Υπουργείο Οικονομικών Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της Έκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2021 και του Προγραμματισμού Δραστηριοτήτων της για το έτος 2022

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Υπουργείο Οικονομικών

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022

Δελτίο Τύπου

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της Έκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2021 και του Προγραμματισμού Δραστηριοτήτων της για το έτος 2022

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Σας καλωσορίζω στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θέμα της οποίας είναι η παρουσίαση της Έκθεσης Απολογισμού της ΑΑΔΕ για το 2021, και ο προγραμματισμός των δράσεων για το 2022. 

Στόχοι της σημερινής συνάντησης - που πραγματοποιείται μετά από αίτημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών - είναι να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος, να παρασχεθεί η προσήκουσα ενημέρωση από τον Διοικητή κ. Πιτσιλή, και να κατατεθούν απόψεις σχετικά με τη λειτουργία και την απόδοση της Αρχής. Λειτουργία και απόδοση που εδράζεται στην φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης. 

Το 2021 αποτέλεσε αναμφίβολα μία δύσκολη χρονιά, μια μεταβατική περίοδο οδεύοντας στην μετά-Covid εποχή, στην οποία το κυβερνητικό έργο συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς. 

Η ΑΑΔΕ συνέβαλε στην προσπάθειά μας αυτή, με την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου της, προς όφελος των συναλλασσομένων πολιτών και επιχειρήσεων.

Σημαντική εξέλιξη ήταν, επίσης, η έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο περιλαμβάνονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, με πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και υιοθέτηση νέων και σύγχρονων εργαλείων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού, οικονομικά αποτελεσματικού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος. 

Στόχος, ο οποίος βασίζεται σε 4 βασικούς άξονες πολιτικής, για την ενθάρρυνση της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της κουλτούρας πληρωμών. 

1ος άξονας: Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων, σε:

2ος άξονας: Θέσπιση φορολογικών κινήτρων.

Ειδικότερα, προβήκαμε, μεταξύ άλλων, σε:

3ος άξονας: Διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Μεταξύ άλλων:

4ος άξονας: Ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με βάση αυτά:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, παρά τα μεγαλόπνοα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν εφησυχάζουμε. 

Ο δρόμος των αλλαγών είναι πάντα ανηφορικός, ώστε να καταστεί η Φορολογική Αρχή περισσότερο αποτελεσματική σε όρους λειτουργίας και επιχειρησιακής πρακτικής. 

Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη, καθώς, αν και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ απόδοσης της Αρχής και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής καθίσταται πρόδηλη σε όρους αρμοδιοτήτων, στα «μάτια» φορολογουμένων και επιχειρήσεων εν πολλοίς αποδεικνύεται «θολή». 

Κρίνεται, λοιπόν, σκόπιμη η συνεχής παρακολούθηση των πεπραγμένων της Αρχής, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη σημερινή αρμόδια επιτροπή, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε βασικά σημεία της απολογιστικής έκθεσης του 2021. 

Δεδομένων των θεσμοθετημένων φοροελαφρύνσεων και της πίεσης της υγειονομικής κρίσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η ΑΑΔΕ φαίνεται να παρουσιάζει υψηλούς βαθμούς επίτευξης στην συντριπτική πλειοψηφία των τιθέμενων επιχειρησιακών στόχων. 

Συγκεκριμένα: 

Σημαντικός αποδεικνύεται επίσης, ο ρόλος της ΑΑΔΕ στην υλοποίηση των μέτρων της Κυβέρνησης για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω νέων πληροφοριακών συστημάτων. 

Ενδεικτικά, αναφέρω:

Κομβικής σημασίας αποτελεί, τέλος, η συνεισφορά της ΑΑΔΕ στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. 

Το Γενικό Χημείο του Κράτους, εξέτασε 29.405 δείγματα προϊόντων και υλικών, όπως τρόφιμα, ποτά, νερά, βιομηχανικά και χημικά προϊόντα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η σημερινή Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αυτής, λειτουργεί με συνέπεια και σχέδιο, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις για μία ανταγωνιστική οικονομία.

Εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, καθοδικών κινδύνων και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, συνεχίζουμε την μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια, φροντίζουμε αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά μας, στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και εξασφαλίζουμε την βιωσιμότητα του χρέους. 

Παράλληλα, παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση των πολιτικών μας και την επίδραση του τρόπου υλοποίησής τους στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ καλείται να επιτελέσει τον πολυδιάστατο και πολυσύνθετο έργο της, κάτω από συνεχείς εναλλαγές του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος. 

Κοινός στόχος είναι να αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας προς τον συνεχή ψηφιακό μετασχηματισμό, τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες και την απλούστευση των διαδικασιών.

Όπως αναφέρει και το στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ, όλες οι επιχειρησιακές δράσεις θα πρέπει να εμφορούνται από ένα όραμα καινοτομίας, από στόχους μεγιστοποίησης των δημοσίων εσόδων και περιορισμού φαινομένων μη συμμόρφωσης, καθώς και από την προαίρεσή μας για εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων και προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Σας ευχαριστώ πολύ.