ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, και στο κράτος και τόνισε: «Πράγματι, πολλά πράγματα μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά ώριμα για να τα συζητήσουμε. Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα ζητήματα: από την παιδεία και την υγεία, μέχρι την κοινωνική πολιτική, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος και σκοπός μας θα πρέπει να είναι να καταλήξουμε κάπου, έτσι ώστε η συζήτηση κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί».

Οι στόχοι της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, είπε, είναι οι εξής:

«Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η στρατηγική κατεύθυνσή μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Θέλουμε ένα Δημόσιο που παρέχει αξιόπιστες, γρήγορες, διαφανείς και φιλικές υπηρεσίες στους πολίτες. Και θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση, που θα λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Μια αυτοδιοίκηση που διαθέτει το κύρος, τους αναγκαίους πόρους και την απαιτούμενη ευελιξία, έτσι ώστε να γίνει η ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη, σε όποια γωνιά της χώρας και αν ζουν. Μια Αυτοδιοίκηση που, μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση, θα προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες. Μια Αυτοδιοίκηση δραστήρια, δυναμική και εξωστρεφή», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ