Υπ. Εργασίας 57446/2022 Οδηγίες για την λειτουργία κατασκηνώσεων φιλοξενίας: -παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών -Ατόμων με Αναπηρίες -Ηλικιωμένων Ατόμων και Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID–19

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση : Σολωμού 60
Ταχ. Κώδικας : 104 32
Πληροφορίες : Δ. Σακελλαρίδη
Τηλέφωνο : 210-5281194
Email : family@yeka.gr

Α.Δ.Α.: 9ΒΨΥ46ΜΤΛΚ-1ΧΚ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ

Αθήνα 17-6-2022

Αρ. Πρωτ.: 57446

ΠΡΟΣ: Πίνακα Αποδεκτών

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την λειτουργία κατασκηνώσεων φιλοξενίας:

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID–19

Έχοντας υπόψη:

Τις αποφάσεις των 281ης και 284ης Συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID – 19 η παρούσα εγκύκλιος αποβλέπει στην ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των φορέων που λειτουργούν κατασκηνώσεις (κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα), των γονέων και κηδεμόνων των φιλοξενουμένων και των συνοδών ΑμεΑ στις κατασκηνώσεις, των ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και μέσω αυτών των κατασκηνωτών, σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιο COVID-19, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από COVΙD-19 και γενικά την ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων, ως ακολούθως :

Οδηγίες για τη λειτουργία κατασκηνώσεων παιδιών με τυπική ανάπτυξη

Α. Οργάνωση

Για την ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων κατά τη θερινή περίοδο και λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σχετικά με την επιδημία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη οργανωτικών μέτρων και ο καθορισμός διαδικασιών σε κάθε κατασκήνωση. Στα γενικά μέτρα οργάνωσης των κατασκηνώσεων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1. Ορισμός υπευθύνου σε κάθε κατασκήνωση, με την αρμοδιότητα και το καθήκον της ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού, των κατασκηνωτών και των γονέων σχετικά με τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα υγιεινής, την κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών σε συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού και την καθημερινή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και οδηγιών

2. Έμφαση στη σημασία του εμβολιασμού για COVID-19 ως κύριο μέσο προστασίας όλων των μελών της κατασκηνωτικής κοινότητας (μελών προσωπικού και κατασκηνωτών)

3. Εξασφάλιση του απαιτούμενου προσωπικού , του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων

4. Συστηματική εκπαίδευση προσωπικού και παιδιών

5. Οργάνωση της κατασκηνωτικής ζωής με επίκεντρο την κατά το δυνατόν δημιουργία μικρών και σταθερών ομάδων παιδιών και προσωπικού σε όλο το φάσμα της διαμονής και των δραστηριοτήτων και διασφάλιση της ελάχιστης ανάμιξης τους.

6. Καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των μελών της κατασκήνωσης, σε συνεργασία με το προσωπικό και την ιατρονοσηλευτική ομάδα, με εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση περιστατικού με συμβατά συμπτώματα με λοίμωξη COVID-19

7. Συντονισμός της διαχείρισης υπόπτου κρούσματος

8. Ανάρτηση σε εμφανή και συχνά επισκεπτόμενα σημεία, έντυπου ενημερωτικού υλικού (π.χ. αφίσες) για την υπενθύμιση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση προσωπικού και κατασκηνωτών, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και πρόληψης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού (υγιεινή χεριών, αναπνευστική υγιεινή, τήρηση αποστάσεων κτλ)

9. Πρόβλεψη για την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και επιπλοκές από COVID-19.

Β. Γενικές αρχές

1. Αποφυγή εισαγωγής του ιού στο χώρο της κατασκήνωσης

2. Μέτρα κοινωνικών αποστάσεων

2.1 Διαμονή

2.2 Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής

Συστήνεται η οργάνωση των δραστηριοτήτων αυτών να διέπεται από το πνεύμα του περιορισμού του αριθμού των συμμετεχόντων, ώστε να γίνεται χρήση των εγκαταστάσεων από προκαθορισμένες και σταθερές υποομάδες παιδιών σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και να αποφεύγεται κατά το δυνατόν, η ανάμιξη παιδιών από άλλες ομάδες/κοινότητες.

Στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προτείνεται ο επιμερισμός των παιδιών σε χώρους και χρόνο, ώστε να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες και υποδομές της κατασκήνωσης με όσο το δυνατό πιο δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο για τα παιδιά.

2.3 Σίτιση

2.4 Κοινόχρηστοι χώροι τουαλέτας και υγιεινής

3. Καθαριότητα χώρων, απολύμανση επιφανειών

4. Μέτρα ατομικής υγιεινής ΚΑΙ υποδομή/εκπαίδευση

Εκπαίδευση των κατασκηνωτών και συστηματική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. Προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση υποδομών και υλικών, όπως νιπτήρες με τρεχούμενο νερό και αλκοολούχα αντισηπτικά που θα εφαρμόζονται πάντα με την επίβλεψη ενήλικα.

5. Διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19

Σε περίπτωση που κάποιος κατασκηνωτής ή μέλος του προσωπικού, εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:

Αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό

 

Α) Όλα τα άτομα (κατασκηνωτές και προσωπικό) που είναι πλήρως εμβολιασμένα ή με ιστορικό νόσου COVID-19 το τελευταίο 6μηνο, και από τη διαδικασία της επιδημιολογικής διερεύνησης διαπιστώθηκε ότι ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή:

Β) Όλα τα άτομα (κατασκηνωτές και προσωπικό) που ΔΕΝ είναι πλήρως εμβολιασμένα ή ΔΕΝ έχουν ιστορικό νόσου COVID-19 το τελευταίο 6μηνο, και από τη διαδικασία της επιδημιολογικής διερεύνησης διαπιστώθηκε ότι ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή:

Αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό:

Οδηγίες για τη λειτουργία κατασκηνώσεων ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων ατόμων

Α. Οργάνωση

Για την ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων κατά τη θερινή περίοδο και λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σχετικά με την επιδημία από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη οργανωτικών μέτρων και ο καθορισμός διαδικασιών σε κάθε κατασκήνωση. Στα γενικά μέτρα οργάνωσης των κατασκηνώσεων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1. Ορισμός υπευθύνου σε κάθε κατασκήνωση, με την αρμοδιότητα και το καθήκον της ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού, των κατασκηνωτών και των γονέων σχετικά με τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα υγιεινής, την κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών σε συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού και την καθημερινή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και οδηγιών.

Εξασφάλιση του απαιτούμενου προσωπικού, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων.

Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρηθούν με μεγάλη προσοχή γιατί τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και συχνά συνυπάρχουν προβλήματα υγείας όπως είναι τα καρδιολογικά ,αναπνευστικά και νευρολογικά νοσήματα.

2. Συστηματική εκπαίδευση προσωπικού και κατασκηνωτών

3. Οργάνωση της κατασκηνωτικής ζωής με επίκεντρο την δημιουργία μικρών και σταθερών ομάδων κατασκηνωτών και προσωπικού σε όλο το φάσμα της διαμονής και των δραστηριοτήτων και διασφάλιση της ελάχιστης ανάμιξης τους. Το προσωπικό κάθε ομάδας να είναι σταθερό και να μην εναλλάσσεται.

4. Καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των μελών της κατασκήνωσης, σε συνεργασία με το προσωπικό και την ιατρονοσηλευτική ομάδα, με εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση περιστατικού με συμβατά συμπτώματα με λοίμωξη COVID-19

5. Συντονισμός της διαχείρισης υπόπτου κρούσματος και της επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ

6. Ανάρτηση σε εμφανή και συχνά επισκεπτόμενα σημεία, έντυπου ενημερωτικού υλικού (π.χ. αφίσες) για την υπενθύμιση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση προσωπικού και κατασκηνωτών, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και πρόληψης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού (υγιεινή χεριών, αναπνευστική υγιεινή, τήρηση αποστάσεων κ.τ.λ.)

7. Πρόβλεψη για την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από COVID-19.

Β. Γενικές αρχές

1. Αποφυγή εισαγωγής του ιού στο χώρο της κατασκήνωσης

Στην είσοδο θα γίνεται έλεγχος από εκπαιδευμένο προσωπικό με ερωτηματολόγιο που θα εστιάζει σε τρία θέματα:

α)την ύπαρξη συμπτωμάτων (πυρετός ,βήχας, καταρροή, φαρυγγαλγία, μυαλγίες, διάρροιες, έμετοι, κεφαλαλγία, κ.τ.λ.)

β) το ιστορικό επαφής τις τελευταίες 14 ημέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, δε θα επιτρέπεται η είσοδος και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης για την περαιτέρω διαχείριση

γ) το αποτέλεσμα αρνητικού rapid test 24 ωρών για την ανίχνευση του ιού SARSCoV-2 και ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού για τη συμμετοχή στην κατασκήνωση ατόμων που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

2. Μέτρα κοινωνικών αποστάσεων

2.1 Διαμονή

Αν κρίνεται σκόπιμο να γίνει σύσταση ώστε οι υπεύθυνοι κάθε ομάδας να εκπαιδεύουν τα άτομα ΑμεΑ ότι λόγοι υγιεινής επιβάλλουν να μην ανταλλάσουν ατομικά είδη.

Οι συνοδοί μπορούν να επεμβαίνουν στην ατομική χρήση των ατομικών ειδών. Για τους ηλικιωμένους δεν τίθεται θέμα ανταλλαγών ειδών ατομικής υγιεινής.

2.2 Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής

Συστήνεται η οργάνωση των δραστηριοτήτων αυτών να εναρμονίζεται με το πνεύμα περιορισμού του αριθμού των συμμετεχόντων, ώστε να γίνεται χρήση των εγκαταστάσεων από προκαθορισμένες και σταθερές υποομάδες κατασκηνωτών σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και να αποφεύγεται η ανάμιξη κατασκηνωτών από άλλες ομάδες/κοινότητες.

Στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προτείνεται ο επιμερισμός των ατόμων σε χώρο και χρόνο, ώστε να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες και υποδομές της κατασκήνωσης με όσο το δυνατό πιο δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο για τους κατασκηνωτές.

2.3 Σίτιση

2.4 Κοινόχρηστοι χώροι τουαλέτας και υγιεινής

3. Καθαριότητα χώρων, απολύμανση επιφανειών

4. Μέτρα ατομικής υγιεινής ΚΑΙ υποδομή/εκπαίδευση

5. Διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που κάποιος κατασκηνωτής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19;

Αν το τεστ βγει θετικό

Αν το τεστ βγει αρνητικό:

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν:

Α. οι κατασκηνώσεις που έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με την αριθμ. Δ22 / οικ. 37641 / 1450 / 22-8-2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας κατασκηνώσεων που οργανώνονται με ίδια μέσα, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή από φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα ή από Δημόσιες Υπηρεσίες ή Οργανισμούς ή Οργανώσεις» (ΑΔΑ: ΩΙΖ6465Θ1Ω0ΙΓ) (Φ.Ε.Κ. 2712 / 2016 τ. Β') και

Β. οι κατασκηνώσεις του κρατικού κατασκηνωτικού προγράμματος αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα λειτουργήσουν με ευθύνη των Δήμων σύμφωνα με την αριθμ. 38499 / 21-4-2022 Κ.Υ.Α «Ανάθεση οργάνωσης και λειτουργίας κατασκηνώσεων του Κρατικού Προγράμματος σε Δήμους» (Φ.Ε.Κ. 2107 / 2022 τ. Β').

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΔΟΜΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ