Τ.2043/87/Β.0019/1993 Διαδικασία προμήθειας, εναποθήκευοης και διακίνηση προϊόντων στα καταστήματα αδασμολόγητων και αφορολόγητων ειδών.

Αριθ. Τ.2043/87/Β.0019

ΦΕΚ Β’ 521/13.07.1993

Διαδικασία προμήθειας, εναποθήκευοης και διακίνηση προϊόντων στα καταστήματα αδασμολόγητων και αφορολόγητων ειδών.

Προσοχή: Η παρούσα απόφαση καταργείται από την έναρξη ισχύος της Α. 1086/2023. (δηλαδή από 01/10/2023)

[1]

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 57 έως και 65 του Νόμου 1402/83 (ΦΕΚ A 167/18-11-83) «Για την προσαρμογή της τελωνειακής και δασμολογικής νομοθεσίας στο δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται των φόρων κύκλου εργασιών και των ειδικών φόρων κατανάλωσης που εισπράττονται κατά την εισαγωγή, στο πλαίσιο της κυκλοφορίας των ταξιδιωτών μεταξύ τρίτων χωρών και της Κοινότητας, τα εμπορεύματα τα οποία περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών εάν πρόκειται για εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα.

2. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 494/1974 (ΦΕΚ A 203/ 19.7.1974) «Περί καταστημάτων πωλήσεως αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών» και ιδίως το άρθρο 6 στο οποίο προβλέπεται ότι η τηρητέα εκάστοτε τελωνειακή διαδικασία εφοδιασμού, αποθηκεύσεως και πωλήσεως των αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών καθορίζεται δΓ αποφάσεων του Υπουργού των Οικονομικών, αναλόγως των πωλουμένων ειδών.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 27, παράγραφος 1 του Ν.827/1978 «Περί ρυθμίσεως δασμολογικών θεμάτων και άλλων τινών διατάξεων (ΦΕΚ A 194/18.11.1978), με τις οποίες επετράπη στο Δημόσιο να συστήσει, με Π.Δ. κατόπιν προτάσεως του Υπουργού των Οικονομικών, ιδιόρρυθμη ανώνυμη εταιρεία υπό την επωνυμία «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.».

4. Τις διατάξεις του Π.Δ. 86/1979 (ΦΕΚ A 17/ 31.1.1979) «περί συστάσεως ιδιορρύθμου Ανωνύμου Εταιρείας δια την εκμετάλλευσιν καταστημάτων πωλήσεως αφορολογήτων και αδασμολογήτων ειδών και εγκαταστάσεως και λειτουργίας τούτων εις τα σημεία εξόδου επιβατών εξωτερικού» και ιδίως το άρθρο 21 στο οποίο ορίζεται ότι η τηρητέα εκάστοτε τελωνειακή διαδικασία εφοδιασμού, αποθηκεύσεως και πωλήσεως των αφορολογήτων και αδασμολογήτων ειδών καθορίζεται δι'αποφάσεων του Υπουργού των Οικονομικών.

5. Τις διατάξεις της αριθ. Τ. 1940/78 ΑΥΟ, περί αποταμιεύσεως εμπορευμάτων και χρόνου διάρκειας ταύτης» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

6. Τις διατάξεις των Α.Υ.Ο. αριθ. Δ.422/275/19.3.93 «Περί όρων και προϋποθέσεων χορήγησης άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή» και Δ.423/276/19.3.93 «Περί Σύστασης και λειτουργίας φορολογικών αποθηκών».

7. Τις διατάξεις των άρθρων 22α και 22γτου Ν.1646/86 όπως ισχύει και τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου 2127/93, ΦΕΚ Α/6-4-93 «Εναρμόνιση προς το κοινοτικό δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών» που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση των πωλήσεων από καταστήματα αφορολογήτων ειδών σε ενδοκοινοτικούς ταξιδιώτες, με απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αντίστοιχα υπό ορισμένες προϋποθέσεις μέχρι 30.6.1999.

8. Την ανάγκη προσαρμογής της εφαρμοζόμενης μέχρι σήμερα διαδικασίας προμήθειας και διακίνησης αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

9. Την αριθ. Υ 1847/1078399/1182/7-8-92 Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών» (ΦΕΚ 525 Β/ 14-8-92), αποφασίζουμε:

Ορίζουμε τη διαδικασία προμήθειας, εναποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων στα καταστήματα αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών ως ακολούθως:

Άρθρο 1

Εισαγωγή εμπορευμάτων από τρίτη χώρα

1. Η παραλαβή, η αποταμίευση και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, η διακίνηση εισαγομένων εμπορευμάτων από και προς τις ιδιωτικές αποθήκες αποταμίευσης της κατά περίπτωση εταιρείας πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες περί αποταμιεύσεως διατάξεις.Έφόσον η εισαγωγή των εμπορευμάτων πραγματοποιείται μέσω Τελωνειακής Αρχής άλλης από εκείνη στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αποθήκη αποταμίευσης, η μεταφορά στην εν λόγω αποθήκη γίνεται με τη διαδικασία της μεταφόρτωσης.

2. Προκειμενου περί των εισαγομένων μέσω αντιπροσώπου εμπορευμάτων, τηρείται η ίδια ως άνω διαδικασία, εκχωρουμένων των συναλλαγματικών δικαιωμάτων του αντιπροσώπου προς την εταιρεία.

Άρθρο 2

Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών που υπάγεται σε ΦΠΑ

Τα ενδοκοινοτικώς αποκτώμενα εμπορεύματα με εξαίρεση εκείνα του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, μετά την κατά τις ισχύουσες διατάξεις διαπίστωση του κοινοτικού τους χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τα φορτωτικά έγγραφα και, ενδεχομένως, από το τιμολόγιο αγοράς, εναποθηκεύονται, χωρίς άλλες διατυπώσεις, στους αποθηκευτικούς χώρους της παραλήητριας εταιρείας κατά τις γενικές διατάξεις του Ν.1642/86.

Άρθρο 3

Παράδοση εγχωρίων αγαθών που υπάγεται σε ΦΠΑ

1. Η παραλαβή και η διακίνηση εγχωρίων αγαθών που υπόκεινται σε Φ.Π.Α. γίνεται είτε με την έκδοση δελτίου αποστολής, είτε με την έκδοση τιμολογίουδελτίου αποστολής με απαλλαγή από Φ.Π.Α. που εκδίδει ο προμηθευτής κατά τις διατάξεις των άρθρων 11 και 12 του Π.Δ. 186/ 92. Κατά την εναποθήκευση συντάσσεται πρωτόκολλο παραλαβής εις τριπλούν που υπογράφεται από τον οριζόμενο προς τούτο Τελωνειακό υπάλληλο και τον εκπρόσωπο της παραλήπτριας εταιρείας. Το πρώτο αντίτυπο του ως άνω πρωτοκόλλου που επέχει θέση αίτησης εναποθήκευσης, κρατείται από την Τελωνειακή Αρχή σαν παραστατικό έγγραφο και καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο υπό ίδιον αύξοντα αριθμό, ενώ το δεύτερο και το τρίτο παραδίδονται στον παραλήπτη, ο οποίος υποχρεούται να παραδώσει το τρίτο εξ αυτών στον προμηθευτή των αγαθών. Εφόσον έχει εκδοθεί δελτίο αποστολής, το εν λόγω τρίτο αντίτυπο του πρωτοκόλλου παραλαβής παραδίδεται στον προμηθευτή μέσα στην προθεσμία της παραγράφου 14 του άρθρου 12 του Π.Δ. 186/92 προκειμένου να εκδώσει το σχετικό τιμολόγιο πώλησης με απαλλαγή από Φ.Π.Α. Σε περίπτωση που ο προμηθευτής εκδίδει εξ’ υπαρχής «τιμολόγιο-δελτίο αποστολής» με απαλλαγή από Φ.Π.Α., μοναδικό αντίτυπο ή φωτοαντίγραφο του εν λόγω τιμολογίου σφραγίζεται για την πιστοποίηση της παραλαβής από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή και τον παραλήπτη, επιστρέφεται εντός προθεσμίας δύο μηνών στον προμηθευτή ως δικαιολογητικό της απαλλαγής του από τον αναλογούντα φόρο και φυλάσσεται από αυτόν επισυναπτόμενο στο στέλεχος του τιμολογίου. Επί του εν λόγω αντιτύπου ή φωτοαντιγράφου γίνεται ειδική σημείωση εφόσον διαπιστωθούν διαφορές ποσοστήτων επί πλέον ή έλαττον.

Εάν δεν επιστραφεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας των δύο μηνών, ο προμηθευτής εκδίδει χρεωστικό τιμολόγιο για το φόρο που αναλογεί.

2. Με την παράδοση των προαναφερθέντων δυο αντιτύπων του πρωτοκόλλου παραλαβής στον παραλήπτη των αγαθών, γίνεται σχετική πράξη επί του παρακρατούμενου από την Τελωνειακή Αρχή παραστατικού εγγράφου προς αποφυγή έκδοσης άλλου για την αυτή αιτία.

Άρθρο 4

Ενδοκοινοτική απόκτηση - προμήθεια εγχωρίων καπνικών προϊόντων, οινοπνευματωδών ποτών, οίνων και ζύθου

1. Τα καταστήματα αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών, για τα προϊόντα που υπόκεινται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης του Νόμου 2127/93 «Εναρμόνιση προς το κοινοτικό δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών», λειτουργούν σαν φορολογική αποθήκη κατά την έννοια του νόμου αυτού.

Η άδεια σύστασης φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή εκδίδεται επί των προσαρτημένων υποδειγμάτων στις αριθ. Δ.422/27/19.3.93 και Δ.423/ 276/19.3.93 ΑΥΟ, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των οριζομένων προς το σκοπό αυτό υπό των εν λόγω αποφάσεων ειδικότερων προϋποθέσεων.

2. Τα ενδοκοινοτικώς αποκτώμενα εμπορεύματα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, η κυκλοφορία των οποίων πραγματοποιείται υπό την κάλυψη του συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου (ΣΔΕ) (κωδικός Τ1332) που συντάσσεται από τον αποστολέα, ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς τους, εναποθηκεύονται στη φορολογική αποθήκη της παραλήπτριας εταιρείας κατά την ίδια διαδικασία του άρθρου 2, δηλαδή με την προσκόμιση φορτωτικών εγγράφων και, ενδεχομένως, τιμολογίου αγοράς. Συντάσσεται επιπλέον πρωτόκολλο παραλαβής. Η παραλήπτρια εταιρεία, αφού κρατήσει για λογαριασμό της το αντίτυπο αριθ. 2 του ως άνω ΣΔΕ, επιστρέφει αμέσως στον αποστολέα το αντίτυπο αριθ. 3, αφού προηγουμένως τούτο θεωρηθεί από την Τελωνειακή Αρχή στην οποία υπάγεται η φορολογική της αποθήκη, ενώ το αντίτυπο αριθ. 4 θα παραμείνει στην ως άνω Τελωνειακή Αρχή.

3. Εάν τα εμπορεύματα αποκτηθούν μέσω αντιπροσώπου και έχουν τεθεί σε φορολογική αποθήκη του ίδιου, το ΣΔΕ συντάσσεται από αυτόν.

4. Η μεταφορά των εγχωρίων προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, από τη φορολογική αποθήκη του προμηθευτή στη φορολογική αποθήκη της παραλήητριας εταιρείας, γίνεται όπως και στην περίπτωση της παραγράφου 2, υπό την κάλυψη του ΣΔΕ εφαρμοζομένων και των διατάξεων του προηγούμενου άρθρου.

5. Η κυκλοφορία των εμπορευμάτων του παρόντος άρθρου, μεταξύ φορολογικών αποθηκών στο εσωτερικό της χώρας θα γίνεται επίσης υπό την κάλυψη του ΣΔΕ.

Το αντίτυπο αριθ. 4 του εν λόγω εγγράφου αποστέλλεται στην Τελωνειακή Αρχή στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η φορολογική αποθήκη προορισμού, ενώ το αντίτυπο αριθ. 5 διαβιβάζεται στην Τελωνειακή Αρχή της φορολογικής αποθήκης αποστολής. Απαιτείται επιπλέον, η έκδοση σχετικού δελτίου αποστολής κατά τις διατάξεις του άρθρου 11 του Π.Δ. 186/92.

6. Για την εξακρίβωση της ταυτότητας των διακινουμένων προϊόντων και τη διευκόλυνση του σχετικού ελέγχου απαιτείται να γίνεται είτε σφράγιση του μεταφορικού μέσου, εφόσον τούτο είναι δυνατό, είτε σφράγιση των συσκευασιών, είτε τέλος να αναγράφεται στο ΣΔΕ ο αριθμός των δεμάτων ή συσκευασιών και να περιγράφονται σ’αυτό αναλυτικά τα προϊόντα.

7. Η εταιρεία αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών τηρεί σε κάθε φορολογική αποθήκη βιβλίο καταχώρησης τόσο των λαμβανομένων όσο και των εκδιδομένων συνοδευτικών διοικητικών εγγράφων (ΣΔΕ).

"Άρθρο 4Α

Αποθήκευση και διακίνηση υποκείμενων σε Φόρο Κατανάλωσης προϊόντων [2]

1. Τα καταστήματα αδασμολόγητων και αφορολογήτων ειδών, για προϊόντα που υπόκεινται σε φόρο κατανάλωσης των περιπτώσεων β), δ) και ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του νόμου 2960/2001 (265 Α’), δύνανται είτε να λειτουργούν ως φορολογική αποθήκη, κατά την έννοια της παραγράφου 4 του ως άνω άρθρου, είτε να συναποθηκεύουν αυτά σε φορολογική αποθήκη, κατά την έννοια του άρθρου 63 του ν. 2960/2001.

2. Τα καταστήματα αδασμολόγητων και αφορολογήτων ειδών παραλαμβάνουν, αποθηκεύουν και διακινούν υπό καθεστώς αναστολής του φόρου κατανάλωσης τα προϊόντα των περιπτώσεων β), δ) και ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του ν. 2960/2001 στη φορολογική τους αποθήκη, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στις εκδοθείσες κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 10 του ιδίου άρθρου αποφάσεις.

3. Τα καταστήματα αδασμολόγητων και αφορολογήτων ειδών που έχουν λάβει άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή βιομηχανοποιημένων καπνών αποθηκεύουν, παραλαμβάνουν και διακινούν υπό καθεστώς αναστολής του φόρου κατανάλωσης τα προϊόντα των περιπτώσεων α) και στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του ν. 2960/2001 στη φορολογική τους αποθήκη σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στις εκδοθείσες κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 10 του ιδίου άρθρου αποφάσεις."

"4. [3] Τα καταστήματα αδασμολόγητων και αφορολόγητων ειδών δύνανται να συναποθηκεύουν στη φορολογική τους αποθήκη φορολογημένα προϊόντα των περιπτώσεων α), β), δ) ε) και στ) της παρ. 1 του άρθρου 53Α του ν. 2960/2001, με τα προϊόντα των ιδίων περιπτώσεων που τελούν υπό καθεστώς αναστολής των φορολογικών επιβαρύνσεων. Στην περίπτωση αυτή, τα φορολογημένα προϊόντα, πρέπει να αποθηκεύονται με διακριτό τρόπο από τα προϊόντα που τελούν υπό καθεστώς αναστολής, ώστε να είναι ευχερής ο έλεγχος και η παρακολούθηση της αποθήκης από την αρμόδια τελωνειακή αρχή."

Άρθρο 5

Προμήθεια βιοτεχνικών, βιομηχανικών ή άλλων προϊόντων που έχουν παραχθεί από πρώτες ύλες που έχουν εισαχθεί στην Κοινότητα με το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης (μεταποίησης για επανεξαγωγή)

1. Για την προμήθεια προς εφοδιασμό των καταστημάτων που λειτουργούν σε χερσαίους συνοριακούς σταθμούς με τρίτες χώρες με προϊόντα βιοτεχνικά, βιομηχανικά ή άλλα που έχουν παραχθεί από πρώτες ύλες οι οποίες έχουν εισαχθεί στην Κοινότητα με το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης (μεταποίηση για επανεξαγωγή) εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αποταμιεύσεως με σκοπό την εξαγωγή, αποκλεισμένου οιουδήποτε άλλου προορισμού. Για τη μεταφορά ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 2 έως 4.

2. Για τον εφοδιασμό με τα ανωτέρω προϊόντα των καταστημάτων που, ως εκ της θέσεώς τους, διαθέτουν τα είδη τους τόσο σε επιβάτες που διακινούνται ενδοκοινοτικά όσο και σε επιβάτες που αναχωρούν για τρίτες χώρες και, εφόσον δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί εκ των προτέρων σε ποιά από τις ως άνω δύο κατηγορίες επιβατών θα πωληθούν τα προϊόντα, θα πρέπει αυτά να τεθούν προηγουμένως σε ελεύθερη κυκλοφορία υπό τους όρους και τη διαδικασία που προβλέπονται στο καθεστώς ενεργητικής τελειοποίησης. Μετά τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία, εφαρμόζονται, ανάλογα με την περίπτωση, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται ανωτέρω στα άρθρα 2 έως 4.

Άρθρο 6

Προώθηση των εμπορευμάτων στους χώρους του καταστήματος προς πώληση

1. Προκειμένου περί εισαγόμενων από τρίτη χώρα εμπορευμάτων και εφόσον αυτά προορίζονται προς πώληση σε καταστήματα που πωλούν τα είδη τους αποκλειστικά σε διακινούμενους ενδοκοινοτικά επιβάτες, τα εμπορεύματα, πριν την προώθησή τους από την αποθήκη αποταμίευσης στο κατάστημα πώλησης, τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται εάν δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί εκ των προτέρων ο προορισμός των εμπορευμάτων.

2. Για την προώθηση των προϊόντων στους χώρους του καταστήματος προς πώληση, κατατίθεται στην εποπτεύουσα την αποθήκη Τελωνειακή Αρχή αίτηση χρησιμοποίησης η οποία καταχωρείται σε ίδιο βιβλίο και λαμβάνει ίδιον αύξοντα αριθμό. Για τη μεταφορά, εφόσον η αποθήκη δεν βρίσκεται στον ίδιο τελωνειακό ελεγχόμενο χώρο με το κατάστημα, τα εμπορεύματα συνοδεύονται με θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ δελτίο αποστολής.

3. Στην αίτηση χρησιμοποίησης αναφέρονται ο αϋξων αριθμός του πρωτοκόλλου παραλαβής και/ή της εκκρεμούσης ως προς τους φόρους διασάφησης αποταμίευσης στην περίπτωση της παραγράφου 1, το ποσό, το είδος και/ή ο τύπος των προς πώληση προϊόντων, τα οποία μετά από επαλήθευση των εν λόγω στοιχείων μεταφέρονται συνοδεία τελωνειακού οργάνου στο χώρο πώλησης, συντασσομένης σχετικής πράξης την οποία υπογράφουν ο τελωνειακός υπάλληλος και ο εκηρόσωπος της παραλήπτριας εταιρείας.

4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 2 της παρούσας, με την αίτηση χρησιμοποίησης εξοφλείται το αντίστοιχο πρωτόκολλο παραλαβής και, εάν συντρέχει η περίπτωση της παραπάνω παραγράφου 1, η διασάφηση αποταμίευσης. Τα εξοφλημένα πρωτόκολλα παραλαβής υποβάλλονται στην ΔΙΕΤΑ κατά τα ισχύοντα μετά των λοιπών παραστατικών του Τελωνείου.

5. Για την εξόφληση διασαφήσεων αποταμιεύσεως προϊόντων που δεν έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία, κατατίθεται ανά μήνα ανακεφαλαιωτική των αιτήσεων χρησιμοποιήσεως διασάφηση εξαγωγής.

Άρθρο 7

Υποβολή στοιχείων επαλήθεσης και ελέγχου των απαλλαγών

Οι διατάξεις του άρθρου 8 της ΑΥΟ αριθ. ΠΟΑ. 1104/93 έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τις περιπτώσεις της παρούσας απόφασης, που πραγματοποιούνται με απαλλαγή από Φ.Π.Α.

Άρθρο 8

Γενικές διατάξεις

1. Η εταιρεία εκμετάλλευσης των καταστημάτων πώλησης αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών υποχρεούται:

α) να διαθέτει για πώληση, στα εν λόγω καταστήματα, καπνικά προϊόντα από όλες τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες.

β) να προβάλλει και να εκθέτει τα προς πώληση εγχώρια και μη καπνικά προϊόντα αποφεύγοντας κάθε διακριτική, λόγω της προέλευσής τους, μεταχείριση.

γ) Να τοποθετεί τα εμπορεύματα στις Αποθήκες κατά τρόπο ώστε να είναι ευχερής ο διαχωρισμός των εμπορευμάτων που υπόκεινται σε δασμούς και λοιπούς φόρους από τα εμπορεύματα που είναι υποκείμενα μόνο σε Φ.Π.Α. και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

"2. [4] Τα βιομηχανοποιημένα καπνά του άρθρου 94 του ν. 2960/2001 (Α΄ 265), τα αλκοολούχα ποτά του άρθρου 79 του ίδιου νόμου και τα προϊόντα των περιπτώσεων α), β), δ), ε) και στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του ν. 2960/2001 επισημαίνονται με τον όρο «ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ» ή άλλη ταυτόσημη ξενόγλωσση ένδειξη.

Η ένδειξη αυτή αναγράφεται κατά περίπτωση:

α) Προκειμένου περί βιομηχανοποιημένων καπνών και των προϊόντων των περιπτώσεων α) και στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του ν. 2960/2001, είτε επί του σώματος των κυτίων ή άλλης συσκευασίας λιανικής πώλησης, είτε επί ταινίας επικολλημένης, σταθερά επί του σώματος των κυτίων ή άλλης λιανικής συσκευασίας πώλησης.

β) Προκειμένου περί των οινοπνευματωδών ποτών, επί μεν των μεταλλικών κυτίων, επί του σώματος αυτών, επί δε των φιαλών, επί των ταινιών που συνήθως επιτίθενται επ’ αυτών κατά τη διάθεσή τους στη λιανική πώληση ή επί ειδικής ταινίας επικολλημένης επ’ αυτών. Η ρύθμιση αυτή δεν καταλαμβάνει αλκοολούχα προϊόντα των οποίων ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι μηδενικός.

γ) Προκειμένου περί προϊόντων καφέ των περιπτώσεων β), δ) και ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του ν. 2960/2001, είτε επί του σώματος των κυτίων ή άλλης συσκευασίας λιανικής πώλησης, είτε επί ταινίας επικολλημένης, σταθερά επί του σώματος των κυτίων ή άλλης λιανικής συσκευασίας πώλησης."

"3. [5] Η διάθεση προς πώληση ειδών, που έχουν παραληφθεί ή παραγγελθεί πριν την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας απόφασης, θα είναι δυνατή μέχρι της εξάντλησης των αντιστοίχων αποθεμάτων."

Άρθρο 9

1. Από την έκδοση της παρούσας απόφασης καταργούνται οι διατυπώσεις εφοδιασμού και διακίνησης που έχουν καθιερωθεί με προγενέστερες αποφάσεις μας.

Τυχόν δαπάνες από την εφαρμογή της παρούσας δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 22 Μαρτίου 1993

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ

Κ. ΓΙΑΤΡΑΚΟΧ

MIX. ΓΑΛΕΝΙΑΝΟΣ

Υποσημειώσεις (5)

Για να δείτε τις υποσημειώσεις θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό σας. Αν δεν έχετε λογαριασμό μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δωρεάν πατώντας εδώ. Εναλλακτικά πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με το λογαριασμό σας