Eversheds Sutherland - KPMG Ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στην επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα

Τα διοικητικά συμβούλια, τα ανώτερα στελέχη και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δηλώνουν αυξανόμενη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, αν όμως δεν ληφθεί υπ' όψιν ο «Ανθρώπινος Παράγοντας» σε οποιαδήποτε στρατηγική απεξάρτησης από τον άνθρακα, αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με παγκόσμια έκθεση που δημοσίευσαν η Eversheds Sutherland και η KPMG.

Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην έκθεση με τίτλο "Climate Change and the People Factor" («Κλιματική Αλλαγή & ο Ανθρώπινος Παράγοντας»), αναδεικνύει ότι η συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής έχει διεισδύσει στα διοικητικά συμβούλια παγκοσμίως, και αναγνωρίζεται ως προτεραιότητα με σημαντικές επιπτώσεις για τα επιχειρηματικό μοντέλα των εταιρειών, με αντίκτυπο στα ενδιαφερόμενα μέρη τους: από τους εργαζόμενους έως την ευρύτερη κοινότητα εντός της οποίας δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εξειδίκευση σε θέματα κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ολοένα περισσότερο. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη ορίσει ειδικούς στην κλιματική αλλαγή στα συμβούλιά τους, ενώ επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες και να μετεκπαιδεύσουν το υπάρχον προσωπικό τους, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που παρουσιάζει μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Απαραίτητα για μια επιτυχημένη μετάβαση είναι ο σχεδιασμός και η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και η συνεργασία με κυβερνήσεις και ειδικούς στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη επάρκεια δεξιοτήτων.

Για την έκθεση "Climate Change & the People Factor" πραγματοποιήθηκε κοινή έρευνα σε 1.095 ανώτερα στελέχη μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως από την Eversheds Sutherland και την KPMG.

Η έκθεση καταγράφει τις απόψεις και τη στάση διευθυντικών και ανώτερων στελεχών όσον αφορά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, παρόμοια με αυτή που δημοσιεύθηκε το 2020 από τις Eversheds Sutherland και KPMG με τίτλο "Climate change and corporate value" («Κλιματική αλλαγή και εταιρική αξία»).

Ακολουθούν τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ