Α. 1098/2022 Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών (πρωτόκολλο επικοινωνίας) και λοιπές λειτουργίες, για την διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και EFT/POS τερματικών. Υλοποίηση επί της αρχής «είσπραξη μέσω κάρτας - υποχρεωτική έκδοση απόδειξης από Φ.Η.Μ.».

Αριθμ. Α.1098

ΦΕΚ B’ 3940/25.07.2022

Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών (πρωτόκολλο επικοινωνίας) και λοιπές λειτουργίες, για την διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και EFT/POS τερματικών. Υλοποίηση επί της αρχής «είσπραξη μέσω κάρτας - υποχρεωτική έκδοση απόδειξης από Φ.Η.Μ.».

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Tων άρθρων 12 και 40 του ν. 4308/2014 (Α’ 251).

β) Των άρθρων 15 και 15Α του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως προστέθηκε με τις διατάξεις του ν. 4646/2019 (Α’ 201).

γ) Της υπό στοιχεία Α.1138/12.6.2020 κοινής απόφα- σης του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός της έκτασης εφαρμογής, του χρόνου και της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και κάθε άλλου αναγκαίου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Α του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.)» (Β’ 2470).

δ) Της υπό στοιχεία Α.1024/31.1.2020 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Συμπληρωματικές τεχνικές προδιαγραφές πρωτοκόλλου επικοινωνίας και κρυπτογράφησης για την διαβίβαση δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα των ΦΗΜ» (Β’ 317).

ε) Της υπό στοιχεία Α.1011/2020 απόφασης του Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Απόσυρση από την χρήση μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), που έλαβαν άδεια καταλληλότητας με βάση τις υπό στοιχεία Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1234/9.10.2002 (Β’ 1362) και ΠΟΛ.1135/26-10-2005 (Β’ 1592), εκτός των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των ΑΔΗΜΕ Ταξιμέτρων» (Β’ 85).

στ) Της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1166/2018 απόφασης του Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Τεχνικές προδιαγραφές πρωτοκόλλου επικοινωνίας και κρυπτογράφησης για την διαβίβαση δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα των ΦΗΜ» (Β’ 3603).

ζ) Της υπό στοιχεία Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1220/2012 (Β’ 3517) «Κωδικοποίηση - Συμπλήρωση τεχνικών προδιαγραφών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και συστημάτων. Διαδικασίες χρήσης και λειτουργίας τους. Προδιαγραφές αποστελλομένων αρχείων στην ΓΓΠΣ.»

η) Της υπό στοιχεία Α.Υ.Ο ΠΟΛ1221/2012 απόφασης «Αναβάθμιση λογισμικών υποστήριξης των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.- Καθορισμός αποστελλομένων αρχείων δεδομένων των φορολογικών στοιχείων στην ΓΓΠΣ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (Α’ 58)» (Β’ 3513).

θ) Του Κεφαλαίου Α’ του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94).

2. Το με αριθμό C (2012) 4961 έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το οποίο μας γνωστοποιήθηκαν παρατηρήσεις επί της κοινοποίησης 2012/266/GR.

3. Το με αριθμό C(2012) 4967 έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το οποίο μας γνωστοποιήθηκαν παρατηρήσεις επί της κοινοποίησης 2012/267/GR.

4. Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της κοινοποίησης 2022/183/GR, για την αποδοχή της διαδικασίας του επείγοντος, με το υπό στοιχεία GROW/E3/BH/ as (2022)3027420/12.04.2022 έγγραφο αυτής προς τον Πληρεξούσιο Υπουργό της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Ελλάδος στης Βρυξέλλες και το οποίο κοινοποιήθηκε εις εμάς μέσω του ΕΛΟΤ.

5. Την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ 2020/ 23.10.2020 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)» (Β’ 4738).

6. Την υπ’ αρ.1. της 20.1.2016 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του αριθμού 41 του ν. 4389/2016, τις αποφάσεις υπ’ αρ. 39/3/30.11.2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. και υπό στοιχεία 5294ΕΞ2020/17.01.2020 του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 27).

7. Το πόρισμα της Ομάδας Διοίκησης Έργου στην ΑΑΔΕ για την εκπόνηση των προδιαγραφών της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με τερματικά POS, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης 16614 για την αναμόρφωση και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση, που υλοποιείται στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

8. Την ανάγκη διασύνδεσης των ΦΗΜ με τα EFT/POS Τερματικά, για την διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

9. Το γεγονός ότι, από τις διαδικασίες της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού Α.Α.Δ.Ε., αποφασίζουμε:

Ορίζουμε την υποχρέωση, τον τρόπο και τις διαδικασίες διασφάλισης έκδοσης από ΦΗΜ στοιχείων επί συναλλαγών για τις οποίες η είσπραξη διενεργείται μέσω κάρτας και αποστολής αυτών στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ και προσδιορίζουμε τις τεχνικές προδιαγραφές για την ανάπτυξη πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ των ΦΗΜ της επιχείρησης και των τερματικών αποδοχής καρτών που αυτή χρησιμοποιεί καθώς και λοιπές λειτουργίες.

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης ορίζονται οι εξής έννοιες και ορισμοί:

1.1 Ως «Electronic Funds Transfer at the Point of Sale (EFT/POS)»: ορίζεται η ηλεκτρονική μεταφορά κεφαλαίων στο σημείο πώλησης. Πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μηχανήματα που διαθέτουν τα εμπορικά καταστήματα και τα οποία χρεώνουν το ποσό της συναλλαγής στον τραπεζικό λογαριασμό των πελατών, με ταυτόχρονη πίστωση του λογαριασμού πληρωμών του εμπόρου/επιτηδευματία.

1.2 Ως «Electronic Cash Register - Φορολογικός Ηλεκτρονικός Μηχανισμός (Φ.Η.Μ)»: ορίζονται η Φορολογική Ταμειακή Μηχανή (Φ.Τ.Μ.), η Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) και η Αυτόνομη Δημοσιονομική Μονάδα Επεξεργασίας (Α.Δ.Η.Μ.Ε.).

1.3 Ως «session number»: ορίζεται ένας κοινός 6-ψήφιος κωδικός, διαφορετικός για κάθε νέα συναλλαγή, τον οποίο δημιουργεί ο ΦΗΜ και χρησιμεύει ως στοιχείο ελέγχου της συνάφειας των μηνυμάτων και αποφυγής κρίσιμων λαθών.

Αποτελεί ένα μοναδικό κωδικό που χαρακτηρίζει την κάθε συναλλαγή.

Το EFT/POS πρέπει να ελέγχει πως κάθε νέο αίτημα του ΦΗΜ έρχεται με διαφορετικό session number από το προηγούμενο.

1.4 Ως «Ecr-id»: ορίζεται ο αριθμός μητρώου του φορολογικού μηχανισμού.

1.5 Ως «PSP» (Payment Service Provider) ορίζεται o πάροχος υπηρεσιών πληρωμών που αναλαμβάνει τη διαδικασία αποδοχής-εκκαθάρισης ηλεκτρονικών πληρωμών.

1.5 Ως «Receipt-number»: ορίζεται ο αύξων αριθμός της απόδειξης εσόδου.

1.6 Ως «MAC (message authentication checksum)»: ορίζεται ο μηχανισμός για τη βεβαίωση του γνήσιου των αιτημάτων του ΦΗΜ. Προστατεύει την ακεραιότητα των δεδομένων των μηνυμάτων καθώς και της αυθεντικότητας του αποστολέα κατά την ανταλλαγή των πεδίων μεταξύ των δύο υποσυστημάτων.

Ο σχετικός μηχανισμός του MAC (message authentication checksum) από πλευράς υλοποίησης για την επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών συνοψίζεται στα κάτωθι στάδια: - Στο αρχικό στάδιο προετοιμασίας συμφωνείται μεταξύ των παρόχων EFT/POS και ΦΗΜ η αποθήκευση σε αμφότερες τις συσκευές ενός κοινού αρχικού κλειδιού «master key - MAC ΜΚ», με διαδικασίες και πρακτικές που θα το προστατεύουν από το να διαρρεύσει. - Ο ΦΗΜ παράγει ένα ψευδοτυχαίο session κλειδί «MAC SK» για χρήση. - Μέσω ροής ελέγχου ([CONTROL] μήνυμα), ο ΦΗΜ στέλνει στο EFT/POS το «Secret Key» κρυπτογραφημένο υπό το «Μaster Κey». - Το EFT/POS αποκρυπτογραφεί το «Secret Key» υπό το «Master Key» και το αποθηκεύει για χρήση. - Κατά τις ροές των συναλλαγών είναι το «Secret Key» που χρησιμοποιείται για έλεγχο εγκυρότητας του αποστολέα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, προτείνεται η χρήση T-DES MAC αλγορίθμου (του συνήθους mode CBC​ 1) με double length κλειδί (16 bytes).

Το MAC (Message Authentication Code) είναι υποχρεωτικό. Η υποχρεωτικότητα αίρεται μόνο για τις περιπτώσεις συντήρησης του λογισμικού και επίλυσης προβλημάτων.

Άρθρο 2

Υποχρέωση διασύνδεσης μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και EFT/POS τερματικών.

Η υποχρέωση της διασύνδεσης, αφορά στις οντότητες που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω Φ.Η.Μ. (Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., Α.ΔΗ.Μ.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014 (Α’ 251) και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS.

Η διασύνδεση αφορά τρία συστήματα: Φ.Η.Μ, EFT/POS και ΠΑΡΟΧΟYΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ:

Η συνήθης ροή επικοινωνίας:

1. H συναλλαγή ξεκινά από τον ΦΗΜ. Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο EFT/POS.

2. Το EFT/POS επιβεβαιώνει στον ΦΗΜ τη λήψη του αιτήματος θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το EFT/POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή έγκριση offline ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.

4. Το EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.

Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης​ κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του από τον ΦΗΜ εφόσον αυτός το υποστηρίζει.

5. Ο ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον ΦΗΜ.

Άρθρο 3

Πρωτόκολλο διασύνδεσης συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFTPOS). [1]

3.1. Το Πρωτόκολλο διασύνδεσης συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFTPOS) περιγράφεται στο παράρτημα.

3.2. Τα EFTPOS που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση, το ποσό πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών. Στην ειδική περίπτωση όπου έχει ήδη εκδοθεί από τον ΦΗΜ λογιστικό στοιχείο (απόδειξη λιανικών συναλλαγών ή τιμολόγιο) για το οποίο αναμένεται μεταγενέστερη πληρωμή από το EFTPOS, αυτό το λογιστικό στοιχείο προφορτώνεται στο EFTPOS από τον ΦΗΜ. Το EFTPOS έχει την δυνατότητα στην συνέχεια να πραγματοποιήσει μία ή περισσότερες συναλλαγές, για κάθε ένα από τα προφορτωμένα λογιστικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο το αλγεβρικό σύνολο των συναλλαγών αυτών να υπερβαίνει το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου προφορτωμένου λογιστικού στοιχείου. Το EFTPOS έχει επίσης την δυνατότητα με κατάλληλο χειρισμό, για την εξόφληση περισσοτέρων του ενός προφορτωμένων λογιστικών στοιχείων, με μία μόνο χρεωστική συναλλαγή, τηρουμένου πάντοτε του περιορισμού της μη πληκτρολόγησης ποσού. Σε όλες τις περιπτώσεις, επιτρέπεται ωστόσο, η ρύθμιση του πλήθους δόσεων στο EFTPOS. Τα EFTPOS επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτόνομα τις πιστωτικές συναλλαγές, δηλαδή επιστροφές ποσών σε κάρτα, οι οποίες τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα εκδοθέντα παραστατικών πωλήσεων. Τα EFTPOS πραγματοποιούν αυτόνομα τις προεγκρίσεις.

"3.3. [4] α) Προσωρινή βλάβη ECR και βλάβη υποδομής

αα) Σε περίπτωση προσωρινής βλάβης του ΦΗΜ, ή σε περίπτωση προσωρινής βλάβης της διασύνδεσης EFTPOS-ΦΗΜ «βλάβη υποδομής», προβλέπεται η ακόλουθη διαδικασία:

- O κάτοχος του ΦΗΜ δηλώνει την προσωρινή βλάβη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ «Εsend».

- Το EFTPOS επικοινωνεί ηλεκτρονικά με το ΠΣ ΦΗΜ «Εsend», το οποίο του δίνει την εντολή να ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληκτρολόγησης του ποσού πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών.

- Η δυνατότητα πληκτρολόγησης ποσού απευθείας στο EFTPOS λόγω προσωρινής βλάβης ΦΗΜ ή λόγω βλάβης υποδομής έχει μέγιστη διάρκεια σαράντα οκτώ (48) ώρες.

αβ) Η προσωρινή βλάβη ΦΗΜ και η προσωρινή βλάβη υποδομής ενοποιούνται ως προς την τεχνική αντιμετώπισή τους και, στο παράρτημα της Α.1088/2023, οπουδήποτε αναφέρεται ότι το πεδίο «txn-ecr-status» έχει την τιμή 4, σημαίνει ότι πρόκειται για προσωρινή βλάβη του ΦΗΜ ή για προσωρινή βλάβη υποδομής. Επιπλέον, η τιμή 5 του πεδίου «txn-ecr-status» καθίσταται ανενεργή. Ειδικότερα, στο κεφάλαιο «ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΚΕΤΟΥ ΣΤΟ EFTPOS» του παραρτήματος της Α.1088/2023 η παράγραφος «Σε περίπτωση λειτουργίας του EFTPOS με βλάβη ECR, όχι όμως στην περίπτωση βλάβης υποδομής, επιτρέπεται το EFTPOS να εκτελέσει κλείσιμο πακέτου, με την προϋπόθεση της μη διαγραφής των εκκρεμών συναλλαγών προς την ECR. Η διάκριση στο EFTPOS αν πρόκειται για βλάβη ECR ή βλάβη υποδομής, προκύπτει από την τιμή του πεδίου UNLTime που έλαβε το EFTPOS από το ΠΣΦΗΜ Esend κατά την δήλωση της βλάβης. Ειδικότερα, αν το πεδίο UNLTime έχει τιμή μεγαλύτερη του 12, πρόκειται για βλάβη ECR, ενώ αν έχει τιμή μικρότερη ή ίση του 12, πρόκειται για βλάβη υποδομής.», αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Σε περίπτωση λειτουργίας του EFTPOS με βλάβη ECR ή βλάβης υποδομής, επιτρέπεται το EFTPOS να εκτελέσει κλείσιμο πακέτου, με την προϋπόθεση της μη διαγραφής των εκκρεμών συναλλαγών προς την ECR. Aν το πεδίο UNLTime έχει τιμή μεγαλύτερη του 12, πρόκειται για βλάβη ECR ή βλάβη υποδομής, ενώ αν έχει τιμή μικρότερη ή ίση του 12, πρόκειται για απελευθέρωση πληκτρολογίου για άλλους λόγους.»

β). Διαδικασία προείσπραξης μέσω EFTPOS

βα) Σε περίπτωση όπου πρόκειται να εκδοθεί τιμολόγιο χωρίς χρήση ΦΗΜ με πληρωμή από κάρτα,το τιμολόγιο εκδίδεται είτε από το Εμπορικό/Λογιστικό Πρόγραμμα Διαχείρισης (Enterprise Resourse Planning, “ERP”) είτε χειρόγραφα. Ο ΦΗΜ εκτελεί συναλλαγή προείσπραξης, η οποία εξοφλείται μέσω κάρτας από το EFTPOS.

ββ) Η τεχνική ροή που ακολουθείται στην ως άνω περίπτωση είναι η ακόλουθη:

- Ο ΦΗΜ εκτελεί την κατάλληλη εντολή πρωτοκόλλου AMOUNT ή AMOUNTINSTALM ή AMOUNT-REFUND ή AMOUNT-COMPLETION ή AMOUNT-MAIL για άμεση είσπραξη προς το EFTPOS, τοποθετώντας Τ<Receipt Number>= T0 στο κατάλληλο πεδίο. Συνεπώς στην αρχική εντολή από τον ΦΗΜ->EFTPOS, δεν συνδέεται η προείσπραξη με κάποιο παραστατικό. Επισημαίνεται ότι η προείσπραξη μέσω POS δεν γίνεται με την εντολή REGRECEIPT.

- Εφόσον εκτελεστεί επιτυχώς η συναλλαγή στο EFTPOS, αυτό απαντάει προς τον ΦΗΜ με την εντολή RESULT. O ΦΗΜ εκτυπώνει τα δεδομένα του POS transaction με την επιπλέον ένδειξη ότι πρόκειται για ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ, χωρίς να εκδώσει, ούτε να εκτυπώσει φορολογική απόδειξη. Συνεπώς δεν δημιουργούνται αρχεία a.txt, b.txt, e.txt για φορολογική απόδειξη. Αναλυτικότερα, στον εκτυπωτή του ΦΗΜ εκτυπώνονται τα ακόλουθα δεδομένα, όπως εκτυπώνονται και σε κάθε περίπτωση έκδοσης απόδειξης εσόδου με πληρωμή με κάρτα:

POS TRANSACTION CARD TYPE: <π.χ. VISA, MASTERCARD κ.λπ.>
CARD NUMBER: <1234***********1234>
TID: <TID>
RRN: <RRN>
AUTH.CODE: <AUTH.CODE>
PACKET: <batch number>
DATE TIME: <11/05/2023 12:23> (ημερομηνία και ώρα πληρωμής)
AMOUNT: <amount_final> (σε περίπτωση επιστροφής: RETURN: <amount_final>)

όπου τα σύμβολα < > σημαίνουν περιεχόμενο και δεν εκτυπώνονται.

- Στην ανωτέρω ροή, τα λεκτικά «CARD TYPE» και «CARD NUMBER» είναι προαιρετικά, καθώς αυτά προκύπτουν από το περιεχόμενο που ακολουθεί (π.χ. VISA, MASTERCARD κ.λπ., αριθμός κάρτας). Δεν υπάρχει υποχρεωτική σειρά εκτύπωσης των ως άνω πεδίων, με τον περιορισμό ότι το ποσό πληρωμής ή επιστροφής να εμφανίζεται τελευταίο και με εντονότερα γράμματα, ή με κάποιο άλλο τρόπο επισήμανσης π.χ. κενή γραμμή άνωθεν και κάτωθεν αυτού.

- H ημερομηνία και ώρα πληρωμής είναι απαραίτητη. Εκτός των συγκεκριμένων πεδίων, επιτρέπεται η εκτύπωση και άλλων πληροφοριών που επιστρέφονται από το EFTPOS στον ΦΗΜ, καθώς και πληροφοριών όπως «Προκαταβολή» ή «Προείσπραξη», «TAX FREE», «Για έκδοση Τιμολογίου», κ.λπ.

- Για την αποθήκευση της προείσπραξης μέσω EFTPOS, o ΦΗΜ ακολουθεί όσα περιγράφονται στο άρθρο 21 της Α.1173/2022 για την περίπτωση του κωδικού 358, με την διαφορά ότι ο κωδικός παραστατικού είναι 355 «ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΜΕΣΩ EFTPOS».

- Ο κωδικός 355 αφορά σε προείσπραξη με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έγιναν από EFT-POS όντας συνδεδεμένο με τον ΦΗΜ. Δεν παράγονται αρχεία a.txt ούτε b.txt ούτε εκτυπώσεις, παρά μόνο e.txt. Στο e.txt ως ημερομηνία και ώρα καταγράφεται αυτή που γίνεται η ενημέρωση του ΦΗΜ από το EFT-POS, στο πεδίο πλήθος πληρωμών με κάρτα καταγράφεται ο αριθμός​ 1. Στο πεδίο σύνολο πληρωμών με κάρτα καταγράφεται το ποσό που πληρώθηκε με πρόσημο συν ή αυτό που επιστράφηκε στην κάρτα με πρόσημο μείον. Το συγκεκριμένο ποσό περιέχεται στο πεδίο amount του transdata, στο ενιαίο πρωτόκολλο επικοινωνίας EFTPOS-ΦΗΜ. Στο πεδίο «ταυτοποίηση πληρωμής με κάρτα» καταγράφονται για κάθε πληρωμή που έγινε από EFT-POS όντας συνδεδεμένο με τον ΦΗΜ, οι ακόλουθες πληροφορίες:

Session number # Acqid (που δημιουργείται από το POS και περιλαμβάνεται στο πεδίο trans-data) # terminalid (τραπεζικός αριθμός μητρώου POS TID) # rrn (τραπεζικός μοναδικός αριθμός συναλλαγής) # ημερομηνία και ώρα συναλλαγής με μορφή YYYYMMDDHHmm # amount_final (περιλαμβάνεται στο πεδίο transdata) # txn-ecr-status.

- Ο ημερήσιος αριθμός είναι μηδέν, ενώ ο προοδευτικός αριθμός είναι ο αντίθετος (με πρόσημο μείον) του τρέχοντος προοδευτικού αριθμού παραστατικού που πρόκειται να εκδώσει ο ΦΗΜ στην συνέχεια. Τα πεδία αριθμός Ζ και αριθμός μητρώου ΦΗΜ, περιέχουν τον αριθμό Ζ και τον αριθμό μητρώου ΦΗΜ για το συγκεκριμένο Ζ και τον συγκεκριμένο ΦΗΜ. Ομοίως το πεδίο ΑΦΜ εκδότη περιέχει το ΑΦΜ του κατόχου του ΦΗΜ.

βγ) Οι ΦΗΜ, πλην των ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την επιλογή προείσπραξης μέσω EFTPOS που περιγράφεται ανωτέρω, η οποία συνιστά αναγκαία τεχνική προδιαγραφή τους. Η αναβάθμιση των εν λειτουργία ΦΗΜ ολοκληρώνεται εντός δύο (2) μηνών από την δημοσίευση της παρούσας απόφασης.

γ). Για την εκ νέου απενεργοποίηση του πληκτρολογίου του EFTPOS (άρθρο 8 του παραρτήματος της Α.1088/2023), διευκρινίζεται ότι:

Μετά την αποκατάσταση της βλάβης, πρέπει είτε μέσω ειδικού χειρισμού της ECR να στέλνεται η εντολή CONTROL (UNBIND_POS - 0) στο EFTPOS, είτε να γίνεται οποιαδήποτε άλλη ορθή επικοινωνία μεταξύ ECR->EFTPOS. Με τον τρόπο αυτό η ECR επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της βλάβης. Λαμβάνοντας την εντολή αυτή, το EFTPOS αυτόματα κλειδώνει το πληκτρολόγιό του.

Ακολούθως το EFTPOS προαιρετικά κάνει νέα κλήση στο ΠΣΦΗΜ Esend, όπου δηλώνει την επίλυση της βλάβης, θέτοντας στο πεδίο UNBOUND_POS την τιμή 0. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, οποιαδήποτε αν είναι η απάντηση από το ΠΣΦΗΜ «Esend», το πληκτρολόγιο του EFTPOS παραμένει κλειδωμένο και δεν επιτρέπει την εισαγωγή ποσού για τις χρεωστικές συναλλαγές.

δ) Διευκρίνιση για την εντολή AMOUNT-VOID.

Η εντολή AMOUNT-VOID δεν εκτελείται από τους ΦΗΜ.

ε) Διόρθωση της περιγραφής στην εντολή 5.6. Μήνυμα [ACK-RESULT]

Η πρόταση «Πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά του [RESULT] και αυτό να ελέγχεται από τo EFTPOS.» αντικαθίσταται ως εξής: «Τα πεδία session number, amount, receipt number να είναι ίδια με αυτά του [RESULT]»".

3.4. Δεν εφαρμόζεται το παρόν πρωτόκολλο σε EFTPOS, αν η επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ και δεν χρησιμοποιεί ΦΗΜ. Επιτρέπεται επίσης η διεκπεραίωση συναλλαγών στο EFTPOS χωρίς σύνδεση ΦΗΜ, σε πρατήρια καυσίμων ή ταξί, όπου ο ΦΗΜ καθοδηγείται από αντλία καυσίμου ή ταξίμετρο αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν εφαρμόζεται το παρόν πρωτόκολλο.

[3] Το παράρτημα τέθηκε όπως ισχύει με την Α. 1088/2023 (ΦΕΚ B’ 3875/15.06.2023)

Άρθρο 4 [2]

Ισχύς της Απόφασης

Η απόφαση αυτή ισχύει από 01-01-2023.

Η απόφαση αυτή, με το παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2022

Ο Διοικητής

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Υποσημειώσεις (4)

Για να δείτε τις υποσημειώσεις θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό σας. Αν δεν έχετε λογαριασμό μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δωρεάν πατώντας εδώ. Εναλλακτικά πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με το λογαριασμό σας