Green Tank Εφικτός ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου με ΑΠΕ, λιγνίτη και εξοικονόμηση

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ΣΑΪΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Εφικτός είναι από τη χώρα μας ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15 % που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επόμενο χειμώνα, με επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αύξηση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής και εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Green Tank που διερευνά τις δυνατότητες της χώρας να περιορίσει την κατανάλωση ορυκτού αερίου το επόμενο οκτάμηνο προκειμένου να συνεισφέρει στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν πρότεινε τη μείωση της κατανάλωσης αερίου το οκτάμηνο Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023 κατά 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων οκταμήνων της πενταετίας 2017-2021.

Ορισμένα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν και έλαβαν εξαιρέσεις που τους επιτρέπουν να συνεισφέρουν λιγότερο στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank:

«Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από το ορυκτό αέριο το επόμενο οκτάμηνο χωρίς τη χρήση εξαιρέσεων, με επιτάχυνση της διείσδυσης ορθά χωροθετημένων ΑΠΕ, συγκράτηση της κατανάλωσης αερίου στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα, και χρήση λιγνίτη σε επίπεδα που να μην υπερβαίνουν τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους. Η επιλογή αυτή προστατεύει το κλίμα και θωρακίζει τους πολίτες και την οικονομία από το υψηλό ενεργειακό κόστος, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εξετάζεται αυτή την περίοδο», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής του Green Tank.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ